КСД: Здравният министър да прецизира заповедта за Covid сертификата

Институцията излезе със становище за наложените ограничения
Обновена: 22 окт 2021 19:22 | 22 окт 2021 19:15, Анисия Иванова
150
КСД: Здравният министър да прецизира заповедта за Covid сертификата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Комисията за защита от дискриминация препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си за зеления Covid сертификат максимално, с цел обхващане на всички или почти всички групи граждани или ситуации.

Създалата се ситуация в страната поставя предизвикателства, както пред гражданите, така и пред институциите. Налагането на мерки от министъра на здравеопазването поставят ограничения, които несъмнено целят запазване на живота и здравето на гражданите на територията на Република България, пише в становището на комисията.

Комисията обръща внимание на работодателите от сферите, извън посочените в заповедта, да не ограничават правото на труд чрез въвеждане на мерки, които не са обективно оправдани и надвишават необходимото за постигане на целта.

КЗД подчертава още, че за да се избегне дискриминация на тези, които не са ваксинирани, и поради посочените по-горе причини, държавата в лицето на компетентните органи следва да гарантира универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите, както от финансово или социално, така и от времево или друго естество, различно от обикновените ограничения, които гражданите търпят в ежедневието си при създадената обстановка

Непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус чрез въвеждане на изискването за наличие на „зелен сертификат“ следва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани.

В становище КЗД пише още, че непритежаването на сертификат за преболедуване или притежаването на сертификат за ваксинация, в който се посочва ваксина срещу COVID-19, не следва да е предварително условие за ограничаване повече от необходимото на достъпа до услуги, свободното движение, упражняване правото на труд и други права, защитени от закон. На национално ниво защитата на основните права на гражданите е уредена в Конституцията на Република България, съгласно която се гарантират животът, достойнството и правата на личността и се създават условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.

Становището е прието от деветчленния състав. Оттам казват, че то представлява принципна позиция, която не ограничава КЗД да разгледа всяко конкретно оплакване за нарушение на антидискриминационното законодателство, с което е сезирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: меркиКЗДкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
1
 
! Отговори
Него преди 2 години
Да живее серегацията и медицинския фашизъм. 7 дни, 14 дни, 1 ва доза от препарата, 2 ра доза от препарата.......... На всеки 6 месеца от препарата иначе соцялния рейтинг пада и биткоините са блокирани 😉. Джакаите плява зад маските овци!!!
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този "министър" го чакат 6 години локдаун по наказателния кодекс.
104
0
 
3
 
! Отговори
Много смешно как преди 2 години
Последните години, да кажем 10 години ни дресират да Не дискриминираме никого, по пол, раса, увреждания , дори се стигна до крайности на толераСтия да приемаме *** и пълни простаци и *** за нормални, сега изведнъж сме свитетели на чудовищно Дискриминиране на повече от 80% от населението. Нямам думи, не е болестта причината, не е!
103
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бийте си ваксините и ограниченията отпадат. Толкова е просто.
102
1
 
23
 
! Отговори
Народа преди 2 години
Искаме незабавна отмяна на фашисткият сертификат..2 години пЛандемия стигаТттТт
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неграмотен си -в интелектуално отношение..Виновни са режисъорите на всичко което се случва близо от 2 години насам никой друг
100
5
 
0
 
! Отговори
До 119 преди 2 години
Точно това искат. И да хленчат. И ако може, да бъдат подпомогнати от държавата за хленча.
99
29
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Какво робство, бе? Робството ще дойде с глада и кризата, заради вашата "свобода". На прага на пълно затваряне сме. И кой е виновен? Политиците? Европа? Китай? Америка? ВИЕ! Ако бяхте спазвали мерки и се бяхте ваксинирали, щяхте да работите, а децата ви да ходят на училище. Ама не искате, явно!
98
0
 
21
 
! Отговори
Свобода преди 2 години
Не на черният сертификат ! Не и не и не !! НЕ на робството
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дискриминация на тези, които не са ваксинирани, [...] държавата в лицето на компетентните органи следва да гарантира [...] мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите [...] Непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния [...] статус [...] следва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими. Значи дискриминация може да има, ако обществото го иска. То така е било и с евреите в Райха.
96
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дискриминацията се наказва с до 6 г. Тъкмо такъв е случая. Гешев ако обича да се самосезира.
95
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До САМО във заводите Само опипват почвата... Ако се приеме г/д добре, ще наложат яко сертификатите навсякъде. Всичко правят както е на запад. С малко закъснение сме просто. Гледайте какво се случва в САЩ и ЕС и знайте какво ни чакаи нас. Затова се радвам като видя новини като тази. Още има надежда. Надявам се и че може да се разкрие всичко там преди да се стигне тук до такива мерки.
94
0
 
16
 
! Отговори
САМО във заводите преди 2 години
ли няма вирус ? Ако нямаше туризъм и заведения кой ли щяха да карантинират ? Не съм чул във заводидите да ги връщат от работа ако нямат зелен СЕРЕТИФИКАТ .
93
0
 
14
 
! Отговори
ЧОвека има преди 2 години
Антитела повече от ваксиниран със три игли --той им казва че тука не важи защото във щатите и ес не важало ? Защо да си мачкам имунитета по два пъти във година ако наистина съм го карал безсимптонно и имам естествен имунитет -- отговора е *** така са им наредили това правят ! Възрастните не се имунизират ,а карантинират младите ,защо защото младите не взимат пенсии и като ги затвориш ще гладуват, а възрастните няма как да ги принудиш .
92
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 110: А ти даваш ли си сметка, че условието за достъп със сертификат не е базирано на наука, или логика? Няма връзка между ваксинацията и заразността - и това се вижда в редица ваксинирани държави, които имат най-големия си пик по заразяемост. Има научни изследвания за това. Ваксината предотвратява само симптоматичното боледуване.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 105 msmСектир беГендерВаксарски
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 107 BGUberВ кметствата по местоживеене са безплатни. Купуват си ги баламите в градовете
89
1
 
1
 
! Отговори
BGUber преди 2 години
В Германия бързите тестове за достъп до работа - ако изобщо са необходими като условие, са платени. Всеки си ги купува, цената в различните региони е различна. Ако се налага тест, тогава си го правиш сам, а не ходиш, както разбирам в България, в лицензирана лсборатория. Правиш го в понеделник, виждаш резултата и докладваш на работодателя. Важи от понеделник до края на седмицата.
88
0
 
24
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Съд в Страсбург ще разглежда този зелен паспорт до колко нарушава правата на хората.
87
9
 
2
 
! Отговори
msm преди 2 години
Всеки сам решава как да срещне вируса - с ваксина или в ежедневието. Всеки пряк и косвен натиск в тази насока е диктатура. Специализирани КОВИД болници, пълно затваряне - това са мерките.Ваксината не спира КОВИД, ваксината спасява твоя личен живот. Ваксиниран съм. Ваксинирай се!