Ще рестартира ли пандемията Омикрон?

Нужен е отговорен подход и мерки, смятат експерти
30 ное 2021 18:00, Ния Христова
53
Ще рестартира ли пандемията Омикрон?
Снимка: Pixabay
Омикрон е нов вирус, който може да рестартира пандемията във вида, в който беше в началото. Това ще се случи, ако не се вземат мерки. Трябва да управляваме риска и да действаме като общност. 
 
Това мнение изразиха завеждащият лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев, директорът на Института по молекулярна биология към БАН проф. Ива Угринова и пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на Нова тв. 
 
"Следя внимателно дискусията във Великобритания. Мнението на всички е да се изчака и да се види дали Омикрон вариантът ще е по-заразен от Делта. Очакването е мутациите, които имаме в този вирус – над 50, най-вероятно ще намалят имунната защита при ваксините или при преболедуване. Никой не очаква защитата да бъде нулева. Защита ще има, особено при хората с бустерна доза. Засега изглежда, че вирусът е заразен. В Южна Африка измества делта варианта. Все още не може да се каже дали е с тежко протичане и до каква степен елиминира ефекта на ваксините", обясни д-р Илиев.
 
Според проф. Угринова е твърде рано да се правят прогнози. 
 
"Засега знаем, че има заразени и че заразява с по-голяма скорост от Делта варианта. Това е всичко, което можем да кажем с известна категоричност. Тук се прокрадват въпроси дали е по-смъртоносен, няма как да кажем", заяви тя. И подчерта, че няма място за паника, а напротив – подходът трябва да бъде разумен и отговорен.
 
Проф. Угринова смята също, че тестването на всички, влизащи в страната, трябва да бъде въведено като мярка, защото вирусът заразявал и ваксинираните.
 
Проф. Симидчиев посочи, че за разлика от Делта варианта, при когото реакцията е била закъсняла, сега държавите, в които е открит вариантът Омикрон, са действали бързо и са започнали да секвенират проби.
 
"Надеждата не е стратегия. Не можем да се надяваме той да бъде по-лек. Може да правим това, което сме правили досега, но трябва да го правим систематично. Ако сгрешим, по-добре да е от гледна точка на безопасността", подчерта пулмологът и депутат от "Демократична България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Мерки до дупка преди 2 години
"Може да правим това, което сме правили досега, но трябва да го правим систематично. Ако сгрешим, по-добре да е от гледна точка на безопасността"__________ Досега систематично ваксинирате с нещо, което не действа против вече известните щамове. А и да сгрешите, няма нищо - който се гътне, няма да е от ваксината, а от това, че не си слага бустерни дози на килограм. Пък и за късните ефекти не знаете, ама и там е на принципа проба - грешка. Та за безопасност ли ставаше дума, проф. Симидчиев?
44
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Това че Омикрон има много мутации, така казват германски експерти, може да го направи обикновен вирус. Свръх голям оптимизъм не е нужен, но надежда винаги трябва да има.
43
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да кажа, от неща, които четох, че има специалисти, чуждестранни, които казват, че може Омикрона да превърне Ковид в обикновен вирус. Германски специалист е казал, че може да сложи коронавируса в категорията на обикновените вируси. Казал е, че Омикрон може да е подаръкът за Коледа. Сериозна е кризата, тежка е пандемията, разбирам притесненията на Аспарух Илиев, Симидчиев, те също са специалисти, но е хубаво да не плашат хората, които и без това са много наплашени и притеснени.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините, които всъщност не са, се провалиха тотално. Пълен шовинизъм, комунизъм и фашизъм с неистова пропаганда и терор не могат да прикрият пълната катастрофа.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим още колко балами са останали да се съгласят да си правят експерименти върху тях и то за тяхна собствена сметка. Някои от тях се правят на много смели и информирани а всъщност не знаят всички съставки които са им инжектирани. Дълготрайните странични реакции никой не ги знае. За сега се виждат спортисти по терените които припадайки се държат за сърцето и съответно им приключва кариерата.
40
0
 
2
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Спокойно!!! Ангел Кунчев оздравя и ще се бори с вируса ! Венсеремос Куни Мини!!!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най после дойде истинския вирус, до сега само ни подгряваха с ментета.
38
1
 
5
 
! Отговори
Bchchcuc преди 2 години
Къде е Кунчев, къде е Кунчев да ни пее сладко сладко! Къде си Кунчев къде си Кунчев да ни пееш сладко сладко..
37
4
 
5
 
! Отговори
Ще рестартира преди 2 години
Малоумието.
36
2
 
3
 
! Отговори
Ковидясъл преди 2 години
О ще се разплача ...сега вече трябва да съм Омикронясъл
35
1
 
4
 
! Отговори
простият преди 2 години
От тази статия разбрах, че тези следят дискусиите(разбирай фейсбук) и от там си правят изводи колко и дали е опасен мутанта. Колко лабораторни изследвания са направени, на колко заразени, за какъв период са наблюдавани, в болница ли са били...... Тези техни съчинения почиват на нещо, което и те самите не знаят на какво. На такива УчЕни не трябва да се дава трибуна за изява. Срам за тях, срам и за журналистите.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тц нема САЩ да пуща следващият без ваксини и така до края на светааааа
33
3
 
6
 
! Отговори
Честито нов ЩАМ преди 2 години
Това е краят на Ковид, който вече е изместен от новия вирус Омикрон. Това е краят на Ковид и началото на Омикрон. Вече няма да имаме Ковидонци, а Омикронци. Това е НОВА епидемия.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поживьом, па увидем.
31
1
 
8
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Пландемията свършва точно след един месец. Честито на печелившите които не издържаха на блъфа.
30
1
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
До 33. Кратко и точно !
29
2
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Ако има пара , ЩЕ ! А в рестарта има !
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон заразявал и ваксинирани ,а да не би Делтата да бе ги заразяваше ?
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато Американците не завладеят света. Няма! Много корупция в тази Европа еййй
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е да минат бустерите и новите хапченца на Шмайзер, ваксините да станат задължители, сертификатите със срок 6-9 месеца. Американците с техния Шмайзер да завладеят света и всичко ще е наред! Най-смешното е, че одобрят ли бустер и веднага нов щам