Защо Китай остана една от малкото държави с нулев подход към COVID?

Ако подходът беше западен, заразените щяха да са 637 155
2 дек 2021 21:40, Нели Христова
84
Защо Китай остана една от малкото държави с нулев подход към COVID?
Снимка: БГНЕС

Китай се ангажира да поддържа възможно най-ниския брой на заразени с COVID-19 чрез строга карантина и проследяване на контакти. На тези методи се разчита за спасяването на милиони животи.

Китай почти успя да елиминира предаването на вируса на местно ниво в средата на 2020 г. Оттогава страната разчита на строг граничен контрол, локдаун на цели градове и задължителни тестове, за да се справи със спорадичните огнища, във време, когато повечето други страни са се примирили с живота с коронавируса.

Ако някой даде положителен тест за коронавирус в Китай, веднага е изолиран заедно с близките му контакти и дори техните близки контакти. Жилищният комплекс, в който живеят, може да бъде запечатан. Списък с местата, на които далият положителна проба е бил, ще бъде публикуван онлайн, за да напомня на потенциалните контакти да бъдат тествани. Концертите и събиранията в неговия град може да бъдат отменени, за да се сведе до минимум рискът от заразяване.

Въпреки прекъсванията и ресурсите, необходими за поддържането на модела, китайските експерти препоръчаха да се продължи с политиката на нулева толерантност, позовавайки се на потенциала от катастрофални огнища, ако контролът бъде облекчен.

Според ново проучване на изследователи от Пекинския университет, Китай би докладвал десетки хиляди случаи на ден, ако приеме подобни стратегии като тези на западните страни, дори при оптимистични сценарии, предвид високата си гъстота на населението.

Страната би могла да регистрира приблизително 637 155 случая на ден, повече, отколкото която и да е друга страна някога е докладвала за един ден, ако възприеме подобен подход като Съединените щати, се казва в проучването.

Дневният брой на случаите ще бъде 275 793 и 442 221, ако Китай следва моделите съответно на Обединеното кралство и Израел, според проучването, публикувано от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията на 24 ноември и частично финансирано от Бил и Мелинда Гейтс фондация.

"Броят на тежките случаи ще надхвърли пиковия брой в цялата страна в началото на 2020 г. в рамките на 1-2 дни", пишат авторите, "което ще има опустошително въздействие върху медицинската система на Китай и ще причини голямо бедствие в нацията".

Проучването беше публикувано два дни преди СЗО да идентифицира "Омикрон", като нов вариант на COVID-19, който предизвиква безпокойство. Оттогава учените се надпреварват да разберат как новите мутации във вариантите могат да повлияят на разпространението на вируса, а правителствата наложиха отново ограниченията за пътуване в опит да отблъснат варианта.

Опасенията, че "Омикрон" може да бъде по-заразен вариант, вероятно ще дадат на Китай още една причина да се придържа към подхода си за нулев COVID.

Кси Уенбо, ръководител на Националния институт за контрол и превенция на вирусни заболявания, каза пред държавната телевизия CCTV в понеделник вечерта, че страната ще запази мерките в отговор на пандемия, но ще засили самонаблюдението и тестването за някои високорискови работни места, като като тези в хотели, свързани с вносни случаи.

Китайският народ има болезнени спомени от първите дни на пандемията COVID-19. След като вирусът бе засечен за първи път в централния град Ухан, нарастващият брой пациенти затрупаха медицинската система в региона. Пациентите трябваше да се молят за болнични легла в социалните мрежи, докато лекарите и медицинските сестри изработваха свои собствени защитни средства от пластмасови папки.

Откакто епидемията беше овладяна в страната, държавните медии съобщават за това как хората страдат от стратегията на Запада за съвместно съществуване с вируса, за да съберат подкрепа за успеха на Китай.

Стратегията за нулева толерантност се радва на силна подкрепа в Китай, въпреки периодичните разрушителни блокирания и невъзможността на хората да пътуват в чужбина. По-голямата част от китайските граждани не притежават паспорт и вероятно нямат планове да пътуват така или иначе.

Ву Зунау, главен епидемиолог в китайския CDC, каза на конференция на списание Caijing в неделя, че стратегията за нулева толерантност е най-ефективният начин за борба с COVID-19 и страната трябва да се придържа към нея, поне до идващата пролет, за да гарантира, че животът на повечето хора може да продължи нормално.

Ву каза, че страната може да разчита на обичайните си мерки за контрол, за да отблъсне потенциалните заплахи от варианта "Омикрон". Той каза, че 3 милиона китайци, вместо сегашния официален брой на смъртните случаи от 4636, могат да умрат от COVID-19, ако страната има същия процент на заразяване и смъртност като Обединеното кралство и САЩ.

Китай се превърна в едно от последните места, което поддържа стратегия за нулев COVID, след като страни като Нова Зеландия, Сингапур и Австралия изоставиха своите политики на нулева толерантност в полза на съвместното съществуване.

Но някои страни връщат граничния контрол в светлината на варианта "Омкирон". Израел затвори границите си в неделя, докато Япония затвори границите си за чужденци от вторник. Австралийското правителство заяви, че ще преразгледа плановете си за повторно отваряне на границите си за квалифицирани мигранти и студенти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото са Поднебесната империя, не сбирщина от нежни пухльовци като в ЕС и Ганьоленд най-вече.
62
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги ми политагики, когато иде реч за пандемия, няма комунизъм, няма демокрация, няма капитал, няма манифест. На вирусите не им пука кой какъв е както ваша ми-зерна милост. Ако и това не осъзнавате, жална ви партийка.
61
2
 
4
 
! Отговори
доц. Мангъров преди 2 години
Китай отдавна изпълни своята мисия, като слaгaч N:1 по раздухване на пландемията. Такава е била договорката с Бил Гeя и СЗО. Сега от време на време хвърлят прах в очите на другите как при 20-30 случая тестват задължително 10-15 милионни градове за една седмица и как при тях всичко е под контрол. Смъртните случаи отдавна ги отчитат от реалното заболяване (удар, диабет, инфаркт и т.н.) с придружаващо кромид, а не обратното.
60
2
 
3
 
! Отговори
хехехехе преди 2 години
До Вирус - подходът на Китай (да заметем издънките под килима) е основната причина за тази пандемия. То не бяха лъжи, че нямало вирус, после, че не бил проблемен, после, че не се предавал, сега са стигнали до етапа, където обвиняват случайни държави, че е дошъл от тях. Последната изцепка е, че белоопашатите елени го били разнасяли. СмЕх!
59
2
 
1
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
А тука нашенецу се пазари дали да носи маски....жалкаааа картинка сме
58
11
 
3
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
Ако беше възприет подхода на Китай, то епидемията отдавна вече щеше да е свършила. Това ясно го осъзнават всички. Проблемът обаче е, че никое от западните правителства няма достатъчно воля за да проведе такива мероприятия нито достатъчно власт и авторитет за да принуди гражданите си да ги спазват. Затова е и откровената пародия "съвместно съществуване" с вируса.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото им фалира фирма след фирма! Затовя са с нулев подход. Стадото се психясва докрай щото иначе ще реве че е безработно.
56
3
 
5
 
! Отговори
Жика преди 2 години
От кога една комунистическа държава е за пример??
55
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пример?Ами да ти дадем за пример Израел, Австралия, Яоиния, Нова Зеландия. П.С. Тъ-па политм-муна си. Естествено Китай е за пример, защото са 1/6 от населението на земята и статистиката е максимално точна, а ти пак си заври зур-та в лагерите, ама гледай да не прескачаш и Гуантанамо.
54
10
 
6
 
! Отговори
пример? преди 2 години
давате за пример държава, в която милиони са набутани в концлагери?колко къса ви е паметта?
53
1
 
4
 
! Отговори
Живков преди 2 години
Като гледам някой умници какви глупости пишат. Миналата година във Ухан 10000 души в една дискотека какво правиха. Ще може ли някой да ми отговори.
52
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Словосъчетанието "нулев подход" е словесна безмислица. Определението "нулев" за "подход" няма никакво логическо или смислово значение. Журналистите, които ползват подобни конструкции са глупави и неграмотни.
51
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нулев контрол, означава че контрола е нула. Т.е. нищо не се конторлира. Заглавието под всякаква критика. Китайците не нулев контрол ами много голям контрол. 2 болници построиха на едно поле, в рамките на 2 седмици вече приемаха пациенти в тези болници. Болници за 4000 човека общо. Пратиха всички с ковид там, изолираха ги. А списвачката ще ми говори за нулев контрол. Тук контрола е много голям, вече 2 години няма места в нито една болница, у фургони ги слахаме, щот ни е много голям контрола. пффф
50
10
 
17
 
! Отговори
Защото преди 2 години
Китайците го измислиха това нещо. Разиграха голямото си театро в края на 2019. Платили са си, ЯКО са си платили на когото трябва и сега останалият сват се гърчи като гл ист на суха буца. Играта е икономическа - конкуренция и ритане по кокалчетата. Надниквали ли сте в сайтове и статии за бизнес-новини? Преди няколко месеца нямаше да ми хрумне това, но сега ми се прояснява картинката. Може и да бъркам, но може би и не?!?
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Китай остана една от малкото държави с нулев подход към COVID?.....Защото не вярват на фалшивите новини, за които Тръмп ни говори вее 5 години.
48
12
 
6
 
! Отговори
Защо се справя Китай преди 2 години
Защото когато другаря Кси им каже да се ваксинират, ще се изтрепят кой да е първи. А ако някой си позволи да говори против ваксината на висок глас направо го водят на стадиона.
47
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото лъжат като дърти ц****и. Броят на новозаразените им спря да расте още миналата година и не е мърдал оттогава.
46
5
 
9
 
! Отговори
Манолов преди 2 години
Кмонадировайте *** Христова в Китай БЕЗСРОЧНО, БЕЗ ОБРАТЕН БИЛЕТ, оттам по-хубаво ще води китайската коунистическа пропаганда. За помощници и командировайте "Христо Христов" и "анонимните" *** оттук, без 57, който изглежда читав.
45
3
 
5
 
! Отговори
Ко ши ям преди 2 години
Нямат избор чайнетатбсъдбата им е да следват завета на полютбюро и да се кланят нагосподаря Си.
44
5
 
4
 
! Отговори
Болшевиките преди 2 години
Държат всичко в тайна!