Омикрон се разпространява 3 пъти по-бързо, удря младите

Ваксинираните ще са достатъчно предпазени
426
Омикрон се разпространява 3 пъти по-бързо, удря младите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият щам на COVID-19 – Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните. Това сочат последните данни, които са получени от Южна Африка тази нощ, каза пред Нова телевизия проф. Радка Аргирова, член на експертния съвет към министъра на здравеопазването.

Още по темата

По думите й засегнати са предимно млади хора и неваксинирани.

„Знаем, че има над 50 мутации. Част от тях ги знаем от Делта и Алфа вариантите. Знаем какво могат да причинят тези мутации”, каза проф. Аргирова.

„Предполагам, че ваксинираните ще са достатъчно предпазени. Една част от мутациите са характерни и при предишни варианти и ваксините вече действат срещу тях. Но е възможно да не е на 100% това действие, което е нормално”, обясни проф. Аргирова.

Тя обяви, че ще има няколко типа нови лекарства. Едните ще имат профилактични действия. „Ще има и такива за хора, които не успяват да изработят антитела от ваксините”, обясни проф. Аргирова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
0
 
1
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 2 години
Паралелно стова СЗО казва, че няма информация и може да се изкарва много по-леко! В тази държава дори учените се оказаха профани!
356
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина ли мислите, че остана нормален човек, който да ви се връзва на пропагандата? Отдавна манджата се пресоли.
355
0
 
3
 
! Отговори
каратист преди 2 години
удрял младите, ай да не удря, да не го ударим ние. кой му дава право да удря
354
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много умни тука всички. Направо най-умните са събрани в България. Как така ще се ваксинират. Да не са луди или прости. Ваксините щели да ги убият, чипират и т. н. И докато си пишат *** коментари тук, си *** като мухи. В цяла Германия, която е 15 пъти колкото България, няма толкова умрели, колкото тук. Хора това е зараза, вирус. Не е шега. Ваксините са за да се справим с нея. Трябва ли да умре някой близък, за да повярвате, че наистина е опасен този вирус
353
0
 
2
 
! Отговори
Боневa преди 2 години
Това е шега никой да не се чувства засегнат!Предстои да видим,как омикрон ще изкара възрастните навън насред зима и ще напълнят кафенета и ресторанти по Коледа и НГ,а младите ще се изпокрият в къщи :) Ще видим баби и дядовци,антиваксъри да налагат с патерица тези които им искат на входовете сертификати.Разменят се местата и ролите! А тази от средната възраст и в двата случая са на мушката на ковид независимо в коя група ще изберат да се присламчат.Не ми е смешно,тъй като се числя към тази група
352
1
 
1
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА3 преди 2 години
Ако има епидемия от Африканска Чума, трябва да ИЗГОНЯТ от България и да застр.елват още на турската граница - всякакви н.е.г.ри м.а.й.муни...ЧУжденците, пренасящи ВИРУСИ да се гърчат в МИША дупка, за да живеем добре ние българите !!Трябва ПЪРВИ в света да накараме Всякакви футболисти- м.а.й.муни да носят торба на главата и ръкавиции, за да НЕ ни ЗАРАЗЯВАТ... М.а.й.муните- футболисти нека се гърчат с торба на главата или да се МАХАТ от България !!
351
0
 
5
 
! Отговори
Облекчен преди 2 години
Отдъхнах си. Тъкмо прочетох статията с другата професорка, която каза, че бил 5 пъти по-бърз. Освен това този щам удрял младите и тези дето са преболедували. Добре че съм стар и още не съм го карал. По едно време доста се бях притеснил.
350
0
 
0
 
! Отговори
Гонзо преди 2 години
То ти си един ***. За какво ти е друг?
349
0
 
0
 
! Отговори
БургаШки лешпер преди 2 години
До Solar Power: а пол имаше ли през 2021? :)
348
0
 
11
 
! Отговори
Juls преди 2 години
Боже къде съм попаднал?Това е някакъв sci-fi филм с елементи на драма и комедия?! Хора нямате ли чуството че живеете в накакъв абсурдно абстрактен сън? Къде отиде здравият разум и критично мислене на човека от 19ти и 20ти век.Вероятно обществото тотално е деградирало ментално щом се вързваме на евтини и зле скалъпени манипулации, на нивото на онези които съм прилагал на синът си когато беше на 6...Та те дори не се стараят да вложат логика и достовеност в манипулациите си.Странно получава им се?!
347
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако е 3 пъти по опасен, а ваксините помагат на 70% не знам за какво говорите.
346
5
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: "Великия" д-р мангъров каза,че това е най-обикновен грип и ще отшуми до декември 2020-та година. Ако това не се случи ще си хвърли дипломата. Ами чакам го да я хвърли този пичага. Междувременно се ваксинирах защото не му вярвам. Добре съм си даже и со пол нямах цялата 2021-ва година :)
345
0
 
0
 
! Отговори
Hoho преди 2 години
https://who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicronВсе още нищо не се знае, но в БГ сме вече напред с матриала.
344
1
 
3
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
Бах та болест, бах тва чудо,у наше село измряха сички дето бяха вакценирани и дето не пиеха ракиджос! А пък не дето си църкаме ката ден останахме и сме веке по рахат в кръчмето ни!
343
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До амиТака е. Не се поддавайте на внушенията на някакви си имунолози. Слушайте само доц. д-р Мангъров - той е пътя и истината и живота!
342
0
 
4
 
! Отговори
dethin преди 2 години
До Не бива да мислим...и живота му също се изтърколил, докато гледа в телевизора. И децата му пораснали, някак даже и училище завършили, по чужбината се запилели...Ех, телевизийо! Ех, медии! Благинка за излъскания ми мозък!
341
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй ли? Ама народът си преизбира 12 години, тези които му наложиха глоби от 5000 лв. за разходка в парка, заради безсимптомен грип, нали? Греша ли или народът греши? Да, има смъртни случаи, от инфаркт, с придружаващо заболяване катастрофа, но починал от ковид, заради финансирането.
340
0
 
9
 
! Отговори
Евстатий преди 2 години
Опитаха с делта + не клъвна, сега пускат въдицата на омикрон. Сега на ход са кунчев, витанов и оная дъртата, дето вместо да си полива цветята плаши хората.
339
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са смешни с тези варианти... Първо бяха 16 мутации, после 32, сега 50... И пропускат факта, че това са мутации в шиповидния протеин, а преболедувалите са защитени, защото имат имунитет срещу много повече части от вируса, които не са мутирали. Скриват и факта, че този вариант се преболедува по-леко.
338
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как пък един политик не се гътна до сега ??!!А уж все по-страшни ,значи са опасни за обикновените хора ,а политиците ги заобикаля ,странни вируси.