Вижте каква е разликата между ваксините срещу коронавируса

Препаратите са разработени на базата на различни технологии
Обновена: 28 окт 2021 11:59 | 28 окт 2021 11:58, Камелия Цветанова
53
Вижте каква е разликата между ваксините срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии, припомниха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

РНК ваксините обучават клетките в организма как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Такива са ваксинте, произведени от "Пфайзер" и "Модерна".

Още по темата

Аденовирусните ваксини доставят в организма ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. "spike" протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на производителите "АстраЗенека" и "Янсен", както и руската "Sputnik V", която към момента се разглежда от Eвропейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Антигенните ваксини използват антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на "Novavax" и "Sanofi-GSK", които понастоящем се оценяват от EMA.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
20
 
! Отговори
съвременник преди 2 години
Колкото е по проsт един човек,толкова е по уверен в себе си и в абсолютната си правота.Простоватият човек,винаги оплюва,осъжда и напада,всичко което е извън тесният му кръгозор и което не разбира!А днешните социални мрежи са идеално място за такива голобради индивиди.! Както казва великият Б.Шоу:,,Не съм достатъчно млад,за да знам всичко"......Такива неграмотни и неинформирани юнаци като az това няма да го разберат и проумеят!
40
0
 
12
 
! Отговори
До az преди 2 години
Смяташ ли че в родилният дом и до една година са те ваксинирали с плацебо умнико невръстен,питай майка си ?? Боже ,невежеството е толкова самоуверено и глу.паво!!!
39
3
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
... всекА произвежда нещо си.... което ТРЯБВА да работи срещу НЕизолиран патоген...Мухахахаха... А за краварските биолаборатории почти навсякъде по света... оглушаваша тишина. Само при бандерите са вече около 15...И събират ДНК база с некВИ PCR "тестове"...
38
5
 
6
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Щем нещем,одобряваме,неодобряваме ,но това е пътят!Ваксините са спасили човекаОще в родилният дом се слага срещу хепатит Б и БЦЖ,от втори до четвърти месец-дифтеткок и хепатит Б.След 1година комбинираната с/у морбили,рубеола и паротит.След това през годините са реимунизациите......Туберкулозата,детският паралич,едрата шарка са убили толкова много народ до поява на ваксините/тогава не е имало толкова разбирачи в Интернет/ ,и вече са изкоренени.И с Ковид ще стане същото след времеи за поколенията!
37
4
 
0
 
! Отговори
az преди 2 години
До АнонименПриемам забележката за полиомиелита. Работата е там, че аз може и да не съм ваксиниран с нея. Както и да е - прав си за него. Другите, обаче, са си бактерии!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До azМорбили и заушка са вируси или смяташ, че са бактерии??
35
4
 
4
 
! Отговори
az преди 2 години
До АнонименАко ваксините са чисто плацебо - какъв ти е проблема?! Ваксинирай се и си гледай живота! Странни хора сте?! Щом смяташ, че са безвредни -защо не се ваксинираш?!
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости са това. Полио какво е, бактерия ли. Неграмотници с двойки по биология станах най-компетентните. Пародия пълна. Колко по тъ,,п, толкова по голямо самочувствие и никакъв срам
33
8
 
0
 
! Отговори
az преди 2 години
До АнонименВаксините, които сме получили като деца, не са срещу вируси, а срещу бактерии! Антивирусни са ваксините, които се слагаха до преди две години в ранната есен.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините, които сме получили като деца са с отслабен вирус, а не аденовирусни /векторни
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аденовирусните ваксини са по същата технология която е използвана и за ваксините които са слагали на нас като деца и които се слагат и на нашите деца. По-страшно е да попаднеш в препълнена бг болница ,отколкото една ваксина.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Този имунен отговор предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Такива са ваксинте, произведени от "Пфайзер" и "Модерна"." Не послъгвате ли лекичко относно предпазването от заразяване ? Или това си е реклама на тия две ваксини.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Файзер!!!
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще можем да преценим разликата, когато ни уведомите за съставките им.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"да имаш някой от стотиците тежки странични ефекти."Ужас! То дори в листовката на парацетамола са по-малко. Направо няма да мога да спя през нощта от ***.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29---Добре извърташ нещата, говорим за ваксина с деактивиран вирус която сме получили почти всички в миналото. Какво не е проверено? Виж какво заразяване и смъртност дават новите синтетики. Нещата само ще се влошават с течение на времето.
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29 О, супер безопасни са! Само може малко да поумреш или да имаш някой от стотиците тежки странични ефекти. Иначе нищо няма да ти стане от тях.
24
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Много странно се мълчи за най работещите ваксини от 100 години" ------------- Имаш предвид "кравешката ваксина" срещу едра шарка? Много хора през 19-ти век се били наплашили, че ще ги превърнат в крави (защо ли ми е познато). Или по-късните дезактивирани ваксини, които наистина съдържат жив вирус и е имало случаи на заразяване, вместо имунизация? Най-безопасните ваксини ви предлагат, вие се дърпате като английски селяни пред 19-ти век.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултата от тези супер ваксини постепенно излиза. Нито пазят от заразяване нито от смърт. Чисто плацебо за заблудени.
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид ваксини ли има вече? Откога?