СЗО: Не трябва да се изисква документ за ваксиниране при пътуване

В света има несправедливо разпределение на ваксините
27 окт 2021 09:55, Ния Христова
10
СЗО: Не трябва да се изисква документ за ваксиниране при пътуване
Снимка: БГНЕС
Комитетът за извънредни ситуации към Световната здравна организация (СЗО) заяви, че не трябва да се изисква доказателство за ваксиниране срещу COVID-19 за международни пътувания, информира БГНЕС.
 
В изявлението на комитета се казва, че пандемията не е приключила и остава извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение (PHEIC).
 
Декларацията беше направена след деветото задължително тримесечно заседание на комитета относно пандемията COVID-19, откакто тя се появи в началото на 2020 г.
 
PHEIC е най-високото ниво на спешна медицинска помощ, което СЗО може да обяви.
 
Комитетът заяви, че не трябва да се изисква "доказателство за ваксинация срещу COVID-19 за международни пътувания като единствен вариант или условие, позволяващо международни пътувания, предвид ограничения глобален достъп и неравномерното разпределение на ваксините срещу COVID-19".
 
В документа се посочва още, че държавите следва да обмислят основан на риска подход за улесняване на международните пътувания. За целта те трябва да отменят или променят мерки, като например изисквания за тестване и карантина, следвайки насоките на СЗО, съобщи Анадолската агенция.
 
Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че пандемията COVID-19 продължава да представлява PHEIC и прие съвета на комитета.
 
Комитетът изрази също така загриженост относно COVID ситуацията в африканският регион.
 
Сред тях са достъпът до достатъчно ваксини, диагностични и терапевтични средства и събирането, анализирането и докладването на епидемиологични и качествени лабораторни данни, включително данни от геномно секвениране, необходими за наблюдение на развитието на пандемията COVID-19.
 
"Освен това Комитетът призна, че продължителният характер на пандемията от COVID-19 представлява допълнителна тежест в контекста на сложни хуманитарни извънредни ситуации, масова миграция, разселване на населението и други кризи", заявиха от СЗО.
 
Комитетът предложи на държавите да обмислят преразглеждане на плановете за готовност и реагиране и на политиките за подпомагане, за да бъдат отчетени тези взаимозависимости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
А само преди 2 години
за да ходиш на работа....Ха-ха-ха....Значи вече е ясно, че всички луди са изпуснати да щъкат напред назад и да измислят глупост, след глупост и на всичкото отгоре искат всички да им вървят по гайдата...Циркаджии, ставате прекалено смешни....
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този проклет сзо дано да забрани всички ваксини мерки маски стига вече сте лъгали народа престанете и си дайте оставка проклети убийци бог да ви накаже най скоро време дано да горите в ада проклети убийци
5
1
 
8
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 2 години
Дано да го приемат да може да пътуваме свободно всички, пък като не може у мола голема работа !
4
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не мога да отида в мола, а мигрантите си щъкат на воля от континент в континент.
3
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност СЗО се притеснява, че изискването за ваксина ще попречи на масовата миграция и разселването на населението. То си е написано почти в края на статията.
2
6
 
15
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Заглавието е изопачено. *** от това заглавие ще разберат само, че СЬО пуска ваксини, а после твърди, че не е нужен сертификат, щото ваксините се оказали опасни. НУЖЕН е. Просто е рано, защото ваксините са у богатите страни .
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ясно, служителите на СЗО не искат да се ваксинират и немогат да пътуват и да дават инструкции на другите да се ваксинират. Така е едни са по-зелени от други.