Решено е: Отпускат 13 млн. лв. за тестове за деца в училище

Други 38 млн. лв. отиват за допълнителни пари за медиците на първа линия
97
Решено е: Отпускат 13 млн. лв. за тестове за деца в училище
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Допълнителни разходи от 13 000 000 лв., с които се предвижда да се закупят бързи антигенни тестове за изследване на деца, одобри правителството по бюджета на МЗ.

Тестовете са неинвазивни и при тях се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-Co V-2.

Препоръката за скрининг на децата в училищата е включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка. Там е посочено, че при осигурени безплатни тестове и съгласие най-малко на 90% от родителите в конкретното училище, децата ще бъдат изследвани поне веднъж седмично, посочват от правителствената пресслужба.

Предвижда се да се провежда изследване на учениците от начален курс на обучение преди началото на учебните часове.

Със средствата се предвижда да се закупят около 1 600 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на децата от началния курс на образование (от I до IV клас) два пъти седмично, в рамките на един месец.

С друго решение Министерският съвет прие проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 12 500 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г.

Средствата са за поддържане на резерв от лекарствени продукти в лечебните заведения за болнична помощ.

Списъкът на лекарствените продукти, съдържащи се в резерва, лечебните заведения, в които ще се съхраняват, както и указания за осигуряване, отчетност и контрол на разходването им са определени в заповед на министъра на здравеопазването.

С друго правителствено постановление са одобрени допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 38 600 000 лв. Приемането на Постановлението се налага поради удължения срок на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември 2021 г. и необходимостта да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1 000 лв. нетно е ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на медицинските кадри, посочват от МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
3
 
! Отговори
Червените хмери преди 2 години
За децата с целебрална парализа тестовете се плащат за здрави деца ще са безплатни
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На децата нищо няма да им стане, но тези тестове са подходящи единствено в малки населени места, където класовете са по-малки и може да се организира тестването. Иска ми де за видя Денков и Кацаров да направят едно показно в някое столично училище как 300-500 деца ги тестват в 8 сутринта преди влизане в час без за смесват потоците.
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да умее да чете? То, с това образование в България!
87
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"""На пилота правителството се оказа много вредно за българите и послушно на заповедите от Брюксел"""----------------------------------------- Не, че нещо, но... Защо Брюксел? На всички континенти има държави, доста са вече, които налагат ограничения като при пандемия (различно е от епидемия за многото незнаещи), сертификация, ваксинация, тестове, за деца щадящи и какво ли не още. Та .... Как решихте, че тези слушкат Брюксел, а не Пекин, Вашингтон, Москва или още кой ли не?
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пука ми вече! То няма кой да преподава! Играта на *** ми - доде ми приключи за много деца, чиито родители показват просто по един среден на продажното управление и поеха към домашното образование.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Налудничавост на двеста е да се съгласиш да стресират детето ти със смахнато бърничкане в носа за кефа на разни изкукали пишман авторитети. Опази децата, Господи, от ридителите им." _____________________________ На детето ви от носа ли му тече слюнка? Май, май някой не чете, но пък знае да коментира непрочетеното ...
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Налудничавост на двеста е да се съгласиш да стресират детето ти със смахнато бърничкане в носа за кефа на разни изкукали пишман авторитети. Опази децата, Господи, от ридителите им.
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нка ни набутат пак в локдаун, а ваксите - в канализацията. На когото пък му се играе руска рулетка с вакси, бека ходи да го бодат. Всеми има право на избор.
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма повече накъде да се лъже. До средата на 2022 ще се отсвири, по план, краят на психясването, наречено коронна пандемия. Текат последните напъни на лъжетворците да пробутват гьотере врели- некипели измишльотини и абнормени страшнотии. С трици ще ловят лисици и призяпват за милиарди от намсикъде, дето тая няма да я бъде. Пролет 2022 е на една ъка разстояние. Който може, нека си помисли по въпроса.
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е интересно дали тези 13 милиона няма да отидат при "наши фирми" доставящи тестове, така де да бъдат усвоени по нашенски
80
2
 
10
 
! Отговори
Директорът преди 2 години
И още нещо + отново се залага на максимата - разделяй и владей! Който иска ,който не иска ...Ако е толкова либерално положението е ясно : Всички родители ( или поне 95%) искаме децата ни да са присъствено! Факти ! Останалите имат законово право да пуснат заявление за ДО! Но те са изключение. Сега поставен въпросът който иска тест - Учи присъствено - който не ДО - е извиване на ръце . Никой не иска да тормозят детето му ,но и малко хора имат възможност и желание то да е ДО ! И става параграф 22
79
0
 
12
 
! Отговори
СС преди 2 години
фигурантите заслужават да им дадем всички плюнки отгоре им да ги изследат колкото си искат...
78
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Малко са до Нова година ше свършат :)))
77
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се разправям лично с всеки, който се доближи до детето ми! Продажни вампири!
76
2
 
10
 
! Отговори
Изродител преди 2 години
Площада ви зове, "бунтари"! А ако детето ми искат да плюе, ще му позволя да го прави само на бул. Дондуков.
75
2
 
13
 
! Отговори
Директорът преди 2 години
Няма проблем учениците от начален етап - 1-4 клас да си учат присъствено. Поне те . Досега беше все така . Особено в основни училища където са до седми клас. Когато са единствени могат да се разполагат на по - голяма дистанция из етажите . Грубо са 4 паралелки по около 20 човека - 80 . По 4 - 320 деца ако всички присъстват ,което е рядкост. Те ли ви натежаха на измислената ПЛАНдемия? Не, не са ...Идеята за смазване на личността и изискванията за сертификация и тормоз са водещите !
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И двойно по - вече да отпуснат, НЕ МИ ПУКА! Децата са важни! Експериментите на правителството НЕ!
73
0
 
12
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Браво! Страхотно! За кувьози няма пари, колко родители събират чрез дарения пари за лечение на децата си в Турция или други страни, но видите ли, за тестове намериха
72
1
 
15
 
! Отговори
фатмаците преди 2 години
*** Радев и Янев излязоха големи предатели просто не съм очаквал. Мислех си махне ли се ГЕРБ няма възможност да има по нагли и гадни от тях но явно съм се лъгал.... то бива предатели и въобще да не им пука за хората ама това не мога да го определя какво е фашизомутренскаполицейщина.......
71
1
 
12
 
! Отговори
Педал преди 2 години
Вземете парите , но не посягайте на децата ! Стига фашизъм ,стига репресии , ограничения. И защо се огледахте в децата 1-4 клас ?при миналите безумни затваряния те си вървяха с детските градини. Същият статут. И едните деца и другите са малки - по закон не можеш да ги оставяш сами. Респективно трябва да има родител с тях. Респективно той НЕ трябва да работи. Респективно докато НЕ работи ( принудително!) НЯМА да носи пари. Респективно НЯМА да има нормален живот.