В Гърция обмислят задължителна ваксина за цялото население

Коледата там ще е без локдаун, но с ускоряване на третата доза
3 дек 2021 11:45, Елка Василева
69
В Гърция обмислят задължителна ваксина за цялото население
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцкото правителство обмисля промени в ограничителните мерки под страха от разпространение на мутиралия вирус, известен под името Омикрон, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Етнос".

Гърция вече регистрира първия случай на заразен с Омикрон. Въпреки това правителството не планира веднага да налага нови мерки, но в чекмеджето си държи три варианта на нови ограничения, които да въведе, ако епидемиологичната обстановка го наложи, отбелязва още "Етнос".

Още по темата

Според информация на изданието сред обмисляните мерки са разширяване на обхвата на задължителната ваксинация за хората над 50-годишна възраст. Обмисля се и евентуално задължително ваксиниране на цялото население. "Етнос" съобщава, че управляващите мислят и за увеличаване на задължителния процент на работещи дистанционно, както и за задължително използване на маска на открито.

Правителството продължава категорично да изключва възможността от налагане на тотален локдаун и иска да наложи мерки като в останалите европейски държави, но в по-мека форма, коментира изданието.

В. "Та неа" пише, че се очаква днес комисията по ваксинацията в Гърция да даде зелена светлина за поставянето на трета доза четири месеца след втората, вместо шест месеца, както беше до момента. Очаква се също така да се скъси периодът на валидност на сертификата за преболедуване на COVID-19 - от шест на пет месеца.

Целта на правителството е до Коледа да подсили ваксинационното покритие в страната, допълва изданието.

"Коледата ще е без локдаун, но с ускоряване на третата доза, много тестове и задължителна ваксинация", пише в. "Елефтерос типос" по темата и допълва, че експертите са дали положителна оценка за стартиране на кампания за ваксинация на деца от 5 до 11 години.

След обявяването на задължителната ваксинация на гражданите над 60-годишна възраст заявка за поставяне на ваксина са направили 34 хиляди души, посочва изданието. Остават обаче около 450 хиляди граждани, които не са ваксинирани и не са заявили желание да го направят.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците се оказаха диктатори, които заробват и искат да унищожат собствения си народ. Долу диктатурата на ваксините срещу ковид!
47
1
 
6
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Гърция преди ваксинацията - пикови стойности на заразените около 3000 на ден. Вече на 70% вакиснирана Гърция - 8000 заразени на ден!! Ваксините работят, виновни са неваксинираните.
46
1
 
5
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Тия ще ги сирупират
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лечение НЯМА, или оцеляваш, или умираш.Ваксинираните имат с една идея по-добър шанс за оцеляване, особено след 50-годишна възраст." - хахаха - Поредната гъба. Ще мине време, ще си говорим. Важното е ти специално да не пропускаш нито бустера, нито 4-тата доза... :)
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист - Не, в Бг нито ще е скоро, нито ще е след много време... :) ... Знам, че ти е доста гадно от този факт, но ако не ти харесва, стягай багажа и към Австрия или Германия. Програмисти в Бг колкото искаш...
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец - Охоо, тр_олчето, което нито знае немски, нито живее в Германия, пак се изказва неподготвено. Поне спечели 10 стотинки с последния си коментар хахаха ... Да си купиш бонбонче... :)
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Откъде знаят, че старата ваксина работи срещу новия вариант - загадка!" хахаха ... Знам, че знаеш отговора, но да го напиша - Ами знаят, защото както ваксината, така и новия вариант са направени от едни и същи хора. И не, ваксината не пази от навия вариант. Тя не пази от никой от вариантите, а дори напротив. Стимулира заразяването и смъртността, затова всеки, който иска задължителна ваксинация му пожелавам да се ваксинира с бустера по-скоро, а и да не забрави да си сложи и 4-тата доза по-скоро!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май скоро ще имаме бегълци от Гърция като до 60-те години, от диктатурата тогава, фашистката де!
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** all the politics, back to the primitive.
39
1
 
4
 
! Отговори
До Германец преди 2 години
Никога не познаваш. Чудя се за какво пишеш тук. Даже и не дразниш. Нещо безполезно и излишно драскаш.
38
25
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Браво на гърците. Винаги са били по-напред от вас. Но не се съмнявайте, по критерия със задължителната ваксинация ще ги настигнете. Искате или не.
37
1
 
3
 
! Отговори
ehhh преди 2 години
Дано да премине този вирус най-сетне! Побъркахме се...
36
5
 
2
 
! Отговори
43-годишния преди 2 години
До До 43-годишния-----------Пък аз съм на 64, но много други умряха преди 60, защото не бяха ваксинирани." То на теб некролога ти стърчи от джоба бе дядка. Ваксинирай се смело тогава. Нямаш какво да губиш :)
35
0
 
27
 
! Отговори
Xxx преди 2 години
Защо е е този панически страх от Волтрон, при положение ,че протича като настинска,къв е тоя зор за ваксинация,работата мирише.
34
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре де, въвеждат сертификати за удоволствията и екстрите, но да лишиш хората от елементарни неща, от работа от храна, от свободно движение по улицата, ако не ги набодеш като животни задължително, защото ти си голямата работа и много ги разбираш нещата , е повече от отвратително мракобесие. няма нормален човек да подкрепя това. независимо дали е про или анти ваксинар.
33
3
 
9
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Умрели са, защото не са ги лекували. А тинне си на 60 си ***.ът на сайта. Не се пъни.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя плакат от снимката е много подходящ за заглавието и съдържанието на статията.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
???????????
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Don't worry бе------------То самият факт, че се ваксинираш против грип всяка година доказва, че си зомбясал. Аз през целия си съзнателен живот не съм си поставял ваксина и съм си жив и здрав вече на 43 г.
29
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, нали нямате пари да ходите по молове, да ядете по ресторанти и да пътувате по екскурзии? Стойте си тогава вкъщи като нямате сертификати! Аман от селски тарикати.