Д-р Сила, СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия

България е на второ място по смъртни случаи поради липсата на доверие
13 яну 2022 10:08, Елка Василева
301
 Д-р Сила, СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия
Кадър: БНТ

Експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления - моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси. Това обясни пред БНТ д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.

Още по темата

Производители вече работят по новите ваксини, след няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини, обясни д-р Сила.

„Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията, през 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота, това е тройно повече от първата година на пандемията. Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България“, смята д-р Сила.

Затова призовавам всички българи да се ваксинират, да използват тази възможност, допълни той.

Статистиката е много ясна - страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасят човешки живот, категоричен е експертът.

„България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация“, смята д-р Сила.

Той обясни, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване.

Д-р Сила обаче отхвърли твърденията, че вариантът Омикрон ще доведе до самоограничаване на пандемията.

Той апелира към всички българи, особено по-възрастните, тези с хронични заболявания и педагогоческия персонал, да се ваксинират.

На въпрос дали ще се стигне до въвеждане на задължителна ваксинация, представителят на СЗО обясни, че е в непрекъснат контакт със здравния министър Сербезова и се обсъждат всякакви подходи. Работи се по стратегия за убеждаване на българите за ваксинация, което според него, трябва да е доброволен акт.

„Установихме, че около 12% от българското население е категорично против ваксините. Останалите са по-скоро колебаещи се, така че ние трябва да им предоставим необходимата информация“, заяви д-р Сила.

Ако се говори с широката общественост, нещата ще се подобрят, категоричен е експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сила и Сербезова установили, че 12% от българите били против ваксините. Г-н Сила, вече има и-нет и телефон в България и самите българи знаят мнението на народа си. Ако в действителност 12% бяха против, а другите колебаещи се, нямаше да са 25% ваксинираните, но 80%. Сега поне знаем от кой получава директивите си *** на министърка.
260
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХА. Горкото то, грижовното за българите. Не помня някой да се е закъхарил до този момент, въпреки, че намаляваме с повече от 1 млн души на декада. Не само никой не се е закъхарил, но в България всичко е най-скъпо. Всъщност, ако "ваксината" наистина беше ефективна, в България тя щеше да се плаща и никой нямаше да задължава за нея.
259
2
 
3
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
Сертификата във Великобритания след преболедуване вече е точно един месец, без значение с колко дози си! Отворете си очите и се осъзнайте на време, знаете какво означава това много добре всички щрауси! Или боледуваш Всеки месец или се бодеш също Всеки месец!!! Извадете главата не от пясъка вече, а от другият отвор!!!
258
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй дан дойде 5тия съпруг на министър Сербезова в един момент, а? Тя се такива си подбира май
257
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе този защо не влезе в някоя болница да види какво е, мизерия, мръсотия, липса на елементарни хигиенни материали и това са масовите болници, с по една тоалетна и баня на етаж. Какво лечение да се очаква? Стари линейки. Неправилни протоколи за лечение точно на Ковид.
256
2
 
16
 
! Отговори
НОМЕР1 преди 2 години
Много преди Ковид си бяхме номер едно по смъртност в Европа... А за здравната система няма да коментирам...
255
1
 
5
 
! Отговори
Д-рСикиндер изнасила преди 2 години
Истинска трагедия.!.
254
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 261 Трроле, вие сте оперирани от срам :)
253
3
 
28
 
! Отговори
Маг Илиян преди 2 години
Високата смъртност е заради липсата на достатъчно медицинска помощ и напредналата възраст на персонала. Гледайте какви ще са последслвеията след ваксинацията до няколко години. Браво, че българите отказват този бъркоч! <3
252
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксъри, вие сте срам за България.
251
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер 256 Вашето допускане, че журналистите разпространяват конспирациите, е погрешно. Някои филми ни разкриват истината по внушение на самите конспиратори. Те обичат да ни казват какво са намислили. Знаят, че повечето хора няма да повярват, така че не се страхуват да ни предупреждават.
250
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер 255 Хм, значи може и да има конспирации :) Станахте двама конспираторите :) с Кром
249
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 254 Ако някой го беше изпуснал, нямаше да се разпространи в целия свят. Щеше да си остане в Китай. И то в Ухан. Някой не само го изпусна, ами непрекъснато го пуска навсякъде. Този вирус се разпространява много бавно и няма кой да го чака :) Важно е да се знае кой го пусна, и защото той е работил и по лекарство, много вероятно, а то е нужно, "ако искаш да запазиш населението което ти носи данъци, печалби, приходи и власт - естествено ще се опиташ да го предпазиш". Физическа активност, зд
248
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер 253 Тези препарати са различни от досегашните ваксини. Аз пък не се ваксинирам, случва се да боледувам от сезонен грип, винаги на крак. Не виждам какъв толкова е проблемът на другите за мен. Вие сте се ваксинирали, ок, мислите си, че сте защитен, ок, нямате странични ефекти, чудесно. Никой не Ви казва защо го направихте, махнете ваксината :), изобщо какъв Ви е проблемът точно?
247
2
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Журналистите развиват темите много успешно. Много от тях са прекрасни психолози, познават логиката на читателската публика и атакуват точно там. Кром вече даде пример с филма по книгата на Сам Хедрин и Пади Чайевски, "ТВ мрежа". Когато инфото се прокрадне в масмедиите, много от читателите казват: "Абе, ти не четеш ли какво пишат във вестниците?!" Като човек, който е писал и то не веднъж или дваж из вестниците, зная какво означава масмедиен маркетинг. ;)
246
3
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен (252) Ако е имало някаква конспирация между САЩ и Китай то тя е била на такова високо ниво, че АБСОЛЮТНО НИКОЙ НИКОГА няма да разбере истината, камо ли журналисти от разни таблоиди или който и да е официоз, да се докопат до подобно инфо, ако същото го има, като реалност, а когато някои журналисти искат да блеснат на писателското поприще се появяват конспиративните теории.
245
3
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 251 - някой е пуснал/изпуснал оръжие от лаборатория. Може и да не е било оръжие, а примерно експеримент. Не зная. Мутирането и разликата с други вируси обаче показват, че е пипала човешка ръка. Долу горе така започна и СПИН-а. И той не е естествен според мен. Да, ако искаш да запазиш населението което ти носи данъци, печалби, приходи и власт - естествено ще се опиташ да го предпазиш. Относно активността, надявам се. Помага или не - вече ми е втора природа. Поне не вреди, нали :-).
244
19
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
За мен, лично, ваксинирането е решавало, решава и ще решава основни здравни проблеми. Откакто живея в чужбина всяка година - обикновено януари - се ваксивам и досега не съм боледувал от грип нито веднъж. Така е от 28 години, когато заминах за Германия с еднопосочен билет. Все още не съм се тръшнал от 28 пъти ваксване. Сега си набих и три инджекции с Файзер и отново чакам да хвърля топа, но не съм чул или видял някой да е ритнал камбаната. От неваксинираните познати и роднини си отидоха доста.
243
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер 250 Когато един вирус хилядолетия е живял по прилепите, но изведнъж е "прескочил" върху човека, няма как да не си зададем въпроса: "Как стана това?" Конгресът на САЩ достигна до документи, че в лаборатория в САЩ са се мъчили да го прехвърлят от прилепи на ка.те.рици и са платили на лабораторията в Ухан да продължи нататък, защото в САЩ било забранено да се правят опити да се прехвърля върху човек (защо ли). После имаше многократни заигравки между САЩ и Китай да си отправят о
242
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 247 Биологично оръжие ли, че Вие сте готов конспиратор :) Значи мислите, че са Ви пуснали биологично оръжие, но Ви притискат да Ви спасяват от него :) Не е въпросът ние да знаем какъв е произходът, а защо учените не го търсят. Ще Ви спаси, физическата активност е едно от 3-те необходими условия за добро здраве и добра имунна система. Не казвам, че всички умират, но ако аз ще съм от тези, които ще умрат, защо да се тикам? Преболедувах ковида на крак, както се казва. Защо да рискувам с не