Хората с алергии и астма с по-малък риск от заразяване с вируса

На какво може да се дължи това според британски учени?
11
Хората с алергии и астма с по-малък риск от заразяване с вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според ново проучване хората с алергични състояния като сенна хрема, екзема, ринит, както и тези с астма, са изложени на по-малък риск от заразяване с COVID-19. Екип от 34 британски учени установява, че страдащите от алергии, които имат и астма, е по-малко вероятно да се заразят с потенциално смъртоносния вирус, съобщава "Стъди Файндс".

Свързаните с алергии състояния като сенна хрема и екзема, които се предизвикват от алергени, са свързани с 23% по-нисък риск от заразяване с коронавирус. Вероятността да се разболеят по време на пандемията хора с атопични заболявания и астма е с 38% по-малка. Резултатите се запазват дори след като учените отчитат употребата на стероидни инхалатори.

Приемащите имуносупресори за потискане на свръхактивните реакции на имунната система (причина за алергии) са с 53% по-малка вероятност да се заразят с COVID. Изследователите обаче твърдят, че това може да се дължи на факта, че много уязвими хора са се скривали у дома през по-голямата част от пандемията.

Възрастта, полът, другите медицински състояния, храненето и употребата на хранителни добавки не са повлияли на рисковете в нито една от двете посоки. Изследователите също така установили, че вероятността азиатците да дадат положителен резултат за COVID е повече от два пъти по-голяма от тази при белите.

Проучването установява, че затлъстяването, пренаселеността на домакинството, общуването на закрито с други домакинства и работата присъствено, свързана с хора, различна от здравеопазване или социални услуги, увеличават риска от заразяване с коронавирус. Колкото по-голям е броят на хората, живеещи под един покрив, и колкото повече са посещенията на хора на оживени и претъпкани закрити места, толкова по-голяма е вероятността да се заразяват с COVID-19.

Изследователите добавят, че факторите, които излагат хората на риск от заразяване с вируса, невинаги са същите като тези, които могат да поставят някого в интензивно отделение или да причинят фатална инфекция.

Резултатите са публикувани в списание „Thorax“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: алергиикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Да преди 2 години
Аз имам пролетна алергия. Значи съм по-защитен. Кеф.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои от лекарствата за астма блокират рецепторите за вируса. И това не са антихистамините. Затова може би по-рядко се заразяват. Но заразените боледуват по-тежко. Астмата е рисков фактор за тежък ковид.
7
0
 
5
 
! Отговори
До щерю преди 2 години
ВЯРНО Е, ЧЕ ИМА ИЗВЕСТНА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ СРЕЩУ ВИРУСНИТЕ ПРОТЕИНИ / АНТИГЕНИ/, НО ПРОТИВОАЛЕРГИЧНИТЕ ЛЕКАРСТВА СЪВСЕМ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА ИЗЛЕКУВАНЕ ОТ КОВИД, ЗАЩОТО ИМА И ВИРУС И НЕ Е ПРОСТО АЛЕРГИЯ! Впрочем затова и дават кортизон в болниците!
6
4
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Много просто е обяснението. Тази група хора не достигат до тежка алергична реакция (причината за смъртността от този вирус) с/у шипчестият протеин на ковида, защото тези хора ВЕЧЕ приемат и са на лекарства на антихистаминова основа (анти-алергени). В болниците ги лекуват от пневмония, а то е свръх-алергия, която някои развиват и, за съжаление, умират...
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо медицинско и научно, чист сттистика. Умрелите не се заразяват с Ковид, вярно и напълно безполезно. Те не говорят за контролна група, ами общи приказки. Те 80% от хората се крили като лалугери и не са виждали жив човек 8 месеца, но риска от заразяване бил малък.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С елементарно сравнение на процента на починалите от Ковид-19 с някакво придружаващо заболяване и процентът на хората със същото заболяване сред цялото население по възрастови групи, лесно се установява, че тези заболявания сякаш предпазват донякъде хората от cмърт от Ковид-19. За предпазване от заразяване може би е същото, но няма данни за това.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете да слагате снимки на хора в предпазни костюми. Този костюм не върши никаква работа срещу респираторен вирус. А да се дезинфекцира пода е абсурд срещу такъв вирус. Това го правят за да плашат хората като преувеличават опасността. Медиите са съучастници в пандемичната психоза и вижте до къде ни докарахте сега на всеки 6 месеца искат да ни бодат с неефективен препарат и да ни затварят. Спрете се.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акнето влияе ли?
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли още ще се измили за да се опровергае тази измислица коронката ???