Ваксинираните срещу COVID-19 заразяват по-малко хора

При Делта варианта рискът намалява с 63%
Обновена: 24 окт 2021 10:14 | 24 окт 2021 09:10, Камелия Цветанова
201
Ваксинираните срещу COVID-19 заразяват по-малко хора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, са много по-малко заразни за другите с коронавирус, въпреки появата на Делта-варианта, който се счита за много по-заразен. Това показват нови няколко проучвания. Констатациите опровергава слуховете, че ваксините вече не помагат за предотвратяване на разпространението на вируса, пише БГНЕС.

„Те наистина намаляват предаването“, казва Кристофър Байрън Брук от Университета на Илинойс. „Ваксинираните хора предават вируса в някои случаи, но данните са категорични, че рискът от предаване от ваксинирани е много по-нисък от този при неваксинираните“, казва още професорът.

Проучването сочи, че ваксинираните хора, заразени с Делта-варианта, имат 63% по-нисък шанс да заразят хора, които не са ваксинирани.

Ваксините са още по-ефективни при Алфа-варианта, при който ваксинирани, заразени с Алфа, имат 73% по-малък шанс да го предадат на неваксинирани хора.

Професорът обаче признава, че към момента не може да се установи колко точно е ефективна ваксината за намаляване на заразяванията.

Още едно доказателство идва от проучване на университета. Екип от учени ежедневно взима проби от 23 души всеки ден след като са дали положителни тестове. С взетите клетки се прави опит за заразяване на други клетки. С клетки от шестима напълно ваксинирани хора нито една от пробите не беше заразна - за разлика от тези от неваксинирани хора. Проучването показва, че ваксинираните отделят по-малко вируси и също така спират да отделят по-рано от неваксинираните.

Учените за пореден път потвърждават и факта, че защитата, която ваксината осигурява, намалява драстично с времето.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
1
 
! Отговори
Гошко преди 2 години
Мен ме заради ваксиниран *** ! От тях е по - опасно, защото като мине през ваксинилран мутира още повече !
182
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сАвецките болни - най-здравите в света!Ваксинираните болни - най-здравите в света!
181
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом това показват няколко проучвания, вземете един път качете докладите от тези проучвания, или дайте линк към тях, че така написано не ми прилича на статия, а на пост във фбук...псевдо журналисти
180
0
 
8
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Най-голямата лъжа е това! Другата лъжа е, че като си преболедувал имаш по малък имунитет от ваксиниран! Обърнахте наопаки цялата наука и медицина само и само някакви хора да изкарат едни пари.
179
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 2 години
Пълни глупости!
178
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно колкото"Изкарват по- леко болестта". Твърдения които не могат да се докажат.Ала бала, бля,бля. Нъли трябва да си оправдаем простотията, некомпетентността и разбира се паричките. Трябва все пак да имитираме нещо, че правим.
177
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност ваксинираните заразяват в пъти повече, защото се мислят за безсмъртни покровители на общественото здраве.
176
6
 
0
 
! Отговори
ТЪп преди 2 години
На кой сега да вярвам?!? На проучванията и лекарите или на гласовитите разбирачи у фейса?
175
0
 
9
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 2 години
Прекалявате!
174
0
 
16
 
! Отговори
А преболедувалите преди 2 години
неваксинирани заразяват ли? Май не...
173
3
 
2
 
! Отговори
До Обективен преди 2 години
А Вие сте? Лекар? Учен? Или просто "разбирач"?
172
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, ваксинираните е по-малко вероятно да заразят някой друг, ако пипнат вируса, както и за по-кратко време разпространяват, ако са го пипнали. Само *** твърди, че го лъжат.
171
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, проверявайте информацията! Не вярвайте на централните медии. Цитират проучване спонсорирано от Датското министерство на здравеопазването. Все едно Кунчев и компания да спонсорират такова проучване - колко ще им вярваме? Проучването разчита на това какво казват хората по време на contact tracing интервюто - а знаем, че ваксинираните не допускат, че ваксиниран член на семейството може да ги е заразил. Също така, не се и тестват масово - "няма как да се заразиш като си ваксиниран"...
170
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички твърдения за ваксата едно по едно се оказаха фейл. Самата вакса е фейл и само политиците и акционерите на Биг Фарма натискат за нея. Много по-добре е да се инвестира в пренасочени лекарства и моноклонални тела.
169
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичове, знаете ли колко оцелели има от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки? Значи атомните бомби са безвредни.
168
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е последната опорка, която олеква. То беше ще ви защити от вируса, после няма да се разболееш, после ще го прекараш по-леко, после ще умрат по-малко хора... Когато всички се оказаха блъф, сега били заразявали по-малко хора.
167
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пфайзер е глобена през 2012 г. за подкупване на български лекари. В момента е същото, но сега ваксърите са облъчени и го правят без пари, защото нямат капка мозък.
166
1
 
13
 
! Отговори
Четете ли докрай? преди 2 години
"Учените за пореден път потвърждават и факта, че защитата, която ваксината осигурява, намалява драстично с времето."
165
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който плаща, той поръчва...изследването. Има ваксини за пласиране.
164
5
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Абсолютни измамници, на които само глупците могат да повярват. Неоспорим факт е, че ваксаните се заразяват, боледуват и разпространяват вируса, т. е. че по никакъв начин не предпазват останалите.