В бъдеще COVID-19 ще остане като сезонна респираторна инфекция

Вариантите Омикрон и Делта могат да циркулират заедно
Обновена: 9 дек 2021 12:32 | 9 дек 2021 09:15, Ния Христова
87
Съмнителни проби за наличието на Омикрон у нас се проверяват в момента в Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите трябва да бъдат готови до края на седмицата. 
 
"Все още сме във вълна, настоящата не е приключила. Учените опитват да установят доколко ще се случи изтласкване на Делта от Омикрон или ще циркулират заедно. Ако не е дошъл все още, всеки момент ще бъде в България. По-добрият избор е презастраховането. Няма данни Омикрон да е особено смъртоносен", заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя посочи, че Омикрон възниква в територия от света, където има голям процент ХИВ позитивни, а голяма част от тях не са лекувани. 
 
"Противоепидемичните мерки са стандартни - дистанция, маски, дезинфекция, проветряване. Маските действително предпазват много добре, когато са покрити нос, уста и брада. За съжаление, почти никъде не виждам да се спазват мерките", каза още д-р Бацелова.
 
"Не смятам, че коронавирусът ще изчезна категорично, дори да затворим света за една година. Вирусът се разпространява и сред животните, може да образува резервоари при тях. Не мога да кажа дали ще го елиминираме, но пандемията ще свърши, а коронавирусът евентуално ще остане като сезонна респираторна инфекция", обясни д-р Бацелова.
 
Д-р Христиана Бацелова сподели притесненията си дали у нас ще се натрупат много възприемчиви към заразяване с Омикрон през януари-февруари. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то и сега си е сезонна респираторна инфекция, нищо кой знае колко по-различно от грип. Опитват се да ни втълпяват че вируса бил много опасен като постоянно повтарят че бил опасен, така се създава стрес у хората. При стрес организма произвежда кортизол и така се намалява способността на организма да се бори с вируси. Значи излиза че ни стресират като ни вредят на здравето за да ни пазели здравето. Няма логика.
70
0
 
2
 
! Отговори
Ева преди 2 години
Преди няколко часа почина свекър ми от Ковид ...с 2 дози...,свекърва ми бере душа в болницата ,и тя е с две...
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68 Що бе,ти от къде се обажддаш?
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До BiliПротича в голяма част от случаите като но не е сезонна респираторна инфекция а бактериологическо оръжие базирано на див корона вирус за което има и патент. Направено е в лаборатория и непрекъснато се модифицира (усъвършенства) така, че да стане по-опасен и по-заразен. Ваксинацията е умишлено заразяване целящо да бъде размножен и поддържан максимално дълго защото иначе би бил бързо победен от имунната система на човека. Целта освен депопулация са и въвеждане на световна диктатура.
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Силно съм изненадан, че в психиатриите има интернет , както личи от коментарите !
66
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъропитеци , пак ли сте тук , а ?!
65
3
 
4
 
! Отговори
слънчоглед в мъгла преди 2 години
До АнонименГосподи! Ужасяващ ***!! От много милиарди години всички организми от царство животни (още от коацерватните капки) се увеличават чрез естествено размножаване(какви случайни мутации!!!). Антиваксърите сте абсолютно невменяеми!!!!
64
1
 
3
 
! Отговори
Тези преди 2 години
От Бг ОН Еър и тази кукумявка на която вземат интервю и подобните им ,са бактириѝте и вирусите коѝто върлуват в България ! Ех бухалки.....прашасахте! Като изкараме дръвцето и тези *** ще са в миши дупки, запомнете ми думите!
63
1
 
4
 
! Отговори
Bili преди 2 години
няма да стане - корона Е сезонна респираторна инфекция
62
0
 
3
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Еми то си е това кромида... Фарма комунистка такава пф.
61
0
 
11
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Тая клакьорка нещо много почна да се изявява - да не би да се гласи за зам.министърка.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се уморихте от говорене за този ковид.
59
4
 
12
 
! Отговори
експерт преди 2 години
фейсът на тази женска е отвратителен. Препоръчвам на мераклиите и да я онодат само на задна прашка и с предпазна маска. Заради миазмите от междукрачието и. Също като Деса Атанасова.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи две години тормоз заради грип. Честито
57
2
 
16
 
! Отговори
И друго табу преди 2 години
Другото, за което не обелват и дума, а е доказано, че омикронът трудно се хваща, ако се хване се кара изключително леко и кратко. Но това искат да го оставят, като резултат от ваксините.
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както си беше в миналото?
55
0
 
21
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
Някои хора питат, е как да не предпазват маските от коронавируса, та за какво тогава хирурзите винаги оперират с маски на устата?Ами... как да кажа. На операционното поле се работи с открити рани. А раните са уязвими на инфекции, главно бактериални. И да, маските пазят от бактерии. Вирусите са много по-малки и свободно преминават. Това, което не може да излезе е слюнка и носен секрет в които също бъка от вируси и бактерии. Менингококът го има в 10% от здравите хора, но причинява менингит.
54
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има сведения, че Омикрон е приел гени от друг щам коронавирус - този който причинява обикновената настинка. Тоест, хрема, кихане, кашляне, леко повишена температура.Без да претендирам че съм вирусолог, подозирам че това прави вируса по-малко опасен. Досега няма нито един случай на починал от този вирус, а дори болните не стигат до болница и им минава бързо.Това мисля че е повод за оптимизъм, разбира се умерен. Трябва просто да мине време да се съберат повече данни за да сме сигурни.
53
3
 
9
 
! Отговори
Кире преди 2 години
требва да си носиме маските правилно и да покриват носо и устите и да ги переме на секи полвин час маските спасяват живот щото не пущат виросо да излаза от устите
52
2
 
10
 
! Отговори
м,да преди 2 години
В БГ Коронката си е сезонен...Ноември и февруари заедно с другите респираторни вируси, лови болнавите хора!