Богдан Кирилов: До края на годината може да има доставка на детски ваксини

Ваксината за децата ще бъде двудозова, с 21 дни интервал между двете дози
2 дек 2021 09:16, Ния Христова
50
Богдан Кирилов: До края на годината може да има доставка на детски ваксини
Снимка: БГНЕС
"Очакваме днес ЕК да публикува българския превод на кратката характеристика на детската ваксина, което вече дава възможност да бъде прилагана у нас." 
 
Това обясни пред БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства.
 
"ЕК е постигнала споразумение с компанията производител след 13 декември да бъдат извършвани доставки, тъй като педиатричната ваксина е в различна опаковка от тази за деца над 12 години - дозата е три пъти по-малка", обясни Кирилов.
 
МЗ провежда разговори с компанията производител за условията на доставка у нас. Ваксината за деца отново ще бъде двудозова и ще има 21 дни интервал между двете дози.
 
"Към момента няма по-различни препоръки за прилагането на ваксината", заяви Кирилов.
Още по темата
 
"В следващите дни ще има по-детайлна информация за количествата ваксини, които се очаква да бъдат доставени. Възможно е до края на годината да дойдат у нас. Има информация от ЕС, че е ускорена доставката", допълни Кирилов.
 
Близо 430 000 ваксини на "Янсен" са поставени от началото на годината, но ваксината на "Пфайзер" е най-желана, от нея до момента са приложени 2 070 000 дози.
 
"Постоянно се случва да се бракуват ваксини - до момента те са 210 000 дози, основно от ваксината на "Астра Зенека", като предстои да бъдат унищожени", допълни още Кирилов.
 
"106 000 са поставените бустерни дози, основно от ваксината на Пфайзер", съобщи Кирилов. Той напомни, че препоръката е за поставяне на бустер с РНК ваксина, независимо от използваната преди това вид ваксина. 
 
"Бустерната доза се поставя след шестия месец", допълни той. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксувания заразява ли се, носи ли зараза? И ко прайми сега...
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора без деца (или родители само по документ) дават акъл напред и назад. Ако утрепят съседа ти защото си пази децата, какво ще ги спре да те утрепят и тебе. Или ти си от тея с пагоните дето трепят врага на държавата. Нали, ти и близките ти сте в същия казан.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Димитров"Децата ми, ще бидат ваксинирани само през трупа ми."=====Това те лесно могат да ти осигурят.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
35 ти може да не искаш да ваксинираш детето си но искаш да го върнеш на училище. А там ти искат декларация, че си съгласна това да стане при здравословни условия, а те са 2 пъти да го тестват или да е със сертификат. От 1 месец ви разиграват сцени, че тестове няма. Сега ще ги върнат, ще ги тестват 2 пъти и после ще кажат, че не могат повече. Но вие сте подписали че ще ходят или с тестове, или със сертификат. Познай какво ще ти изискват? Или ще го ваксинираш, или тест на твоя сметка! Ти избираш!
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук всички пишат против ваксината за деца. Ха ха. Подписахте съгласие децата да се върнат с тест или сертификат нали? Сега на базата на това съгласие като свършат тестовете ще могат да се върнат само ако имат сертификат. А той се изкарва или чрез преболедуване, или чрез ВАКСИНАЦИЯ! Предупредени бяхте, но не чухте! Гледайте какво става от януари. Първо всички ученици, а след 6 месеца и всички бебета, защото вече има одобрение и за ваксина за деца над 6 месеца, т.е. за ясла и градина! Честито умни
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кат никой ви не ще измислените ваксини що ни трошите парите и после ги бракувате с ви не такива???!
33
0
 
11
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
Поледните пари на вятъра.
32
0
 
23
 
! Отговори
ами преди 2 години
След като родителите на децата не желаят да се ваксинират,кое кара тези хора да вярват,че тези същите родители ще ваксинират децата си....И защо ще поръчваш и разбира се ще платиш за нещо,за което почти на 95% си сигурен, че няма да има желаещи?!?
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрахте ли сега защо бързат да връщат децата при тъмно червена цяла държава? Но заради 5% родители, които не знаят защо въобще са такива, следващата учебна година ще е само за виксинирани деца. Запомнете ми думите. При антиваксъри министри ще бъдете насилствено ваксинирани всички, в.ч и 5 годишните. Запомнете го!
30
0
 
13
 
! Отговори
Съвест имат ли? преди 2 години
Писна ми три години да гледам как маса пруфесури откъде толкоз много в Бг и властимащи си кривят душите за пари всеки ден
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички слуги на ковидсатаната в ада
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богдане , Богдане , "не си ти , когато си гладен " - за пари ! За пари наш е готов и майка си да продаде ! Явно и ДЕЦАТА , вече , особено чуждите , нали Богдане ?!
27
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Колко клетви ще ви стигнат, ако знаете......
26
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
НЕ ВЪВЛИЧАЙТЕ ДЕЦАТА НИ В ЕКСПЕРИМЕНТА НА ДЕМОНИТЕ.НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ЩЕ ВИ СЕ ВЪРНЕ ВЪРХУ ВАШАТА ГЛАВА И ВАШИТЕ ДЕЦАТОВА НЕ Е ВАКСИНА. НЕ Е. НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА ДЕЦАТА
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, сега чакаме ваксини и за домашните любимци. След това - за фикуса, не искам да ми изсъхне ей така заради единия ковид.
24
0
 
28
 
! Отговори
dudunchobla преди 2 години
Абе, тези не разбраха ли, че българинът няма да си ваксинира децата. Дори такива, които са сложили ваксина, се обзалагам, че много добре, ама много добре ще си помислят дали да я сложат на децата.
23
0
 
15
 
! Отговори
... преди 2 години
Махнахте ми коментара.?Страх лозе пази.
22
0
 
18
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Свободата е на върха на копието, не на иглата!
21
0
 
21
 
! Отговори
Гхййййх преди 2 години
Махайте забраните махайте сертификатите махайте маските с маските дето ходим цял ден ни се намаля кислорода на хората им става лошо не от това че не са ваксинирани а от това че не им стига кислород заради маските
20
0
 
27
 
! Отговори
СЛУЧАЕН МИНУВАЧ преди 2 години
НАВРЕТЕ СИ ВАКСИНИТЕ В ..........ЪАЛЧНИ *** ИЗЕДНИЦИ