НЦЗПБ за Омикрон: Притежава извънредно висок брой мутации

Рутинно използваните PCR-тестове улавят варианта
28 ное 2021 17:16, Нели Христова
197
НЦЗПБ за Омикрон: Притежава извънредно висок брой мутации
Снимка: Pixabay

Новият вариант на Covid-19 - Омикрон притежава извънредно висок брой мутации.

Това пишат от Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"СЗО и ECDC aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. За първи път е докладван от СЗО на 24.11.2021 г. Първият епидемиологично доказан случай датира от 09.11.2021 г. в Ботсвана. След спешна среща на техническата консултативна група към СЗО за еволюцията на вируса, новият вариант е поместен в групата на вариантите с особено значение VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата Омикрон от гръцката азбука.

Вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случай на Омикрон над 30 мутации (от общо 56), са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката. Първоначалните данни сочат за повишен риск от повторна инфекция с този вариант в сравнение с други особено значими варианти. Буди притеснения бързо растящият брой на новите случаи във всички провинции на Южна Африка.

Рутинно използваните PCR-тестове улавят варианта, но някои лаборатории докладват, за липса на амплификационен сигнал от S гена, поради наличието на делеции. Комбинация от позитивна амплификация на други таргетни гени (N, Е или orfA) и негативна амплификация при S гена могат да бъдат насочващи за този вариант.

Проби, суспектни за наличие на Омикрон, следва незабавно да се изпращат към НЦЗПБ за секвениране. Този подход ще помогне за своевременната детекция. Към момента няма обобщени данни за имената и производителите на такива китове", добавят от центъра за паразитни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
2
 
! Отговори
Виви преди 2 години
Чудя се дали Омикрон е създаден само за чернокожи. Първите щамове на Ковид не косяха африканци, защото там не са разпространени неандерталски гени, но ги има доста в Европа /над 5%/ и сред арабите в Азия, както и сред емигрирали европейци към САЩ, Канада и други държави.
138
1
 
5
 
! Отговори
НЦЗПБ преди 2 години
Това национален център и инкубатор за калинки. Там е пълно с такива хора с уменията и интелекта на калинки малинки.
137
1
 
2
 
! Отговори
Новина преди 2 години
Омутрсфон идва от африка със самолета във Европа. Напролет чакайте мутрафон от Америка. Европа какво ще прати на Аиатци,и Африканци?
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо Кунчев да се ваксинира срещу Омакарона и след това аз.
135
1
 
5
 
! Отговори
Ееее преди 2 години
До Анонимен тая статистика е строго секретна: оваксАните и тежко го карат и *** съвсем не от придрУжаващи здравословни проблеми. Нещо не могат да уморят преболедувалите инфлуенцата преди повече от 100години, че сега се чудят какъв нов щам да измайсторят, че мъдрост се лесно не придобива, пък тия дъртаци имат нахалството да си я имат заради преживените 80 - 100-тина лазарника.
134
1
 
9
 
! Отговори
до трола 150 преди 2 години
Ти как разбра бе смеш кой от кво е умрял, седя в моргата и правеше аутопсии ли бе? Да не говорим, че за вакснатите починали има специална инструкция да не се пишат от ковид, а тези с по една игла да ги пишат неваксинирани.
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
утре да сте готови за шоуто на кунчеф как ваксината го е спасила а пари пак ще ви облъчва за да си запази работата иначе щеше да го уволнят като бай шиле за една заплата за малко да се затрие като коритароф
132
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 2 години
До До 140 Хохохо, хахаха
131
0
 
3
 
! Отговори
Кикчо преди 2 години
До До 150 ГМО-тата са собственост на собственикът на баркода - точно и ясно.
130
0
 
2
 
! Отговори
Технобезсмъртие преди 2 години
До Анонимен А ГМО-тата дори не са от вида човешки.
129
0
 
3
 
! Отговори
Дрън дрън преди 2 години
До Микробиологче пляс в блатото
128
0
 
3
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Айде стига бе !!! БЪЛГАРИЯ, колкото и малка да е останала по територия НЕ Е КАНАДА !
127
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хич да не ви пука. Вие си боцкайте наред, пък квото сабя покаже. Колкото повече набоцкани-толкова повече урожай, тиквуни и тиквунки.
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам да започне обратното на еволюцията и да се върнем в каменната ера преди да изчезнем заедно сезиците си.Ще се размразят северният и южният полюс и ще излезнат такива древни вируси,бактерии и ДНК материали,че динозаврите отново ще станат връх на хранителната верига.След хиляди години няма да могат да прочетат нищо от сегашните езици на хората и ще се чудят какво сме строили,ако оцелее нещо изобщо!Земята не е наша както си мислим и ще ни бъде доказано много скоро!!!!!
125
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 150---------"С кое ни правят на луди ? С това ,че умряха 15 хиляди антиваксъра за една година ли ?А починалите ваксинирани са 280 .Кое не разбираш ? Кое не ти е ясно ? Какво ще кажеш за тази статистика ????"---------- Обърши си пяната от устата и се нареждай за поредния бустер, щом не си разбрал, че те правят на шибек!
124
1
 
9
 
! Отговори
Микробиолог преди 2 години
Като свърши гръцката азбука... Започва латинската, а като свърши и тя, започват числа, които вече няма как да свършат
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 147. Еми то така им излиза в преводача на чичко Гугъл . Да не мислиш, че сами пишат нещо или че разбират смисъла на написаното? А това са хора уж с някакво образование, в присъствена форма. На да видите колко малко значение има дали е онлайн, или присъствено образованието у нас.
122
1
 
4
 
! Отговори
Микробиолог преди 2 години
Липса на амплификационен сигнал от S гена, поради наличието на делеции. Комбинация от позитивна амплификация на други таргетни гени (N, Е или orfA) и негативна амплификация при S гена могат да бъдат насочващи за този вариант. Напълно вярно, само 1 не разбрах: колко човека разбраха тези 2 изречения, освен мен :)
121
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е затова си поркам и не се коркам!Утре ше ми кихне некой и ше гушна букета и кво?!имало ли ме е или не ме е имало?!Човешкият живот е миг!Какво са 80 или 100 години?НИЩО!Превръщаш се в един лист и на него пише :''Тъжна вест''-ТОЛКОВА!!!!!КОВЧЕГ ДЖОБОВЕ НЯМА!Затова си ям и си пия и се кефя на мига!Утре ще има ли?Кой ми го гарантира?!А на вас гарантиран ли ви е утрешният ден?!И една *** ми вика:''Гледай каква кола карам''И какво ламарина и мотор!Безсмъртни няма!Някои обаче не го разбират!Хахаха!
120
9
 
9
 
! Отговори
До 150 преди 2 години
С кое ни правят на луди ? С това ,че умряха 15 хиляди антиваксъра за една година ли ?А починалите ваксинирани са 280 .Кое не разбираш ? Кое не ти е ясно ? Какво ще кажеш за тази статистика ????