СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама "Омикрон"

Откриването му сравнимо с това на коронавируса в Китай през 2019 г.
Обновена: 28 ное 2021 10:26 | 28 ное 2021 08:20, Камелия Цветанова
97
СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама "Омикрон"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръководителят на техническата група на отдела за спешни заболявания на Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керхове обяви, че СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама "Омикрон" в изявление за в. "Файненшъл Таймс", съобщи БНР.

Още по темата

„Според една от разглежданите хипотези щамът може да произхожда от заразен пациент с отслабен имунитет, който не е могъл напълно да се възстанови от вируса и при който вирусът се е размножавал за много дълго време "- цитира вестникът.

Говорителят на СЗО също така призова да не се заклеймяват държавите, които съобщават за нови опции поради появата на нов щам, и да се реагира балансирано. Ван Керхове вярва, че има нужда от внимателно наблюдение на щамовете, включително "Омикрон", повече тестове и последователност, за да се обхванат повече страни.

"Нуждаем се от балансиран подход към рисковете. "Делта" щамът не е изчезнал, хората по целия свят умират от него. Не трябва да забравяме колко хора са заразени с него", припомни тя.

Ван Керхове също смята, че откриването на "Омикрон" може да се сравни с откриването на коронавируса през 2019-2020 г. в Китай. Представителят на СЗО не предостави данни за броя на заразените с новия щам.

Световната здравна организация, след спешна среща в петък, реши да класифицира новия вариант на коронавируса, открит в Ботсвана и Южна Африка, като предизвикващ безпокойство. Щам B.1.1.529 бе наречен от СЗО с гръцката буква omicron.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 2 години
Тея с тези нови щамове може да ни клатят още 10 години.Жалко за младите хора и децата какво трябваше да преживеят.....
84
0
 
1
 
! Отговори
Ами преди 2 години
С тези разградени граници и хукнали кат разпасани ,само си разнасят заразите ,ама пуста алчност .
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видехте ли докаде ни докараха ваксинити! Омикрон!
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РазочРазочеован съм от заключението на СЗО - очаквах да е чрез ухапан американец от китайски прилеп , релетял до ЮАР или Танзания!
81
0
 
2
 
! Отговори
Плоскоземеца преди 2 години
От някоя лаборатория, откъде другаде :-)
80
1
 
2
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
Аз също имам подозрения откъде се е появил, щом вече има официални данни че всичките до един в които откриха първи откриха мутацията...... са належно напълно ваксинирани с магическата течност.Имам и подозрения и как, и за колко от кого, СЗО са стигнали до умозаключенията си.
79
0
 
1
 
! Отговори
Istinata преди 2 години
Moge li instituta po virosologia sreshtu parka Zaimov da se zape4ata za 10 godini. Ponege mi pisna da me razbolqvat 4ak v Anglia sum i pak ne se useshtate koga i kude i kak i kogo i zashto. Zaradi vsi4ki bolni po sveta dage na raboteshtite tam minavat na podpis vseki den v policiata i bez zaplata i rabota po specialnostta zashtoto mi pisna ot Vas. Kato ne mogete da se kontrolirate i rodninite koito ste napravili muleta nqma da rabotite pove4e pone 10 godini. Ako ot Pozitano Vi zashtitavat i te .
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободата свърши.Отсега нататък ще се живее по правилата на СЗО със сертификати и на всеки шест месеца ваксина. Ако искате!!
77
5
 
7
 
! Отговори
ВънСатаНАТО преди 2 години
А за СДС-Чумата няма абсолютно никакви подозрение,че ни я докараха краварете,пардон - партньорЕте от Козяк.
76
0
 
2
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
До Кой ли ша да е - И да ги попитат защо прескочиха буквата от гръцката азбука "Xi " ?
75
2
 
8
 
! Отговори
ТРЪГВА ОТ ДАВОС! преди 2 години
Не се напъвайте. Българите знаят. А вие - производителите с рогцата, които надничате от тук от там, включително от този стен вестник - да знаете: Няма да си дадем децата. За нищо на света! Сега, марш обратно в пъкъла.
74
4
 
7
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Война война война. Това е спасението на ЧОВЕЧЕСТВОТО. СЗО престъпна организация. СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сзо има само подозрения и никаква реална представа.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер опасен трябва да е тоя омикрон. Представете си ХИВ позитивен заразен с омикрон, но още жив. Страшен вирус щом като дори ХИВ позитивен не може да убие.
71
1
 
16
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 2 години
Същата СЗО препоръча отново да не се затварят границите. Операцията по намаляване на населението тече. А за произхода на щама - пак отвориха торбата с лъжите. Защо в ХИВ-позитивни не възникват мутации при другите вируси?
70
2
 
14
 
! Отговори
Кой ли ша да е ? преди 2 години
До СЗО .... Я си прегледай пак опорките . Двата НАЙ-ГОЛЕМИ спонсора на СЗО са САЩ и Фондацията Бил и Мелинда Гейтс. Даже Бил им насипва повече пари отколкото САЩ .Не случайно Тръмп им спря финансирането за да ги накара да си размърдат гъ**зовете и да открият кой пусна вируса . Байдън отново им пусна финансирането... Бил говори за пандемия ТОЧНО от коронавирус от години. "Модерна" е създадена с негово финансиране... Фондацията му финансира МНОГО лаборатории по ЦЯЛ СВЯТ... включително и Ухан ?
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снртификатите се провалиха.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
C 30 и K 19 не са случайни букви с номера.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ками, ками, за това ли ви плащат, по цял ден да ревете за някви измислици, и да си измисляте, достойнство чували ли сте какво е
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, затова Южна Африка не се притеснява, понеже е супер опасен новия вирус. Техният министър каза, че е много по-лек. Е, вече ще ни затварят за истинска настинка, само защото била заразна.