ЕМА: Бустерна доза може да се поставя и от ваксината на "Модерна"

Това може да става най-малко 6 месеца след втората доза
Обновена: 25 окт 2021 23:00 | 25 окт 2021 23:00, Веселина Йорданова
99
ЕМА: Бустерна доза може да се поставя и от ваксината на "Модерна"
Снимка: БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата заяви, че проучването й е показало, че подсилващи дози от ваксината 'Модерна" може да бъдат поставяни на лица, навършили 18 години, най-малко шест месеца след втората доза, предаде Ройтерс.

По-рано този месец здравните власти на ЕС одобриха поставянето на бустерни дози от ваксината на "Пфайзер" и препоръчаха поставянето на бустерни дози от "Пфайзер" или "Модерна" на лицата с отслабена имунна система.

Страните членки бяха оставени да решават сами дали останалите граждани трябва да получат подсилваща доза.
Европейската агенция по лекарствата заяви днес, че провеждането на кампаниите за ваксинация остава от компетенцията на националните здравни власти.

Подложени на натиск да съживят икономическата си активност, да се борят с по-заразния вариант Делта и да избегнат локдауни през зимата, няколко страни членки започнаха кампании за поставянето на бустерни дози, преди агенцията да обяви препоръките си. В различните държави бяха възприети различни подходи кой има право на бустерна доза.

ЕАЛ обяви, че следи риска от поява на много рядко срещани странични ефекти след поставянето на бустерни дози.
САЩ разрешиха поставяне на бустерни дози от ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън", припомня Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
полу-анонимен преди 2 години
До Анонимен 84---няма GMO ваксини
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СосиджНали ваксините бяха много ефикасни, защо сега се налага и бустерни дози да се слагат. Или ще трябва всяка година да се бие тази ваксина. Или понеже е все още експериментална ваксината, затова производителите им паднало да лапат, колкото се мо же повече
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност две директиви directives, 2001/18/EC and 2009/41/EC бяха изменени през лятото на 2020, за да разрешат ГМО ваксините. Който има очи, гледа, който има уши слуша, а който има акъл мисли.
73
0
 
4
 
! Отговори
do 75 преди 2 години
тая салич винаги е била много комплексирана и сплескана, но се сдръжаше с 300 зора преди, докато сега от възрастта почна да й личи каква сплескана крава е
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Исландия забраниха Модерна, защо нито дума за това?
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, не са ГМО ваксини. Верно.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За журналистите е нужна ежемесечна бустерна доза. Не съм виждал по-уплашени хора от Коронавируса. Всеки ден се бълват статии по темата вече втора година.
69
0
 
6
 
! Отговори
До 85 преди 2 години
То и ти е ясно колко си успешен, щом най-големия ти успех в живота е да се ваксинираш, а си и страхлив и наивен явно за да го направиш. Сигурно си безсмъртен вече,ама все пак се пази да не кихнеш, че изгоря някой от незащитените възрастни дето уж щеше да ги пазите с ваксините против ковид дето не пазят от ковид.
68
1
 
11
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
За ваксарите трябва по една бустерна доза от всички ваксини за по сигурно
67
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пр()*** пак наизлизали да словоблудстват.Ало,неандерт***ли,ако някой иска да ви трепе,ще ви избие само с вируса бе.Нито ще се занимава с ваксини,нито пък ще ви повтаря и потретва дозата.Абе защо не сте толкова уки при стоматолога и хирурга?С пет изричения от ФБ вирусолог не се става.Как се извъдихте толкова начетени и образовани,а сте последни във всичко бе?!Бедни,болни и вехти,но пък с некви грамадни умствени потенциали,които все някой е виновен да не разгърнете и реализирате в реалността !
66
4
 
9
 
! Отговори
Гласоданъкоподавател преди 2 години
След коя доза вече нищо няма да ме боли сутрин? И кога ще дойде обещаното щастие от демокрацията? И ще бъдем всички богати. Досущ като онези от телевизора?
65
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се - само и само да слагаме още буламач, всичко може, може всякакъв. А асфалтаджиите прехвърлят милиони в арабски банки, докато ние заради гениалните хрумки на поредното недоразумение от здравното министерство нямаме вече учители и медици. И ток няма да ива. И хляб няма да има, както върви. А вие се занимавайти с буламачи, които не помагат за нищо.
64
2
 
13
 
! Отговори
ЛуТ преди 2 години
Пробвайте я и като добавка в горивото. От графена.Дюзите светват и на прегледа ще ви дадат сертификат за евро 6.
63
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера си имаме два рекорда от началото на епидемията - по брой на починали от Ковид-19 и по брой на новите случаи. Имаме 5843 нови случая и 243 починали, от които 234 неваксинирани (96,3%) и 9 ваксинирани (3,7%).
62
4
 
0
 
! Отговори
От сценаристите преди 2 години
В едно модерно електронно СЗО без чип с лични данни и данни за вакси и обезпаразитяване не може. Хващаш кастрираш чипираш и на улицата. До десет години света ще се изчисти . И няма да има нужда от нови войни.
61
8
 
0
 
! Отговори
про идиоти преди 2 години
ваксинирайте се
60
1
 
7
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
еее, защо трябва да чакам 6 месеца? Аз исках всяка седмица да си слагам, да стана модерен графенов човек. Ама щом не може, ще си живея скапания естествен живот.
59
6
 
0
 
! Отговори
Дo 68 преди 2 години
Како сме се засилили, бързо ще я прескочим. Тази вълна е хем проточена във времето, хем доста стръмна. Тоя път може и да не ни се размине крахът. Лошото е, че заради ковдните ще умират и други хора, понеже ковидните са заели всичко по болниците - и места, и персонал.
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 50 До 43 Благодаря, но се занимавам с микробиология . . . . . От хора с хоби микробиология не се взимат съвети! Ако беше следвал поне или да имаше някаква хуманна специалност, да разбирам, но ти се занимаваш, а не работиш! Трай си и не се пеняви, когато някой ти дава съвети!
57
3
 
11
 
! Отговори
Експеримент преди 2 години
Инжектирането на графен трябва да става редовно на малки дози. Бустерните дози няма да са само три. Жалко за хората които отказват да се информират.