Мрачна прогноза: 7 пъти повече смъртни случаи от COVID-19 до Коледа

Основната причина – ниският процент на ваксинирани
331
Мрачна прогноза: 7 пъти повече смъртни случаи от COVID-19  до Коледа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Смъртните случаи от COVID-19 в България може да станат 7 пъти повече до Коледа, прогнозира д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон, пред Нова телевизия.

„От 1 месец насам имаме стръмно нарастване на заразените. Преди година по същото време имаше същото стръмно покачване. Тогава през ноември имаше много стръмно покачване на смъртните случаи и до Коледа станаха 7 пъти повече. Разликата е, че тогава започнахме от ниска база на заразени – около 200 на ден и около 17 на ден починали. А преди около месец бяхме над 2000 заразени на ден и над 100 смъртни случая на ден. Ако тези 100 смъртни случая, станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва”, коментира д-р Марков.

Още по темата

Той уточни, че това е сценарий при липса на контрол или при слаб контрол. „Надявам се, че властите ще вземат мерки”, заяви д-р Марков. Той обаче не каза кога ще е пикът на четвъртата вълна.

По думите му разпространението в момента е толкова голямо, че може да бъдат наложен пълен локдаун на всички, а след като бъде овладяна малко вълната – само на хората без „зелен сертификат”.

Голямата разлика между България и западните държави била степента на ваксинираните. По думите му в страните с висок процент ваксинирани дори да има лека вълна, не умират хора.

„Тази болест протича с много типични симптоми. Много са важни първите 7 дни. В рамките на тях се развиват усложненията”, обясни пулмологът д-р Петър Чипев.

Именно в първите 7 дни пациентът имал нужда от лекар, който да го прегледа и успокои.

„Според мен това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно”, заяви д-р Чипев.

Доц. Христо Хинков потвърди, че има опасност да се стигне до стряскащия брой смъртни случаи на ден. По думите му тенденцията към момента е, че увеличаваме броят на смъртните случаи.

„Това е големият проблем. Смъртността е мултифакторна, не се дължи само на COVID-19. Това е голям проблем на нашата здравна система”, обясни доц. Хинков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
0
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
Тази "прогноза" ще се сбъдне само ако при постъпване в болница ги разстрелват. Моята прогноза е че дори сертификата се изчерпа като средство за създаване на паника, и оттук нататък и положителните тестове и ужилванията ще спадат
268
0
 
3
 
! Отговори
Тото преди 2 години
Този да нее пророк или гадател ,та да знае бъдещето,да си стои там в Англия и да се наслаждава на пияните и извратени англичани ,да си дава прогнозите там ,този уикенд колко ще умрат от пиене ,наркотици този уикенд
267
0
 
0
 
! Отговори
countrymeters преди 2 години
countrymeters countrymeters
266
0
 
8
 
! Отговори
До 284 преди 2 години
Там вече умира ха по 200 на ден когато при нас умира ха по 5.Сега нормално имат имунитет. Ние ще го имаме догодина.Всичко е много логично
265
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белгия -14 умрели дневно. Швеция -8 дневно. Португалия-4 дневно. Дания -4 дневно. ОАЕ -0 дневно . От ковид. В България-200 дневно. Кое точно не е ясно?
264
1
 
8
 
! Отговори
Stive преди 2 години
Чета едно проучване в "Lancet Infectious Diseases", публикувано днес, 28 октомври в Irish Examiner.Накратко: Research shows vaccinated as infectious as those without Covid-19 protection.People vaccinated against Covid-19 are equally as infectious as the unvaccinated, according to new research. А ще познаете ли какъв е изводът в края на проучването, което доказва, че ваксините не вършат работа? Оо-о-о, да, познахте от първия път! Ваксинация и реваксинация до дупка!
263
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които се обявяват против ваксините всъщност мнооого ги е страх от спринцовката.
262
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мрачна е прогнозата, защото Радев се беше вторачил в изборите и до последно си е мислел, че ковид няма. Този човек не знае какво да прави на този пост.
261
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега му е сезона, а повечето хора не им дреме до момента в който не им наврат тръбата което вече късно.
260
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия, която е почти изцяло ваксинирана и ковид инфекциите расттат. Расте и броя на пациентите в интензивните легла. Изглежда ми като ваксините да не работят. Знам всеки иска да вярва че ще го боцнат и вече е защитен, но нищо не може да замени спорта и здравословния начин на живот.
259
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мога само да се радвам. Тъкмо ще се вдигне IQ-то на нацията.
258
0
 
12
 
! Отговори
Тези прогнози преди 2 години
..колко прогнози до сега за 1,5г имаше до сега и колко въобще се сбъднаха ?? Тази пандемия е на лабораторен лист и нищо друго ! Всичко се правело за здравето на хората, бля,бля! До сега някой да е излезнал и да е казал как да се грижите за него, как да засилите имунитета по естествен начин ? Някой да е излезнал и да успокои хората ? Има пряка връзка между емоционалното здраве и имунитета на човек.. Всяване на страх и негативни емоции в продължение на 1,5г до къде ще доведе ?
257
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОВИД Е ИЗМАМА! ИЗПОЛЗВА СЕ ВИРУС ЗА ДА СЕ УНИЩОЖИ МАЛКИЯ БИЗНЕС! ЧМАСОВА ВАКСИНАЦИЯ 5 G МРЕЖИТЕ СА ФАКТ КАКТО ВИ КАЗАХМЕ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ! ПРОДАДОХА ВИ РЕШЕНИЕ- ВАКСИНА - ОТРОВА ЗА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ! ВИДЯХА ЧЕ ХОРАТА НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ! СЕГА ВСЯЧЕСКИ ВИ ОТНЕМАТ СВОБОДАТА ДАДЕНА ВИ ОТ БОГ ДА ДИШАТЕ И ДА СЕ ДВИЖИТЕ КЪДЕТО ИСКАТЕ КАТО ВИ ОГРАНИЧАВАТ! НЕ ГО ПОЗВАЛЯВАЙТЕ ТОВА Е НОВ СВЕТОВЕН РЕД!!!
256
4
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Може и да се случи. Като гледам колко побъркани ходят с маски на открито, сичките са кандидати за интензивните отделения
255
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина"...ааа-ха-ха-ха.Егатидоктора ,егатиучилището.Аз пък съм професор Мишко Мишков от Института по възпитание и полова хигиена на гризачите.
254
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power..В Белгия извода е ясен 85% боднати, а смъртността се увеличава с 44%. Що така?
253
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая статия как да се чете? Масови убийствав болниците? Колко от възрастните хора оставяте да умрат с мокри памперси и чаршафи? Трябва задължително близките да имат достъп до ковид отделенията щото иначе мързеливите санитари и сестри трепят.
252
3
 
16
 
! Отговори
бай ганьо преди 2 години
когато ви промиват мозъците за смърт има един сайт countrymeters в него се отбелязва всеки ден в бг умират средно 240-300 човека!!!ако има такава смърт от пандемията с която ви плашат трябва да са поне със 100-150 повече!!!в този сайт се отбелязва точно няма как да ви манипулират!!!който се интересува да провери!и като толкова ни внушават позитивитъм защо всеки ден не ни информират колко деца са се родили,а ви плашат всеки ден с умрели????с най мощното оръжие пропагандата и дезинформацията!
251
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия откъде знаят колко хора няма да се справят с болестта, т.е ще са смъртни случаи.Те сигурно знаят на колко ще им помогнат да не се справят с болестта за да правят тия прогнози.
250
0
 
7
 
! Отговори
Що лъжат хората ? преди 2 години
Че ни лекуват специалисти ,пулмолози и др ? Във най -добрия случай ни лекува по телефон във най--важните 7-дена лична баба леккар да помага Господ ,че е още жива и ни казва ,ако почнеш да не можеш да дишаш звънни на бърза помощ или на някоя агенция със име на ангел ,да не те разкарват много със линейката .