Здравното министерство с разяснения за трите вида COVID сертификата

Те могат да бъдат свалени в електронен формат
17 сеп 2021 23:05,
110
Здравното министерство с разяснения за трите вида COVID сертификата
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство даде разяснения за трите варианта на цифровия Ковид сертификат на ЕС - за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване.

Те са утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му.

"Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен", уточняват от здравното ведомство.

„Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19. В заповедта, под формата на приложения, са посочени образците за  Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема“, посочват от там.

Още по темата
"Сертификати  за извършена ваксинация срещу Ковид-19 се издават на всяко лице, което е било ваксинирано в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите се посочва в цифровия сертификат на ЕС за Ковид, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен.
Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу Ковид-19, от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар", обясняват още от МЗ.

Цифров сертификат може да бъде получен и за преболедуване от Ковид-19.

"Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Ковид-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за Ковид-19", информират от Министерството на здравеопазването.

От там уточняват още, че лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за Ковид-19, също могат да получат Цифров Ковид сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за Ковид-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за Ковид-19. При поискване сертификатът се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването.

Всеки от трите цифрови Ковид сертификата на ЕС могат да бъдат свалени и в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Що за новина и разяснения? Та това съществува вече месеци. Къде са спали някои?
86
7
 
3
 
! Отговори
Сега е модерно преди 2 години
Да си антиваксър или ггей....*** понеже българина иска да е най-модерен....то подозирам че антиваксърите са и ггейове....за съжаление при подобна комбинция са си най-обиковенни педерррраси.... :))))))
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като дойде поредната криза като тази през 2008-9г. ще видим кон боб яде ли! Ще забравят сертификати и всички глупости!
84
3
 
13
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Айде стига с тия глупости! Държавата е състояние на свободно падане, контрол няма никъде над нищо, само опит за последни кражби и саморазправа! Заведенията си работят срещу след 23:00 ч. срещу 300 лв. такса на "проверяващите" при това демонстративно! Това на практика е единствената мярка и тя не се спазва... Падението на служебния кабинет е феноменално...
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо всички бългали да си купят фалшив сертификат за ваксинация и да се приключва.
82
6
 
40
 
! Отговори
КОга преди 2 години
ще има сертификат за преболедували вируса, без срок? Това е най-качественият и траен имунитет , който се изгражда и точно тези хора трябва не трябва да бъдат ограничавани, а не някакви си експериметални мишки, които очеизвадно са и преносители и боледуват.
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не обиждай така Президента. И той е убеден,че ньЕма вирОз.-----------======------------И за това се е ваксинирал ли, шматко?
80
8
 
3
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Не обиждай така Президента. И той е убеден,че ньЕма вирОз.
79
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен всичко друго, Европа сами си *** на GDPR - регламента за защита на лични данни, с който токова ни проглушиха ушите преди 3 години! Оповестяването на здравен статус е ГРУБА ЗЛОУПОТРЕБА С ЛИЧНИ ДАННИ! Това е все едно, ако имате колежка болна от СПИН в офиса, да й окачите табела на врата "Болна от СПИН", и целия офис да я сочи с пръст
78
11
 
7
 
! Отговори
Vai8888 преди 2 години
До 94:Какви пари харчи държавата бе смо.....таняк ***...вски????Млади хора да умират пред входовете на болници,а политиците по ВМА и частни болници.О...гън на тая мизерна клоака България,жалко по...добие на държава
77
40
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да почнат тежки ограничения спрямо тези без сертификати, държавата само харчи излишни пари да ги лекува по болниците и само ни позорят в Европа.
76
5
 
4
 
! Отговори
анти идиоти хуя преди 2 години
остава за вас.
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните 120 години, която и велика сила е приела България като съюзник се е провалила много жестоко...защо?! Защото когато имаш *** за съюзноци нямам как да не го заслужаваш.
74
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато лижеш чужд ***, както българия винагибправи, евентуално ще ти се изпражнят в устичката....
73
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тези дето имат други и опасни болести ще имат ли сертификат? ПЕРВЕРЗИЯ КАТО ПРЕДИ ВОЙНА БРАТКО!!
72
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ще ни броят? Да видят сега колко са, и след 2 години колко ще останем!
71
5
 
17
 
! Отговори
Питам преди 2 години
А ваксинираните без антитела? Те от безопасните ли са?
70
7
 
26
 
! Отговори
Чао преди 2 години
Чао, човешки права. Вече ги нямаме.
69
4
 
25
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Защо няма сертификат за доказани антитела???Явно е прекаран ковид а сертификат няма
68
5
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Много прости хора пишат тук. Според мен 99% от 80 процентовите са се настанили трайно тук и дращят ли дращят.... :))))