Зимните ни курорти отново ще разчитат на българите

Туризмът се справя все по-добре в условията на пандемия
1 дек 2021 17:30, Анисия Иванова
25
Зимните ни курорти отново ще разчитат на българите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакванията за предстоящия зимен туристически сезон са, че повечето българи ще изберат страната ни за почивка. За коледните и новогодишни празници се очакват около 560 000 пътувания, като около 60 000 българи ще пътуват в чужбина. Има интерес към топли дестинации, където има чартърни полети като Египет, Доминиканската република, Дубай и Тунис. Българските туристи ще изберат също и близките европейски дестинации. Това каза Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Традиционно по това време на годината хората предпочитат балнео и СПА хотелите в България. Започва и ски сезонът, като традиционна дестинация са Алпите", допълни гостът.

Занков е на мнение, че пандемията няма как да забави откриването на зимния сезон, но няма и как да кажем, че ръстът на случаите не влияе на пътуванията. Неяснотата с новите мерки и условия, както и новият щам на вируса, за който все още няма достатъчно информация, създават несигурност при пътуванията. Така хората масово резервират в последния момент.

По думите му туристическият сектор през 2021 г. изглежда по-добре в сравнение с 2020 г. Хората започнаха да пътуват повече, но въпреки това все още не сме достигнали предпандемичните нива. Българите осъзнаха, че искат да продължат да пътешестват, тъй като никой няма да им върне времето, в което са седели вкъщи.

"Ако за периода 2018-2019 г. през зимния сезон сме имали около 1 милион и 600 хил. чужденци, за миналата година са били около 650 000, а тази година очакваме 1 млн. и 200 хил. чуждестранни туристи".

Живеем в нова реалност и хората, които искат да пътуват, трябва да се съобразят с това. В момента туристите правят повече резервации в къщите за гости и семейните хотели. Въпреки това не липсват и резервации в големите хотели, които могат да предоставят безопасни условия.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
БОрче преди 2 години
И българите разчитаме на зимните ни курорти в тая ситуация....Банско май най-адекватно се изказва изненадващо....
16
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 2 години
За Нова година сме в Банско, компания 10 души сме. Предполагам, че ще е пълно, въпреки ковида.
15
0
 
1
 
! Отговори
Красен преди 2 години
Крайно време е българските курорти да обърнат внимание на българските туристи! Има огромен потенциал при нас. Да не говорим, че предстои и поредната Световна купа по ски в Банско и ще има нова порция реклама за Родината ни!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам колко ще разчитат, ама аз в Боровец повече няма да стъпя. Пишат ти актове без да си виновен. На онова сържанче, само ще му кажа, че освен че няма да стъпя повече на Боровец, и две годишните му заплати под формата на данъци ще ги платя някъде другаде, а не в тая умряла държава.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати лицемерието. Ми то в зимните ни курорт никъде не пише на български. Резил.
12
0
 
13
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Салата 7,50, супа,10, тройка с гарнитура 24 лв,Не благодаря.Да си си ядът бабуджерето
11
1
 
11
 
! Отговори
stiling преди 2 години
Зимните спортове са много скъпи по принцип. Карта от 100 лева е много за българина + скъпа екипировка, хотел и храна. Определено няма да е като лятото! Особено на Банско.Но ще видим де колко е "беден" българина.
10
5
 
3
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Не е зле да поискате отмяна на зелените сертификати за хотели, преди да размитате за нас! Ваксърите са обикновено възрастни хора с множество заболявания и разбита от социална изолация психика. Не се вписват е образа на ски туристи.
9
1
 
8
 
! Отговори
СофиАнец преди 2 години
Да не стане като през лятото? Нямаше места къде да стъпиш на плажа, задръствания навсякъде, а после те "горките" изкараха за през данъчните и медиите, че са били празни! Дано тези от НАП, РЗИ и разните там проверяващи институции да са се поучили от грешките си, че сега ще ни вкарат Омикрона, както Делтата през лятото!!!
8
1
 
10
 
! Отговори
Без Кунчев преди 2 години
българските хотели ще са осиротели.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забрани му на българина да пътува и той на пук ще си скъса г*** от екскурзии и почивки.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не разчитат на мен и моето семейство!
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си разчитат. Щом не скочиха срещу фалшивата пандемия, остава им само една гола надежда.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия цени ще почакат. Малко са тези, които ще ги зарадват.
3
3
 
4
 
! Отговори
За Каролев е късно!! преди 2 години
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
120 лева дневната карта в Банско, не знам на кога разчитат да кара ски точно, пантите са бъдещето на българският скиор, и сплита за бордЧетата
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оууу, горките!?