Колко силна и трайна е защитата на ваксините срещу коронавируса?

Каква е причината да има болни от вируса след ваксинация?
26 сеп 2021 09:23, Александър Попов
130
Колко силна и трайна е защитата на ваксините срещу коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Дори и хората, които са изцяло ваксинирани срещу коронавирус, могат да са разболеят от Ковид. Но каква е причината и колко силна защита осигурява ваксината? Ето най-важните въпроси и отговори.

Колко силна защита дава ваксинацията?

Институтът "Роберт Кох" събира данните за всички случаи на хора, които са се разболeли въпреки имунизацията. От тях става ясно, че от началото на ваксинационната кампания в Германия е имало общо 47 753 "пробива" в имунизационната защита - така учените наричат случаите на заболявания на ваксинирани.

На тази база институтът определя ефективността на ваксините от последните четири седмици на 84% за възрастовата група под 60 години и на 83% за хората над 60, пише "Дойче Веле". Същевременно се констатира, че Делта мутацията, на която в момента в Германия се дължат 99,9% от инфекциите, увеличава броя на пробивите, понеже този вариант на вируса е много по-заразен от първоначалната форма.

Защо въобще се получават пробиви?

Това, че могат да се заразят и имунизирани хора, бе известно още след появата на ваксините. Направените проучвания показваха, че препаратите действат много добре, но нито един от тях няма 100% ефективност. Затова „пробивите“ са нещо нормално - както и при другите ваксини.

Увеличението на пробивите, което се наблюдава сега, е свързано и с това, че мнозина вече не се придържат толкова стриктно към правилата за хигиена, казва имуноложката Катрин О'Брайън от Световната здравна организация (СЗО). Тя изтъква, че мерките за сигурност са много важни, за да се задържи разпространението на вируса. „Ако вирусът се разпространява все по-бързо и все повече, нараства и вероятността да се влезе в контакт с него - а това засяга и имунизираните“, казва тя. Защото в някои редки случаи биха могли да се разболеят и те.

Колко трайна е имунната защита?

Към това се добавя обстоятелството, че защитата след имунизация спада с времето - тъй като антителата, изградени срещу коронавируса, постепенно намаляват. Но оттам не следва, че организмът на човека е беззащитен - имунната система включва и други защитни механизми, които се активират чрез имунизацията.

Хората, които са се заразили въпреки имунизацията, вероятно могат на свой ред да разпространяват заразата. Но засега не е напълно изяснено в продължение на какъв период човек остава заразен за останалите след пробива на имунизационната защита.

Кои са най-засегнати?

Рискът от заболяване с коронавирус след ваксинация не е еднакъв за всички. Особено засегнати са хората с отслабена имунна система, обяснява О' Брайън - например след трансплантация на орган или по време на терапия срещу раково заболяване. Това се дължи и на факта, че с възрастта имунната система става по-малко гъвкава – тя не е вече така силна срещу непознати за нея вируси. Резултатът: имунизацията влияе по-слабо или никак и не е възможно да се постигне трайна защита.

Това се вижда и от актуалните данни на Института „Роберт Кох“: във възрастовата група на над 60-годишните делът на пробивите през последните четири седмици сред симптоматичните случаи на Ковид-19 е от почти 45 процента. При по-младите хора този дял е от 21,3 на сто, а при най-младите от 1,4 на сто. Но следва да се има предвид и това, че квотата на ваксинираните при хората над 60 години е значително по-висока, отколкото сред другите възрастови групи.

Как протича заболяването?

Имунизираните имат едно ясно предимство - дори в случай на инфекция: те по правило не се разболяват тежко, казва имуноложката О' Брайън. Мнозина дори не разбират, че са се разболели или пък имат съвсем слаби симптоми.

Но и в това отношение възрастта играе роля. В изследване на Медицинското училище в Йейл са били анализирани данните на почти 1000 пациенти с Ковид. Установено е, че хората, които са се разболели въпреки имунизацията и се е наложило да бъдат лекувани в болница, са били средно на 80,5 години. Много от тях имали хронични предходни заболявания. В Германия досега има 585 души над 60 години, които са починали от Ковид, независимо че са били имунизирани. Във възрастовата група под 60 години са само трима.

Колко силна е защитата срещу тежки форми на Ковид-19?

Но и за по-възрастните важи, че като цяло имунизацията до голяма степен предпазва от тежко или смъртоносно заболяване. Според актуалните данни от Израел - във всички възрастови групи защитата е над 80 процента.

По преценка на Института „Роберт Кох“, напълно ваксинираните хора над 60 години в Германия са защитени до около 95 процента от риска да им се наложи болнично лечение и към 93 процента - от смърт. Тези данни включват и известните случаи на пробиви от последните четири седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
1
 
! Отговори
иван преди 2 години
Евтино и ефективно противовирусно средство за профилактика на ковид. Лошото е, че не може да се патентова и не е интересно за фарма-мафията, затова няма да го видите в нито една казионна медия. Пуснете в търсачка "Lysine Therapy for SARS-CoV-2". Ако не знаете английски-поставете текста в преводача.
99
7
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Мнозина дори не разбират,че съществува някаква измислена болест,докато ...не се ваксинират.
98
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива статии няма как да бъдат разбрани в страни където основното лекарство е ракията.В България няма смисъл от подобно нещо.Оставете хората да си умират и не ги ваксинирайте.Така ще има повече пари за пенсии.Като гледам статистиката на починалите пенсионери,трябва да повишите още веднъж пенсиите.
97
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Силна е колкото ракия първак, трайна колкото кисело мляко по време на соца.
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Съдбоносно решение= От забелване на рамото далавера няма. Виж, при забелване *** дуп.то може да падне нещичко. Много лекари и журналисти са го разбрали.
95
5
 
7
 
! Отговори
Съдбоносно решение преди 2 години
Край! Прочетох настоящата статия от Caшет.о и веднага тичам да забеля рамо да ме ваксинират!
94
22
 
20
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Ваксините са интелигентно направени субстанции, които ни предпазват, и са спасили милиони хора ! Тези, които ги отричат за мен са пълни *** и хора на ниско ниво !
93
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шебеците пак се изказват - нищо че нямат данни и никакви познания - те разбират повече от всички като стане въпрос за ваксините - БГ отново е на първо място по простотия!
92
13
 
27
 
! Отговори
Ок, ама преди 2 години
на първо време спрете да наричате нещото ваксина и всичко ще си дойде на място! Който разбрал, разбрал!
91
18
 
18
 
! Отговори
ХПредполагащ преди 2 години
Ако знаеха съдържанието на ваксините, едва ли щеше да има ваксинирани. Всеки, който е учил химия, ще разбере, какво става с кръвта, когато се ваксинира. Доброто е само това, че количеството на кръвта в организма е много по-голямо от количеството на ваксината Ваксината дехидрира кръвта, което предизвиква увеличаване скороста на туптене на сърцето, мозъкът изпитва кислороен глад, заради намалената му доставка, сгъстената кръв създава предпоставки за тромби.
90
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Житце ще има за всички по равно. Не се постига безсмъртие дори за "най-отговорните"
89
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксината дава добър шанс на ваксинираните да хапнат житцето на антиваскърите.
88
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като перде пред комари е силна !
87
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според последни проучвания ,защитата е 42%( Файзер и Модерна).Проучването е на Mayo clinic. Но, по-интересното е ,че смъртните случаи в Сингапур-където населението е 77% ваксинирано,сега са многократно повече/194 случая или 0.27 на милион/,отколкото по време на първата вълна,когато не е имало нито един ваксиниран/170 случая или 0.14 на милион/
86
4
 
6
 
! Отговори
В. преди 2 години
Виж в ЮТЮБ френски професор казва че нямат нито очакваната устойчивост нито очакваната защита ваксините. Но тъй като вече много са набодени с 2, за 3-та игла може да се говори само за хора с наднормено тегло причинено от здравословен проблем.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До доктор103 + укрепване на имунитета с природни средства и да си промените "лечението"
84
18
 
27
 
! Отговори
доктор преди 2 години
Народе, няколко пъти го писах и пак ще го напиша.Научен факт - имунитета към всички корона вируси трае 3-4 месеца!Нямаше никакъв смисъл са се прави ваксина.А тая боза дето я разбъркаха има толкова странични ефекти (миокардити, тромбози, цитокинови бури и т.н.), че е малко като руска рулетка.По-добре прилагане на здрав разум и пазене...
83
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито е силна, нито е трайна. Това е.
82
6
 
28
 
! Отговори
До вакс преди 2 години
А всички противогрипни ваксини са слабоефективни.Доказано по емпиричен път.
81
3
 
7
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 2 години
Колко?Неособено .