СЗО: Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици

Многото мутации правят вируса по-преносим и опасен
29 ное 2021 11:03, Петя Славова
218
СЗО: Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Световната здравна организация определи вероятността за по-нататъшно разпространение в световен мащаб на щама Омикрон като висока, съобщи Ройтерс.

СЗО допълни, че общите рискове, свързани с появата на новия вариант на вируса, се оценяват като много високи.

"Новият щам на коронавируса Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици", се казва в изявление на СЗО.

Още по темата

Големият брой мутации (32) може да направи вируса по-преносим и опасен, допълва СЗО.

Организацията призова за ускоряване на ваксинацията на населението на страните поради появата на новия щам.

Преди няколко дни учени съобщиха за появата в Ботсвана и Южна Африка на щам на коронавирус B.1.1.529, който съдържа 32 мутации в S-протеина, необходим на патогена, за да заразява клетките. Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че този вариант е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения. Експертите предполагат, че B.1.1.529 първоначално се е развил при имунокомпрометиран човек, вероятно болен от СПИН или ХИВ, предава БГНЕС.

По данни на чуждестранни медии в Южна Африка са потвърдени около стотина заразени. Има няколко случая в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия и вероятно в Нидерландия и Австрия. Всички тези случаи са вносни.

На извънредно заседание в петък Световната здравна организация обяви B.1.1.529 за "тревожен" и го нарече "Омикрон" - по името на 15-ата буква от гръцката азбука. Европейският съюз и много други страни забраниха влизането на хора от някои африкански държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
1
 
! Отговори
Ваксинозависим преди 2 години
Къде е Кунчо да ме убеждава колко много имам нужда от поредната доза! Ако не го видя, може и да размисля!
186
2
 
7
 
! Отговори
ФатаМоргана преди 2 години
Новата ваксина е разработена отдавна. За Коледа очаквайте промо пакети "стара + нова". Само като ги смесиш става чудото!
185
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кой му дреме колко антиваксъри са измрели от ковид. Това си е техен избор. Лошото е, че болниците са пълни с ковидаджии и болни от други болести не могат да се лекуват
184
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон е анаграма на мороник - от английски ***. Допълнително ако на никой не му е направило впечатление името и опасността от този вариант беше съобщено точно 666 дни след като на 30 януари 2020 съобщиха за световната заплаха от ковид-19. Случайност?
183
1
 
3
 
! Отговори
Само на мен ли преди 2 години
ми звучи името като Оксиморон на новата звезда?!?!?!?!
182
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре пак същия сценарий, няколко болни и целия свят затворен. Браво, само дето тоя път няма да мине толкова лесно. Тоя цирк го гледахме вече. И наскачали врачки какво ще стане, нямало още данни ама ще стане така ако не се набодете. Ние не знаем дали ваксините ще са ефективни, ама вие търчете за бустер на бустера. Дева майка ви продажни ***.
181
4
 
5
 
! Отговори
ХП преди 2 години
Бързат, много бързат, стараят се до края на Март 2022 год. да наБоцкат колкото се може повече хора и особено Деца! Явно надеждата им, че "с.т.адото" тихо и кротко ще се подчини не се оправдаха или имунитета ни се оказа по-дееспособен, та решиха да минат на Реваксинация (бустер)!? С настъпването на Пролета на 2022 год. Корона- психозата постепено ще изчезне и ще бъде много трудно да ни преНадупчат.
180
1
 
1
 
! Отговори
художника преди 2 години
Сега па Омикрон..... ! :(
179
2
 
1
 
! Отговори
До 175 -сс преди 2 години
Хахахахахаха...... :) :) :)
178
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя омикрон разболява само африканци - ние сме друг биологичен вид.
177
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да си измислят варианти че вируса е опасен няма да им мине номера.
176
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Притеснително е с новия вариант Омикрон, че заедно с повишаването на броя на заразените се повишава и броя на починалите, което се вижда в ЮАР в последните две седмици. Няма го този период от около 16 дни след заразяване. При това в ЮАР са млади хора - средна възраст 30 години.
175
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Междувременно лекарите открили новият щам твърдят, че преминава леко и няма нито един хоспитализиран. Използват момента да наплашат хората от самата идея за нови щамове. След месец няма да се говори за Омикрон, а просто за възможността от нещо страшно.
174
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващият щам се казва - Армагедон.
173
2
 
6
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
... Още нещо : - В телеграм-страницата на Мартин Рютер от Австрия, един служител от бежански лагер, каза, че при тях още преди две седмици са имали няколко човека с позитивен Омикрончо, но защо се мълчеше до сега и официалните медии за това?!? И, изведнъж, той кацнал със самолета от Африка... Нали схващате?! Има Нов Холокост! Пазете децата и Бог с ВАС
172
1
 
13
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Интересно! Един немски блогър с много връзки в Капщат, беше се свързал да пита какво става там??! Те шокирани, му отговарят, че живота си върви нормално, и никой не къв щам се върти из Африка...!!! Че излезе и министъра на Здравеопазването да обяснява, че при тях няма,, пандрми" с Омикрончо... Схващате ли?
171
1
 
17
 
! Отговори
Врачка без титла преди 2 години
Предвижждам един последен щам.Казва се Сопитрон.На бая народ им изпуши бушонът.
170
1
 
7
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
-='и го нарече "Омикрон" - по името на 15-ата буква от гръцката азбука.'==== И защо прескочиха поредната буква - Xi ? Не се ли намери поне една информирана журналистка тук, да обясни, на нас простоватичките и наивните? Тогава може и да и си обясним непрекъснатите лупинги и лъжи на уважаваното СЗО.
169
2
 
29
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
И след като всички в които първоначално откриха тая мутация до един се оказаха ваксинитани, за какво напъват за още ваксиниране със същото. Лудост е когато многократно опитваш нещо и виждаш отново и отново, че не работи - да очакваш различен резултат. Или има нещо друго, толкова важно в тия ваксини, че трябва непремено да се вкара в организмите на 100% от населението. Дори насилствено.
168
1
 
30
 
! Отговори
дядомраз преди 2 години
А лекарите от ЮАР казват,че протичал с отпадналост и на никого досега не са слагали кислород. На страха очите са големи.