МЗ увери: Не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност

Дозите, които не са годни за употреба, се бракуват
62
МЗ увери: Не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При изпълнението на Националната ваксинационна кампания срещу COVID-19 в България се прилагат единствено ваксини, чийто срок на годност е в съответствие с разрешението им за употреба, съобщиха от МЗ.

На 10 септември 2021 г., след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз (ЕС) беше одобрен нов срок на годност за COMIRNATY при условия на съхранение при свръхниска температура.  

Продуктовата информация е актуализирана с новия срок на годност за замразен флакон, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца. Условията на съхранение остават непроменени (‑90°C до ‑60°C). Опаковките с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се използват до 3 месеца след отпечатания срок на годност, ако са били спазени одобрените условия на съхранение при ‑90°C до ‑60°C.

На всички флакони със срок на годност след март 2022 вече ще бъде отразен новият 9‑месечен срок на годност.   За всички  ваксини, на които срокът на годност е изтекъл към момента, е извършено бракуване и предстои унищожаване.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: ваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Едно време така продавахме стоки с изтекъл срок - слагаш нова датичка на етикетчето и хоп! - срокът е "удължен". Изхвърляхме само това, което изглеждаше негодно. Ех, спомени, спомени...
54
0
 
4
 
! Отговори
Дреболии преди 2 години
А-а-а, много ви моля! Великият българо-швейцарски експерт по безопасност на ваксините каза, че срокът на годност е относително понятие. Демек, и до 2023 да го удължат, все тая. Тез ненапредничави български лекари какво толкоз са зачели етикетите? Нова наука творим тука.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък тези изостаналите от Третия свят италианци, французи, швейцарци протестират против мерките. Какви изостанали хора!!!! Питате наш бай га ня колко прогресивно е всички да се ваксинират.
52
0
 
8
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Кой му пука дали са с изтекъл срок на годност или не
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малоумие е да се наредиш на се ваксинираш трети път с ваксина, с която първите два пъти това не е имало ефект.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами народа като се боде то на управляващите им е все едно какво ще им сложат. Още някой вярва ли че ваксата е за наше добро?
49
0
 
12
 
! Отговори
верваме ви бе вервам преди 2 години
на МЗ вярвам колкото и на СЗО
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някои неща не подлежат на коментар.мало.умието би трябвало да има някакви граници.но не би.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Новата опоркаНякаква шун.да миризливова била видяла, че срокът на салама бил изтекъл, снимала го и вече всички умници, дето не щат да ядат развален салам, вече имат коз. Вярно, че супермаркетът бил удължила срока на годност на салама като залепил нов етикет отгоре, обаче край! умните и много учени българи вече не могат да бъдат убедени
46
15
 
2
 
! Отговори
Новата опорка преди 2 години
Някаква шун.да миризливова била видяла, че срокът на шишенцето бил изтекъл, снимала го и вече всички умници, дето не щат да се ваксинират, вече имат коз. Вярно, че ЕК била удължила срока на използването на ваксината, обаче край! умните и много учени българи вече не могат да бъдат убедени. Но я чорбаджията да им каже : "Ваксина или ските", много принципните антиваксъри бързо-бързо забравят принципите си. Протеста не минава пред тоягата.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас какви ли глупости още ще сътворят тия от ЕС.Пари са дали.Бай Гей ща ги скуби на сухо.
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С две думи - срока на годност им е изтекъл. Какво ни баламосват, те така после могат да ги удължат с още 3 месеца, докато влязат в употреба. Тия препарати уж били супер-дупер безвредни, спасяващи, обмислени, изследвани, произедени по всички правила. Производителя е сложил срок на годност, предварително това е изследвано, нали. Означава че, като изтече срока, просто трябва да се изхвърлят, без никакви коментари. Все едно месарски магазин, изтича срока, собственика води преговори с РЗИ и ДНСК.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то съставките къде са написани та да видя към коя съм алергичен?
42
0
 
21
 
! Отговори
Тоест преди 2 години
Срока на годност пьрвоначално си беше до юни месец, после хоп, удьлжиха с още три месеца и вече са годни. Да разбираме ли, че ако се удьлжат с още три месеца, пак ще са си ок, няма да се плашите.
41
0
 
3
 
! Отговори
ментата преди 2 години
До Анонимен 21 ! КОН БОБ ЯДЕ ЛИ ??? Колкото до "ОНИЯ" за отдзат -- д-р МАнгъров препоръча Бойковите : ТИП " ПОЖАРОГАСИТЕЛ " ! " Спомени за ЦЯЛ ЖИРОТ !
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек излезне да се разходи малко из града и забрави за страшната пЛандемия,барем по някоя линейка да имаше със сирени къде да ни напомни ама и това нема..
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли, че след атмомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки има много оцелели? Значи може да твърдим, че атомните бомбардировки са безвредни. Ползите са повече от рисковете.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имало риск само, ако имам някаква алергия към някоя от съставките. А аз от къде да знам дали имам алергия и какви са съставките? Да решиш да си боядисаш косата си правиш тест за алергия, както е описано на опаковката. А с ваксините - подлагаш кълка и се кръстиш
37
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен ! Аз гледам , къде изхвърлят " тези " с изтеклият срок -- давам съдържанието на ТЪЩА ми и ВЕРВАЙТЕ , всичките Й болежки ИЗЧЕЗНАХА !!! Ако и вашата " ЦЕЛ " е била, като моята -- ЗАБРАВЕТЕ ! Не го ПРАВЕТЕ !
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България нещата с изминала годност не се хвърлят.Даже немските вериги ни карат такива продукти и променят датата на годност.Че какво остана МЗ да складира и да поставя ваксини с изминала годност.