Юлиян Петров: В училище не може да се въведе зелен сертификат

Учителите са с най-висок процент на ваксинация, обясни той
20 окт 2021 20:40, Анисия Иванова
31
Юлиян Петров: В училище не може да се въведе зелен сертификат
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Невъзможно е да се въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 в образователната система, тъй като освен учителите и персонала, това трябва да включи и учениците и техните родители. Образователните институции са най-безопасната среда в момента, както може да се види от ниските нива на заразени, a мерките са стриктни и се спазват много добре. Повечето учители биха предпочели да не се преминава към дистанционно образование, за да не се увеличават вече натрупаните дефицити сред учениците. Това заяви д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" - КТ "Подкрепа", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Онлайн преподаването е компенсаторно и не може изцяло да замени присъственото обучение - това засяга всички предмети, но може би е най-показателно по физическо възпитание, коментира Петров.

Още по темата

"Не става дума за преференции за учителите, а за организацията на образователната система. Учителите са с най-висок процент на ваксинация - 41%, между 30% и 35% са преболедували и имат антитела. Има и около 20%, които не са се ваксинирали и няма да се ваксинират - това е извадка от българското общество. Образователната система при липса на тези 20% няма да може да работи.", обясни гостът.

За момента няма идеи за въвеждането на задължителен "Зелен сертификат" в образованието и това е "много добре премислено от управляващите", коментира Петров. Той напомни, че заповедта за задължителен сертификат също така се отнася за места, посещаването на които е пожелателно - това не е ситуацията в детските градини и училищата.

В системата с най-малки изключения се спазват правилата, както се вижда и от ниските проценти на заразени учители и ученици - около 2%, заяви Петров.

Запитан за протестите на родители и тяхното настояване за обучение в класните стаи, Петров коментира, че и учителите биха искали възможно най-много присъствено образование. В момента сме в една много трудна обстановка и трябва да се намери най-малко грешното решение, каза той и допълни, че има и родители, които искат децата им да бъдат обучавани в електронен формат.

Според него внедрените практики - носене на маски, режима на най-малко смесване в училище, ротация при над 500 заразени на 100 000, са добри и се спазват стриктно, но РЗИ могат "да оптимизират своите дейности, защото са много мудни" в някои случаи.

Дефицитите в социализацията и физическата подготовка са най-сериозните, които може "да се отразяват с години" на учениците. "Пандемията ще отмине, но ние трябва да продължим да живеем нормално."

Като друг проблем Петров посочи трудностите за учениците да се научат да работят в една нова среда и да спазват режим извън класната стая. "Тук беше важно и участието на родителите... Занапред на всеки един човек може да се наложи да прилага тези умения в работата си."

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
И при нас е така 2-ри вирус за месец от училище. Миналата година детето не е боледувало нито веднъж (не беше на училище). Иначе си вервайте. "Училището е безопасна среда" само ако нямаш ученик или ти не си такъв. Развъдници. Казват на черното бяло и после защо не им вярваме. Ами повечето хора не са професори - така е, но не са и ***.
24
5
 
4
 
! Отговори
до лора от славянин преди 2 години
''При събиране на родителите се изисква всички да са ваксинирани. Никой не протестира. Хората разбрат, че това се прави с цел да се опази здравто на децата им, на училелите и на родителите.'' Обратното е, снобска тикво, тези които се бодат нищо не разбират, и ти нищо не разбираш! Живеела в Ню-Йорк и държала Бога за шлифера!
23
1
 
11
 
! Отговори
Да си избиете преди 2 години
от главите, всякакви посегателства върху децата!!!!!!!! Ако се продължава така няма да има НИКАКВО ОБРАЗОВАНИЕ!!!! Да не мислите, че родителите ще се съгласят!!!!! С този си слугинаж ще потънете....и няма да има кого да учите!!!! Всички са тотално изтрещели!!!!! Страхливци!!!! Дори не можете да воювате за правата си, камо ли за ЖИВОТА!!!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"тъй като освен учителите и персонала, това трябва да включи и учениците и техните родители." Този Юлиян какви ги говори, първоначално никой не споменавал за ваксинация/зелени сертификати за деца и родители??? Ставаше въпрос за ваксиниране и зелени сертификати само за учителите!! В заповедта не пише за деца и родители!
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе те в Гърция 10 000 медици !!! изхвърлиха на улицата, пък тук с някакви учители ли ще се церемонят. Извращенията тепърва предстоят.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какви ги дръндори този... нищо общо с реалността - учителите имат точно 30 дни или да се ваксинират, или няма да ги допускат до присъствено преподаване
19
5
 
24
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Не съм вярвал, че ще го кажа, но ще гласувам за Възраждане. Тая лудост трябва да се спре.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е_б_а_т_и. К@ п у т а, дъщеря му хероинов м. А н г а л да му доведе
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво кълвете на тая lora, това е някой ушев клесавец дреме в рушветчийното,плещи тъпотии под псевдоними с нежни имена и чака пенсията на младини.
16
2
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Лора, живей си живота. Знаеш ли колко му е зор на някой за твоите преживявания в чужбина?Това, което се случва по цял свят е медицински нацизъм!Колкото до Ню Йорк - със сигурност има училища, които не задължават ваксинация :)Ваксината трябва да е личен избор, а не принуда.
15
1
 
6
 
! Отговори
Alex преди 2 години
И са навити пружинки :) Радев им е Виновен, костофф, бб или баба им. А ги мързи да дишат :)
14
14
 
5
 
! Отговори
Lora преди 2 години
До Анонимен 16Разбираш ли сега, защо съм щастлива, че съм се махнала от Бг. За да съм далеч от такива простаци и безумно ограничени хора, на които интелектът им стига само да обиждат. Аргументи и мисловна дейност няма, защото мозъкът им отдавна е закърнял и не работи. Бъди здрав.
13
0
 
6
 
! Отговори
КАЛЕКО АЛЕКО преди 2 години
Радев е виновен
12
6
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 години
До Лора: И аз там живея. Да пием по едно? Аз черпя! Предлагам да идем в Dorsia?
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Lora да та ваксинират денонощно в кабинета за ваксинация в задния двор.
10
3
 
4
 
! Отговори
Lora преди 2 години
До AlexВ Ню Йорк
9
2
 
4
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Лора, къде живееш?
8
24
 
8
 
! Отговори
Lora преди 2 години
Аз живея извън България и в училището на сина ми има изисквнае всички да са ваксинирани, без децата под 12 години - и учители и ученици. Не се допуска участието на деца в общи занимания като например училищния мюзикъл, които не са ваксинрани, т.е малките за съжаление няма да участват. При събиране на родителите се изисква всички да са ваксинирани. Никой не протестира. Хората разбрат, че това се прави с цел да се опази здравто на децата им, на училелите и на родителите.
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мирувайте още и ще видите дали не може. Ще ви го сложат като на лекарите. Обаче един по един, да не се разбунтувате наведнъж. Разделяй и владей в действие.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе, вие от "Подкрепа" и КНСБ, а напоследък и ректорът на СУ сте много приказливи, но си направете труда да проверите дали сега САЩ не подготвя ваксиниринато на децата и тийнейджърите от 4 до 18 годишна възраст. Проф.Герджиков днес много думи изговори, че трите служебни кабинети на Радев не са се справили с КВ 19, но не спомена, че тези два и предстоящите трети избори направо съсипаха държавата. Виновни са политиците, чиито депутати не можаха да изберат правителство и най-вече експремиерът.