Проблеми с безплатните лекарства, декватен ли е списъкът?

Някои са в инжекциозна форма, как ще си ги сложи пациента, пита лекар
24 сеп 2021 09:33, Петя Славова
6
Проблеми с безплатните лекарства, декватен ли е списъкът?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблеми с безплатните лекарства има в страната и лекари от няколко дни алармират за различни проблеми. В цялата област Кюстендил няма COVID център, което означава, че заразените, които желаят домашно лечение не могат да получат безплатни медикаменти.

В същото време аптеките алармират, че няма наличности на голяма част от тях, а за да може ликарите да ги изписват, първо трябва да се обсъди списъка.

Още по темата

"Много се съмнявам, че той е правен от хора, които са лекували COVID болни. Той е неадекватен, твърде малък и в него съществуват неща, които на практика не трябва да се използват по всички правила", обясни пред bTV д-р Силвия Стефанова, зам.-председател на НСОПЛ-Кюстендил.

Според нея, нито ценово, нито като изписване и закупуване те не са дефицити и списъкът не би помогнал по никакъв начин. По думите й, в списъка има медикаменти в инжекционна форма и тя не може да си обясни как пациентът би си ги слагал.

Според нея, в момента  пациентите в града са дискриминирани по отношение получаване на безплатни лекарства. "Имаме списък в компютрите, но сме лишени от тази възможност.", заяви медикът.

Според нея, стресът от COVID-19 е толкова голям, че безплатните лекарства са последната грижа на хората. През нейния личен кабинет минават на ден между 15 и 20 души със симптоми на коронавирус.

"Общината помага, РЗИ-Кюстендил също, исам да получа отговор каква е идеята за тези центрове", попита д-р Стефанова и допълни, че то може и да имат смисъл за големите градове, но не и за малките населени места.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
!! преди 2 години
Та значи някаква докторка от Кюстендил не била разбрала какво правят covid центровете и това е някакъв национален проблем, от който се прави голяма новина. Като няма център в Кюстендил, хората ще ходят да се лекуват в София. Като ги няма лекарствата в Кюстендилските аптеки, ще си ги купят от София - какво да се прави - Кюстендил сигурно е много хубав град (поне мацките им са страхотни), но като няма доктори там - ми преместете се там където има.
2
0
 
3
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 2 години
Те не гледат коментарите. Чукча писатель
1
0
 
13
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Оправете заглавието, адекватен. Винаги трябва да се внимава повече.