Четвъртата вълна - какви са ефектите от управлението й?

Пикът ще е по-нисък при повече ваксинирани, обясни епидемиолог
27 окт 2021 17:00, Петя Славова
100
Четвъртата вълна - какви са ефектите от управлението й?
Снимка: БГНЕС

Адекватно ли е управлението на четвъртата вълна на пандемията от COVID-19? Какъв тип мярка е зеленият сертификат и действа ли регионалният подход?

Нов рекорд на заразените с коронавирус у нас за денонощие - 6816 случая на новозаразени с коронавирус в страната. "Статистиката е притеснителна, защото повишения интензитет на разпространение на вируса в период на предстоящ грипен сезон, буди притеснения и изисква взимане на мерки.", коментира пред БНР доц. д-р Милена Карчева, епидемиолог, ръководител на катедра "Инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина" на МУ-Плевен.

По думите й, от една страна е притеснителен фактът с повишената заболеваемост и повишения брой случаи. "От друга страна приемам това като един нормален епидемиологичен феномен, който се случва при въздушно-капкови инфекции.", коментира тя.

Според нея, по отношение на разпространението на въздушно-капковите инфекции, а и не само, в началото на есента и в началото на зимата е обичайно заради струпването на много хора и оформянето на ученически, студентски и трудови колективи.

"Разликата с предходните години е, че имаме ваксина, което предполага тя да намира все по-широко приложение и евентуално предстоящият пик през ноември или декември да бъде по-нисък в сравнение с миналата година.

По отношение на заразните болести винаги трябва да се предприемат комплексни мерки. И по отношение на този, който е болен, като карантина, изолация, лечение и хоспитализация, а също и по отношение на хората, които нямата имунитет.

Намирам мерките за необходими и адекватни. Дали ще бъдат 100% ефективни, никой не се наема да каже. Науката и държавата е длъжна и предприема някакви мерки.", коментира ефективността на мерките доц. Милена Карчева.

Още по темата

Тя коментира и зеленият сертификат: "Аз съм за него, защото имах възможността в края на лятото да пътувам за Кипър, къде този сертификат беше въведен в заведения, в молове и в обществените места се изискваше от клиентите. Имаше едно спокойствие и донякъде гарантирана безопасност.

В по-дългосрочен план това е и мярка за ограничаване, защото, поставяйки го като право на достъп, някъде, хората се замислят дали искат да имат свободата да извършват определена дейности, или не."

"Мисля, че на този етап той е подходящ, защото както миналата година, така и сега най-проблемните градове са София-град, Пловдив, Варна  – и това изисква малко повече ресурс и усилия в центровете с по-висока заболеваемост."

По отношение на училищата, доц. Карчева апелира към по-голяма социална отговорност на учителите. "Този нисък процент на имунизирани учители, който се регистрира през лятото и миналата пролет, ме обезпокоява. В училищата трябва да се създаде здравословна среда и трябва да го направят преподавателите с личния си пример.", обясни тя.

Специалистът не се нае да прогнозира кога ще приключи четвъртата вълна, но е убедена, че ако се ваксинират повече хора, пикът може да е по-нисък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе днес научете го това "и с ударение" къде е на клавиатурата и си сложете шрифт дето го поддържа, а не вади кода му (ѝ) от символната таблица.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво управление?
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това показва изследване на университета в Тел Авив. Проучването сравнява близо 400 души. Те са имали положителен тест за коронавирус 14 или повече дни, след като са получили една или две дози от ваксината. Сравнени са със същия брой неваксинирани пациенти със заболяването. Сред ваксинираните степента на разпространение на варианта е осем пъти по-висока от тази на неваксинираните
63
2
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
95% от новопостъпилите в болници са антиваксери. Пълен локдаун + задължителна ваксина - колкото по-рано,толкова по-добре...
62
1
 
1
 
! Отговори
Значи треа разберете преди 2 години
Че откак е стъпил на българска територия ***.ъ.т. Сакскобурготски само крадне и крайната му цел е да си отмъсти на Великобритания за отнетата му аристократичност, руснаците да го мислят за покаял се нацист и да го не разстрелят, Европа го счита за некомунист и удобен за техните интереси!Бивш нацист и колониалист няма!!!
61
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 2 години
ефектите са че България е в хаос благодарение на личното правителство на фигуранта . мерките са никакви или неадекватни .
60
0
 
1
 
! Отговори
Трябва да се разбере преди 2 години
Разликата между м.а.н.г.ааа.л и ***.н!Мангалллаааа мисли за себе си само крадне и мисли само за себе си. Кеф както казват турците прави само за себе си!Плоди се без много да гледа обич, любов - кво има дупка се клати и не му пука, че няма пари да ги гледа и крадне да мое да има пари да ги гледа, че ни ги е възпитавал, ни ги е образовал, ни знаят как се вадят пари с честен труд! *** си гледа детето!Гледа да ги образова!Знае да работи-чисти септични, хвърля ***, мете, мие и т.н.
59
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Четвъртата вълна е като предишните,никаква разлика.Само че след нея преболедувалите вече ще са над 50%,което ще направи мерките излишни.Досега бяха над 30%.
58
0
 
0
 
! Отговори
Та да си дойдем преди 2 години
На думата не Борис 3,а Фердинант оставил ония франкове за Симеон 2 и за дойката и за дъщерята на Борис 3.Та Симеон 2 е злият Леонардо да Винчи. Злият гений на държавността, той е изобретил:Атентата срещу Георги Марков и Людмила Живкова.Ниската относителна трудност за изкуствата и спорта. Делегиран бюджет!Образователните преподавателски норми и общиния.Държава и църква собственици на Храмът на българските владетели и държавници срещу член 13.Като баща си незаконни копилетия!Като него!
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви имам проблема с термините. Абе хора, докато се карате за термини ви налагат тотален фашизъм. Не виждате ли какво става. Обявиха най-здраните хора, а именно тия дето са го изкарали и имат имунитет, без ваксина са, т.е. тялото им е чисто без химически бъркочи, тях ги обявиха за аутсайдерите на обществото. Остава в концлагер да ги затворят и по един знак да им пришият, че да не може да вървят по улиците без да ги заменят с камъни. Вече да стъпват в ресторант и кино не може, точно както някога
56
3
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Няма управление и няма никаква нужда от каквото и да е било. Мерките са по-опасни от вируса, Стойчо Кацаров ви го каза още миналата година.
55
1
 
0
 
! Отговори
Глей сега: преди 2 години
Не това не е дипломация, аз казвам фактите такива каквито са даже си има такава категория gypsy в изкуството - па шарено, пъстро, позитивно, не много умно, не много псевдоинтелектуално, не много прекалено начетено, на границата с кича, но никога не я прекрачва... Та мисълта ми е, че за Симеон 2 ние коренните жители на страната сме му врагове , той нали е неоколониализъм, а баща му и братята му бяха колониалисти!
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току що обявиха, че Белгия, която е 90% ваксинирана въвежда жестоки ограничения на всякъде, защото имат по 11 000 болни дневно. Налагат носене на маски на всякъде и задължителен зелен сертификат на всякъде. Бодат децата над 12 г и задължават всички с 2 игли да си сложат трета! Защото, забележете, очевидно 2 не са достатъчни! Конспирация, а?! ДОЛУ СЕРТИФИКАТИТЕ, ДОЛУ ТЕСТВАНЕ И ВАКСИНИРАНЕ НА ДЕЦА, ДОЛУ ФАШИЗМА!
53
1
 
2
 
! Отговори
Не мога го разбера: преди 2 години
Има такива гадории с дълготрайни последици върху държавата и населението,че вие се хващате за дреболии като думата ц.и.гггг.а.н.ин за мен това е пак дело на Симеон 2,дето уж казва като сте роми видиш ли сте по-важни от българите, ама да знаете толкова лошо колко сте видели от Симеон 2 от българите не сте видели, особено периода 1945- 1989.Дето работа имахте.А думата gypsy в цяла Европа не е *** дума, освен сред нацистите.По-цивилизованите хора я приемат като синоним шарени,позитивни, скитници
52
3
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
Глюпчо, хората си правят тестове за да работят. Поне 2/3 от тестовете са такива. Абе вий в първи клас ходили ли сте? Откъде се извъдихте такива недоразумения?
51
8
 
0
 
! Отговори
TestKit преди 2 години
До 51 я се успокой психар, насила у дома ли идват да ти правят тест, никой няма да се занимава с теб, не си градивна част на нито една общност, дори в семесйството ти не те имат за авторитет.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно в индия и изобщо в азия ползват толкова подправки. Това е срещу вируси при тази адска антисанатато, лимон, люто и си като нов.рия и тук може да се приложи. Нема нужда от ваксини. Лю
49
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Искате война ли? Ще я имате.
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50 000 теста, това са 3 милона лева, хвърлени на вятъра за едно денонощие. Това е по един хляб на масата на всяко българско семейство, по половин хляб на човек. Господ да ви убие, доктори, които го правите за едните кир ливи 1200 лв! Всъщност вие го правите повече от мало умие и садизъм, но дано свещи си купите с тия пари!
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама и ефекти ли имало? Не се забелязва. Освен грешки след грешки и прогресивно затъване, ама това по-скоро е дефект...