Д-р Момеков: Не сме шампиони в употребата на антибиотици

Кипър, Гърция, Южна Италия ни водят, обясни той
5 дек 2021 13:26, Петя Славова
11
Д-р Момеков: Не сме шампиони в употребата на антибиотици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две години вече живеем с коронавируса. Светът е разделен на две. Едни се противопоставят на мерките, други ги защитават.

Още по темата

"Науката не е е единна във всичко, което излиза. Тя е култура на съмнението, винаги има дебат, дискусия, но когато става дума за обществено здраве, трябва споровете да се решават", отбеляза пред БНТ фармакологът проф. Георги Момеков по повод разделението в обществото по темата COVID-19.

Управляващите ще имат много сложна задача. Един от проблемите е говоренето с хората. Трябва да се работи с пиари, които знаят как се поднася информация за коронавируса., допълни той.

В България се използват много антибиотици, но не сме шампиони, допълни той. По думите му в южните части на Европа се използват повече - в Кипър, Гърция, Южна Италия и др.

Бактериална инфекция върху ковид е безкрайно рядка, ето защо не е добре всеки човек  да пие антибиотици, за да не се стига до глобална резистентност.

По думите му, РНК ваксините носят предимства, модифицират се бързо, а това ще позволи и бустерната доза. Също така не съдържат патоген. "Вероятно това беше голямата им премиера и ще имаме и ваксини за други заболявания, които ще се базират на тази методология", заяви проф. Момеков.

Според него, има много прототипи на нови препарати срещу коронавируса. "Въпросът е дали ще изпреварваме с успешни ваксини новите варианти, заключи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязъл съм че в българия има много добри специалисти за всяка болежка и здравословен проблем ти преписват "хапче" антибиотик явно са свързани взаимно с аптеките и с заводите помеджу си и доста са доволни доста пари изкарват а неграмотните хора пият като невиждали.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А още повече по неадекватни лекари, които ти предписват генерици според това кой на какви екскурзии и фирмени коктейли е бил. Покрай баща ми научих по 4-5 генерика на бета блокери на крайно различни цени. Навремето мой познат лекар ми каза да спра един антибиотик, който пиех от няколко дена и ми препоръча западен аналог и за 2 дни се оправих с новия.
5
1
 
1
 
! Отговори
Браво бе преди 2 години
Е голямо утешение няма що. Южна Италия били преди нас. Демек Северна Африка.
4
2
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
В България има огромен брой професори, които за нищо не стават, а и както навсякъде в европа тук се изкопира американския модел на здравеопазване при който лекарите не лекуват.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момеков е един от хората, които участваха в дискредитирането на най-ефективното терапевтично средство Ивермектин. Неговото фармакологично изследване има погрешно заключение, според което не препоръчва Ивермектин срещу Ковид.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли сме втори бе, аман.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България лекарите най-много "разбират" от "лечение" с антибиотици...