Каква е смъртността при ваксинираните срещу COVID-19 в Австралия?

Всички са на възраст над 50 години, с допълнителни заболявания
Обновена: 24 окт 2021 20:13 | 24 окт 2021 20:06, Нели Христова
99
Каква е смъртността при ваксинираните срещу COVID-19 в Австралия?
Снимка: БГНЕС

Във вторник в цяла Австралия имаше 356 пациенти с COVID-19, лекувани в интензивните отделения. От тях 25 са били напълно ваксинирани.

Докато данните сочат, че ваксините имат изключителната ефикасност при предотвратяването на тежкък COVID, хоспитализация и смърт, все пак съществува въпросът: защо малък брой хора се разболяват сериозно и в редки случаи умират, въпреки пълната ваксинация?

Специалист от отделението за интензивно лечение в болница Nepean в Сидни, д-р Ни Нгуен казва, че тези, които са напълно ваксинирани и умират, обикновено имат значителни съпровождащи здравословни проблеми. Лечението в интензивното отделение, където хората може да са на апаратно дищане и да не могат да се движат, се добавя към всяка съществуваща слабост, особено при възрастни хора, обяснява тя.

"Ако мислим за пациентите с интензивно лечение като цяло, независимо дали са там поради COVID-19, пневмония или друга инфекция, знаем, че тези, които имат основни нарушения, тези, които са крехки, и тези със съпътстващи заболявания ще са изложени на по-висок риск от смърт", казва тя. "Да бъдеш напълно ваксиниран срещу COVID ви предпазва от тежко заболяване, да, но не ви предпазва напълно от заразяване с COVID. Така че, ако сте човек с хронични здравословни състояния, това, което може да бъде лека болест или лека инфекция при млад човек или човек с добро здраве, ще ви окаже по-голямо въздействие."

Тя казва, че това е причината Австралийската техническа консултативна група за имунизация (Atagi) да препоръча бустери за тези хора, които са силно имунокомпрометирани. В сряда правителството заяви, че възнамерява бустер-дозите да бъдат разпространени в сектора за грижи за възрастни хора в рамките на седмици и да бъдат достъпни за цялото население до края на годината.

"Все още нямаме окончателни данни за това, но трябва да знаем, че ще има пациенти, които ще се заразят с COVID, но ще умират по друга причина", обяснява Нгуен. "Те могат да бъдат напълно ваксинирани, да имат лека форма на COVID, но може би това е довело до по-тежка сърдечна недостатъчност, която са имали и преди."

Между 16 юни и 18 октомври е имало 61 смъртни случая сред напълно ваксинирани хора в Нов Южен Уелс, от общо 479 смъртни случая от COVID. Данните, предоставени на Guardian Australia от NSW Health, показват смъртните случаи при напълно ваксинираните - всички са на възраст над 50 години. От тези, които са починали, петима са били на 50, един на 60, 17 на 70, 22 на 80 и 16 на 90.

В петък ABC разкри, че 36 от 49-те възрастни хора, които са починали, след като са се заразили с COVID по време на огнището на делта в Нов Южен Уелс, са били напълно ваксинирани. Всички са имали основно здравословно заболяване.

Във Виктория 174 смъртни случая от COVID-19 са настъпили между 30 август и 19 октомври 2021 г. От тях 129 не са били ваксинирани, 25 са били частично ваксинирани, а 20 са били напълно ваксинирани с две дози. От 20 смъртни случая, които са били напълно ваксинирани, един е на възраст над 50 години, докато останалите 19 са на възраст над 70 години.

Проф. Алън Ченг, директор на звеното за профилактика на инфекциите и здравната епидемиология в Alfred Health, казва, че само малък брой смъртни случаи са настъпили при напълно ваксинирани хора.

"Разбирам, че те са били предимно при по-възрастни хора над 70-годишна възраст, някои от тях са в старчески домове", казва той. Влиянието на ваксината върху намаляването на смъртността сред възрастните хора е значително, допълва Ченг. Миналата година, преди да е налична ваксина, смъртността на хората на 80 години с COVID е около 30%.

Ченг казва, че е вероятно, като се има предвид извънредното покритие на ваксинацията в Австралия, по-голямата част от хората, които са се разболели тежко или са починали с COVID-19 от сега, били напълно ваксинирани.

"В един момент ще има повече хора, които са ваксинирани и имат инфекции, отколкото такива, които не са ваксинирани", казва той и обяснява. "Това е прост мисловен експеримент - ако всички са ваксинирани, тогава единствените случаи, които бихме имали, биха били при ваксинирани хора."

Нгуен се съгласява, че с високи нива на ваксинация, "в бъдеще по-голяма част от тези в интензивното отделение ще бъдат такива, които са напълно ваксинирани и които са слаби - с други заболявания, а не хората, които не са ваксинирани".

"Но имайте предвид, че дори при 95% ваксинирани, все още много хора остават неваксинирани", допълва тя.

Ченг е на мнение, че могат да бъдат предприети мерки за допълнителна защита на тези, изложени на риск от тежко заболяване въпреки ваксинацията. След като препоръката за бустерни доци е потвърдена, допълнителната защита на населението ще намали допълнително риска от заразяване на най-уязвимите.

Австралия също така използва и новото лечение с мотроклонални антитела, за което е доказано, че драстично намалява хоспитализацията и риска от смърт при възрастни, които са изложени на риск от развитие на тежък COVID-19.

"Новите моноклонални антитела могат да осигурят допълнителна защита, особено при имуносупресирани хора", казва Ченг. "По-новите антивирусни лечения също могат да станат полезни, въпреки че все още се оценяват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, как ако нямаш имунитет, една ваксина ще ти създаде имунитет? Това е меко казано безумно.
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последните 14 дни над 80г възраст имаме 344 починали НЕВАКСИНИРАНИ и 18 починали ВАКСИНИРАНИ. А за тези неваксинирани, които оцеляват но получават непоправими здравословни щети, сигурно са поне двойно на загиналите.
78
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общо пациенти в интензивни отделения за последните 14 дни в България: 494 души, От тях неваксинирани 476, Ваксинирани 18. За всеки ваксиниран в интензивното имаме 27 неваксинирани. При 20% ваксинирани ако ваксината не работеше щеше да е 1 към 5. Но тя е над 5 пъти по малко число. Ваксината РАБОТИ а пред фактите и боговете мълчат.
77
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инетресно.Когато някой с придружаващи заболявания с корона вирус умре-то е заради вируса.Когато същият този човек е ваксиниран и се разболее и умре-то е заради заболяванията.
76
1
 
8
 
! Отговори
До Емигрантка преди 2 години
С *** няма да спориш. Тя въобще не знае какво иска да каже да же на български, камо ли когато "превежда".
75
2
 
8
 
! Отговори
Емигрантка преди 2 години
До МмАаНн Журналята в България пак се загубиха в превода- Това което бе казано в действитекност е" Логично при голям процент ваксинирани да има и завишен брой починали които са въпреки ваксинацията имащи множество придружаващи заболявания които ще доведат до летален изход."
74
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние даваме жертви,но антиваксърите капят като есенни листа.
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то като гледам статистиката по принцип тежко болните и умрелите са на средна възраст около 80 години! Вапцинирани или невапцинирани - няма голяма разлика?! Е да, има разболели се и умрели от коронавирус на по 30 - 40 години без придружаващи заболявания, а има и "баба на 98 години с викоко кръвно, диабет, миокардит, инсулт жлъчка, деменция, алабала, и преборила вируса! Като цяло 80 годишни умират, средноаритметично! Със, или без вапцина - се две!
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропаганда сър, комунистическа пропаганда до Австралия стигнаха!
71
1
 
14
 
! Отговори
Бате Сечко преди 2 години
Трябва да си голям *** за да повярваш на тази пропаганда... Фашистка ***!
70
2
 
31
 
! Отговори
ФатаМоргана преди 2 години
Доста е неловко когато "напредналата Ни медицина" вижда резултати които не може да обясни и се започва едно вадене на вода от какви ли не кладенци изпускайки нарочно истината която не желаят да стане достъпна за всички.
69
0
 
4
 
! Отговори
Един преди 2 години
До ПорЦелан Защо лъжеш, бре!? В Израел са напълно ваксинирани 62 %! Пфу!
68
2
 
14
 
! Отговори
МмАаНн преди 2 години
"В един момент ще има повече хора, които са ваксинирани и имат инфекции, отколкото такива, които не са ваксинирани", казва той и обяснява. "Това е *** мисловен експеримент - ако всички са ваксинирани, тогава единствените случаи, които бихме имали, биха били при ваксинирани хора."БЕЗ КОМЕНТАР!
67
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стигасте лъгали народа стара песен на нов *** никой неви вярва вече на вашите лъжи и измами бог да ви накаже най скоро време дано да горите в ада проклети убийци
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 64 Това изказване демонстрира на какво ниво е масовата осведоменост и компетентност. Положението е безнадеждно, и Господ не може да помогне на такова население.
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 59 А ти откъде разбра, че са вредни за младите и здравите? ЕЖК? Световната наука твърди обратното.
64
10
 
4
 
! Отговори
Kosmonot преди 2 години
Жълтата звезда са я слагали, на малка част от *** (евреите),сега ваксинираните са...преобладаващата маса в Европа.Искаш да кажеш че...ние ваксинираните ,си слагаме...жълта звезда?всеки Ден 100 000 се ваксинират...
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Луноход Самата ваксина е руска рулетка.
62
6
 
19
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Не може да се вярва на данни от Австралия, там властва медицинския фашизъм и нео-марксизъм. След спирането на интернета преди месец, всички потребители използват интернет който е обвързан със сертификатите им за ваксинация. Следващата стъпка ще е рейтинговата система.
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прикрита,като навсякъде по света.Пълно е с ваксинирани болни,не са малко и смъртните случаи,като за ваксини,които ако не си сложиш не можеш да влезеш на доста места