Накъде потекоха милиардите от ваксините на Бионтех?

За първите 9 месеца на 2021 г. печалбата на компанията е €7,1 млрд.
1 дек 2021 21:36, Елка Василева
258
Накъде потекоха милиардите от ваксините на Бионтех?
Снимка: архив, БГНЕС

През първите девет месеца на 2021 г. Бионтех е реализирала печалба от 7,1 млрд. евро. Благодарение на данъчните постъпления град Майнц отчита рекордни приходи. И още: градът може да се превърне в световен научен център, пише Дойче веле.

Пандемията нанесе огромни икономически щети на много градове по света. В германския Майнц се случи точно обратното: той забогатя точно по време на пандемията. Или по-точно - благодарение на борбата срещу нея. Сега градът на Рейн може да се превърне в един от световните научни и медицински центрове в областта на онкологията, вирусологията и геронтологията.

Още по темата

Невероятният успех на Шахин и Тюреджи

В Средновековието Майнц процъфтява благодарение на Йохан Гутенберг и неговото откритие - книгопечатането. В дните на глобализираната икономика новият разцвет на Майнц се дължи на съпружеската двойка Угур Шахин и Йозлем Тюреджи - двамата учени имунолози и преподаватели в медицинския факултет в университета в Майнц, носещ името на Гутенберг. Те стоят зад биотехнологичната фирма Бионтех, създала ваксина срещу смъртоносния коронавирус.

В началото на 2020 година американският фармацевтичен гигант Пфайзер сключи стратегическо сътрудничество с Бионтех, организира широкомащабна трета фаза на клиничните изпитания на ваксината, подготви документацията за регистрирането ѝ в САЩ и ЕС, а в самия край на 2020 г. предостави и производствени мощности, за да може тя бързо да бъде пусната на пазара.

Ваксината изигра решаваща роля по време на имунизационните кампании по света. Тя се оказа много ефективна, а и достъпна. Защото фирмите-партньори съумяха в много кратък срок рязко да увеличат производствените количества. Така за по-малко от година двете компании реализираха многомилиардни печалби, а едновременно с тях към три германски града потекоха и огромни постъпления от данъци.

Как град Майнц изведнъж забогатя

Само през първите девет месеца на годината фирмата Бионтех е реализирала печалба в размер на 7,1 милиарда евро. Колко точно са отишли в хазната на Майнц като данъчни отчисления не е ясно. Знае се обаче, че за първи път от много години насам градът ще приключи годината с плюс. Вместо очаквания минус от 36 милиона евро Майнц отчита рекорден излишък от 1,09 милиарда евро. За 2022 година също се очаква плюс - в размер на 490 милиона евро. Затова градските власти смятат, че в края на 2022 г. ще могат не само да върнат всичките си стари задължения, трупали се от 1980 година насам, но и ще успеят да намалят данъците на местния бизнес, с което да привлекат и нови фирми.

Компанията Бионтех бе създадена през 2008 г. с намерение да разработи нови методи за лечение на рака - въз основа на РНК-технологиите. В борбата срещу COVID-19 тя доказа своята ефективност, а от нея се очаква и пробив по основното ѝ направление - борбата срещу онкологичните заболявания. Едновременно с това се работи и по създаването на ваксина срещу маларията. От всичко това се очакват значителни нови постъпления в хазната на Майнц.

В какво инвестира Угур Шахин?

Благодарение на неочаквания прилив на данъчни постъпления в Майнц, който има около 220 000 жители, се очертава строителен и инвестиционен бум. Управителят и съсобственик на Бионтех Угур Шахин съобщи, че смята да вложи над 1 милиард евро за оборудването на десетки нови сгради в целия град. Сред тях е и една производствена площадка за бъдещите препарати срещу ракови заболявания.

Още в началото на 2022 г. компанията ще прехвърли главната си квартира в съседна бивша казарма на Бундесвера. "Там ще построим нови лаборатории и офиси", съобщи проф. Шахин. В момента в Майнц Бионтех има около 1800 служители. През следващото десетилетие в града се очаква да възникнат до 5000 нови високоплатени работни места за учени и специалисти в медицината и фармацевтиката.

"Във времената на пандемията Бионтех превърна Майнц в световна аптека", радва се кметът на града Михаел Еблинг. Сегашната му амбиция е да го превърне в "глобален технологичен център в областта на онкологията и геронтологията". "Благодарение на световния успех на Бионтех нашият град получи шанс, какъвто идва само веднъж на столетие", казва Петер Хенер, президент на Търговско-промишлената палата на Райн-Хесен.

И други градове извличат ползи от печалбите на Бионтех

Град Майнц е столица на федералната провинция Райнланд-Пфалц. Тъй като данъчните постъпления от Бионтех са толкова значителни, в бъдеще Райланд-Пфалц явно няма да бъде вече регион, дотиран от федералния бюджет на Германия, а сам ще се превърне в донор. В момента 11 провинции са дотирани от федералния бюджет, а 5 са донори.

Впрочем, от печалбите на Бионтех ползи извличат и още два германски града - Идар-Оберщайн в провинция Райнланд-Пфалц и Марбург в Хесен. В Идар-Оберщайн се намира научно-производствената площадка на компанията. Там през есента бяха построени нови лабораторни помещения. А в Марбург се намира основният завод на Бионтех. Сградата там беше закупена преди година и само за броени месеци превърната в един от най-значимите производители на РНК-ваксина в света. Целта, която са си поставили в Марбург, е да достигнат производство на 1 милиард дози годишно. "Ние обаче можем да си представим, че някой ден ще произвеждаме и още повече", казва проф. Угур Шахин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
215, ба 2%....май се оказва че е МНОГО по-малко от 2%.
193
0
 
5
 
! Отговори
toti преди 2 години
А от лакомия също се умира,никой не е щастлив ако няма с кой да си пие ракията!!
192
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще отидат за разработването на още по-мръсен вирус, с който да мачкат народите.
191
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те стоят зад биотехнологичната фирма Бионтех, създала ваксина срещу смъртоносния коронавирус ----///----- Откога пък стана смъртоносен този коронавирус, с 2% смъртност?
190
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези мантри за детски сгради, площадки, болници и училища да си ги запазят за тях. Знаем че най-много тръбят че за това щели харчат кървавите си пари, а реално каквото става е, че за тези обещани неща отиват мизерни суми в сравнение с какво са получили.И така си върви вече 30-40 години. Но те го представят че ГОЛЯМА част от парите ще отидат за това. А е ЛЪЖА! Колкото повече говорим за това, толкова повече натиск оказваме на корупцията им.
189
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как върви работната седмица на Кунчев ? За един приятел питам...
188
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпни политици подаряват данъците на хората на престъпни компании, след огромно количесто манипулации и чисти ЛЪЖИ. След което огромни печалби текат към престъпните компании. Следващата стъпка е да се отплатят на приятелите си политици и им раздадат под масата *награди*. Тази корупционна схема е известна вече и на аборигените в Австралия. Нищо ново, но не виждам как може да се спре тая криминална клика.
187
0
 
2
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Ей, голям народ у тая злоба!
186
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да инвестират всичките си кървави пари за здравето си и никога да не се излекуват ! Проклети да са те и наследниците им завинаги!
185
0
 
6
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
До, този, който ме обвини във Fake News : Намери инфото потвърдено в списание,, European journal of Epidemiology"... И после се нареди да те бууууустват пак! И Господ с теб... Мислете.
184
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей голяма злоба у тоя народ.
183
1
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ето как султанът завзе европа без танкове и бомби сега германия ще бъде покрита от лаборатории в които никои няма да разбере какво се произвежда
182
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия и двамата на снимката са с отвратители глави, май са извънземни.
181
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Процент от печалбата на всяка компания задължително трябва да отива в политиците за да може тази компания да продължи да си върши работата , тоест да забогатява . А политиците ще отделят процент и за Езберателите си за да няма мърморещи ... Впрочем как се отчитат печалбите на фарма компания която от началото на пандемията сключва единствено "конфиденциални" договори директно с правителствата при условия и цени които се пазят в тайна ? Пълна Мистерия ?
180
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как къде, към джобовете на двете му ни
179
3
 
17
 
! Отговори
ннн преди 2 години
Няма страшно Уруспиа фон дер Лайе-н ще въведе задължително ваксиниране за ЕСЧестито
178
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправиха ковида. По-добре да не изследват рака, че колко откриватели се затриха
177
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви приседнат тия пари! Що хора умряха от инфаркт, ако имаше коректна статистика вероятно щяхме да видим, че задминават починалите от вируса.
176
4
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ: ДВАМА ОТ СЛУГИТЕ МИ И НИЩО ПОВЕЧЕ! АЗ СЪМ ВИРУСА, АЗ СЪМ И ВАКСИНА! АЗ СЪМ АЛФА, АЗ СЪМ ОМЕГА! АЗ СЪМ СВЕТАТА ТРОИЦА БОЦ, ВИРУСА И ВАКСИНАТА В ЕДНО! ВЛАСТТА МИ ДО КРАЯ НА 2022-РА ЩЕ Е НАД 80% ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ КОЕТО ЩЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНО, А СЪПРОТИВАТА Е БЕЗСМИСЛЕНА!
175
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно чета Работническо Дело от 1980г.