Проф. Кожухарова: Това в момента не е пик, а задържане на болните

Третата доза е за хора с подтисната имунна система, смята вирусологът
19 сеп 2021 09:25, Ния Христова
90
Проф. Кожухарова: Това в момента не е пик, а задържане на болните
Снимка: БГНЕС
"Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет", заяви в ефира на Нова тв вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.
 

Ваксините

 
"Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Но това е толкова малко. Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи. Много бавно върви, много малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем доколкото може обратно живота, с който сме свикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза", посочи проф. Кожухарова.
 
Тя посочи, че не са много тези, които се отказват от ваксинацията след първата доза. Епидемиологът изрази надежда, че здравното министерство ще преосмисли позицията си за третата доза.
 
"Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет", обясни проф. Кожухарова. 
 
Вирусът
 
"Ако се погледне кривата – това не е пик, а по-скоро задържане на положителните случаи, на болните. Всъщност забавяне на процеса на разпространение. За съжаление, процентът на положителните проби много бавно, но продължава да расте. Това говори, че вирусът циркулира между нас, но темпът на нарастване е бавен. Това може и да е в резултат, че от 2 септември говори ефективно, че трябва да се затегнат мерките", каза проф. Кожухарова.
 
И сподели, че е забелязала как след предупрежденията от здравното министерство по-възрастните хора и тези в рисковите групи са станали по-предпазливи.
Още по темата
 
"Към момента темповете са бавни. Това е една от епидемиологичните цели. Когато са по-бавни темповете, тогава няма опасност системата да отказва в един момент. Вероятно ще има увеличение по-нататък. Прогнози се правят малко сложно, не бих се ангажирала с дати", каза още епидемиологът.
 
"При леките форми на коронавируса на практика няма разлики с грипа. Напомням, че има и ваксина срещу грипа. Предлагат разстоянието между двете ваксини да е около 2 седмици", каза проф. Кожухарова.
 
Тя изтъкна, че за момента в страната не е регистиран варианта Мю на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 74 Почти навсякъде и в ЕС и в САЩ - България няма да комантираме определени сили издигат с техните пари и на разни фондации политически лидери които да се използват като пионки. Няма ги отдавна лидери като г-л Де Гол, Фраонсоя Митеран, и Хелмут Кол пр.За сега има само един Орбан.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте д-р Зеленко! Внимателно го гледайте.
68
0
 
17
 
! Отговори
Козар преди 2 години
От стара коза, яре е българина, затова и няма да се ваксинира, па който иска да разправя, че бил ***..
67
12
 
2
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Ако българинът няма доверие в политици и учени, не вижда ли какво става по света? Вижда, ама "оти ония са ", се ваксинират. Глупав народ, следователно и калпава държава, и нисък стандарт.
66
4
 
10
 
! Отговори
мхм преди 2 години
Дърти.я пар.цал що не вземе да се погледне в огледалото, вместо да ръси простотии, дропла, стара, вмирисана...
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът трудно се ваксинира . Защо? Защоно отдавна няма доверие в политическата ни система, в управляващите от началото на прехода насам, няма доверие в министри, политици, прокуратура, съд, полиция и пр.Плащаш здравни осигуровни и доплащаш кеш ако имаш.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алтерниращ веганист Герботроле, ваксина в момента имат само китайците. И Путин, и западняците имат генни препарати, така че са от един дол дренки. Те по принцип само се преструват, че са противници.
63
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман с тия ваксини, вчера една бабишкера проф.Радка Аргирова, днес тази, ръсят глупости. Вече стават смешни
62
3
 
19
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
80% от популацията е генетично резистентна към коронавируси, в това число и към ковид 19. Никви вълни няма да има освен тази от следващия сезонен грип, Ще ми бъде интересно да видя и тази зима ли няма да има грип, а само Ковид.
61
1
 
13
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
Планирате ли смяна на екипа плашила, или само това имате?... Не че нещо, но вече почваме да се стресираме повече от наглостта на тези мутри, отколкото от самия вирОс. А това не хубаво, губи се тръпката от играта...
60
1
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Много моля разумните да си стоят по домовете
59
2
 
11
 
! Отговори
факт преди 2 години
Виросът е политически и борбата с него трябва да е политическа
58
2
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Ех!...Де да можеше и некой ДА ЗАДЪРЖИ опротивялата ни ваша груба агитация!..
57
2
 
5
 
! Отговори
до 52 от славянин преди 2 години
Ако някой фен на хроничния скара-бираджийски живот умре от някаква болест, защото се е скапал и разплул здравно, не мисля че аз нося отговорност за това! Аз съм привърженик на съвсем друг живот и съм в много добро здравно състояние! За което заслуга имам само аз, никой друг!
56
1
 
20
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ.... преди 2 години
"Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%."20% от всички, живеещи в България! Щом знае процентът, то знае и колко са всички живущи в България!Защо, аджеба, тогава ще ни преброяват?
55
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабите да си гледат внуците и да им разказват приказки!
54
2
 
31
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Нормалните хора са привърженици единствено на нулевата доза!
53
1
 
21
 
! Отговори
уф преди 2 години
Тази жена е много нечистоплътна, чак от екрана ми понамирисва. Стига сте я канили, поканете някой по-представителен, да излъчва повече доверие.
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази "професорка" винаги ми напомня за една песен на Пинк Флойд - Money.
51
14
 
0
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Това в момента е плавен ръст! А за смъртта на младите хора който не трябва да умират носте вина вие цялото правителство и Радев! Кръчмите бачкат та се пукат и вземат 60/40 а долу млади ***.