Ковид мерките ще се обявяват дни преди да се въведат

Ваксинацията няма да е задължителна, потвърди д-р Петър Грибнев
14 яну 2022 19:30, Анисия Иванова
50
Ковид мерките ще се обявяват дни преди да се въведат
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Омикрон се държи по различен начин - с много по-висока заболеваемост, но не с такова натоварване на здравните системи. Решихме да преосмислим подхода и да насочим вниманието си към здравната система, защото тя е основният механизъм, по който лекуваме гражданите. Насочихме се към модели, които да предвидят и да оценят как се държи здравната система спрямо новата ситуация на Омикрон", заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев в "България сутрин".

Вчера кабинетът представи нов модел на управление на Ковид кризата. Основният критерий, по който ще се ръководи за развитието на вируса, е броене на интензивни легла по области.

Грибнев обясни, че идеята на четирите етапа е да има предвидимост както за здравата система, така и за останалите отрасли от икономиката, за да може населението да се подготви за предприетите мерки и да няма изненада.

Още по темата

"В зависимост от заболеваемостта по областите РЗИ постоянно увеличават бройката интензивни легла, които са разкрити. Ние следим този процент заети интензивни легла спрямо максималния брой. Това означава 50%. Това означава, че системата има 50% възможност да се натоварва. Затова на този етап мерките са сравнително най-малки и най-щадящи. Ние в момента сме на границата между първи и втори етап в модела", коментира д-р Грибнев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че здравната система не би следвало да има недостатъчно обслужване при заетост на 50% от тези общи интензивни легла, които са разкрити в страната. Тези хиляда легла могат да бъдат разкрити за Ковид пациенти.

"Взели сме предвид, че Омикрон може да засегне по-голям процент от децата. Предприеха се мерки за разкриване и на педиатрични легла, така че системата вече е инструктирана да могат да бъдат разкрити интензивни педиатрични легла. За страната в момента те са 60 и мислим, че ще стигнат", каза зам.-министърът.

"Трябва да се следи скоростта на запълване на тези легла. При висока заболеваемост на Омикрон, въпреки по-лекото му протичане, може да доведе до голям брой медицински персонал, който е под карантина, така че в един момент може да се окаже, че има недостиг на персонал. В този случай по места ще се реорганизира дейността. Ще се преразпределя натоварването на болниците спрямо наличния медицински персонал", изтъкна д-р Грибнев.

Той съобщи, че в екипа, който ще следи математическия модел, участва проф. Витанов. Гостът добави, че мерките ще бъдат обявявани няколко дни преди да се въведат, стига скоростта на запълване на леглата да го позволява.

"Разработен е и вариант мерките да бъдат на национално ниво. Ние трябва да имаме и тази възможност. Това са сценариите, които засягат сериозно натоварване на здравната система и ако това се случи, може да се наложи взимане на мерки и на национално ниво. Мерките, касаещи входа на чужди граждани и граничния контрол, са на национално ниво", подчерта зам.-министърът.

"Мислим да покажем на населението, че ваксините не са опасни с конкретни примери, с ангажиране на специалисти, които да комуникират с обществото. Не мислим, че трябва да задължаваме някого да се ваксинира. Това е въпрос на избор. Нашите данни сочат, че ваксинираните граждани пазят себе си и намаляват заразяването на околните. Това е важно, защото по този начин много по-малко хора ще се нуждаят от интензивни грижи", обърна внимание д-р Грибнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще докажете, че ваксините не са опасни при положение, че дори да искахте нямате достатъчно данни? Така наречения бустер има-няма 6 месеца, откакто е пуснат, а ефектите се проявават след години и вие много добре го знаете.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли тумба математици да решават кой градове ще се затварят. Това е безумно и тези калкулатори са за затвора. Видя се в англия, че математиците са лъгали сериозно в броикитр, за да предизвикат затваряне.
38
0
 
5
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
Спрете ковид-фондовете и бонусите за "ковид пациенти" - разпределете ги по-равно с тези който са с наистина смъртоносни болести. И всичко ще се оправи. И легла ще има и смъртността ще спадне. Другото е лакомия у корупция и хората няма да искат да видят лекар или болница......Оставете платените журналисти да си лаят- никой не ги слуша.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ги подлъга за този модел? При него има закъснение от около 25 дни и не остава време за реакция. Това може би ставаше донякъде при предишните варианти на вируса, при които вълните не бяха толкова стръмни и продължаваха по над три месеца. Сега в ЮАР вълната с Омикрон е месец и половина и доста по-висока от предишните. Докато разберат, че трябват нови мерки, вълната е на друг етап.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вие ще си подавате оставките!
35
5
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Ковид сектантите и пропагандаторите вият като чакали в предсмъртен отчаян вопъл.
34
6
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Мен ме сгази камион..COVID камион
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ПП Бълагрия е на първо место по смъртност от Ковид.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие на това ковид мерки ли му казвате?? Нещо да сте чували за превенция, а? Или юруш да заразяваме и да пълним интензивните легла, и само ще броиме и чакаме...да падне тавана. Чак децата не пощадиха, ееей! 65% от хората са против този ковид план, 93% са против присъственото обучение при ковид пика в момента!!!, вижте допитването в nova.bg ! Явно скоро- нови избори.
31
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето - това е антиваксърското ниво. Хора с отрицателен коефициент на интелигентност.
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Памперсите са за ковид хипохондриците, че им оттърват много накрайниците още с пускането на зобивизора.
29
7
 
2
 
! Отговори
Партизан .. се стяга преди 2 години
И се въоръжава с воден пищов .... и памперси.
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. За да имаме време да се въоръжим. Ха се спрете овреме. Тук не сме немските зомбита.
27
2
 
9
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Как могат да знаят какво ще се случи няколко дни напред,на боб гледат сигурно,жалки хора с дребни душици.Всяка година януари-февруари е едно и също,откакто свят светува.
26
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леглата за антиваксърите са запазени... в гробищата.
25
8
 
2
 
! Отговори
ТЕМЕРУТКА ПЕТКОВА преди 2 години
Мойто легло запазено в пътната карта ..в мен е картата..
24
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ако Грибнев. А ти взел, че си прочел и знаеш всичко. Аман от такива диванни разбирачи.
23
1
 
22
 
! Отговори
Ако Грибнев преди 2 години
Е лекар, аз съм папата. Тези нямат никаква представа как да се справят с тази нова вълна. Но можеха поне да си направят труда да прочетат изследванията е "Natural " или " The Lancet ", в които учените излагат факти , че Омикрон все още е в етап на анализиране и не знаят, как ще се отрази на различните нации , дали ще се увеличи смъртността в някои държави, дали няма да мутира при по нисък % на ваксинирани и куп други неизвестни. Аман от неадекватни парввенюта доказали се до властта
22
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много смъърт ще има тия дни. На протеста е имало много заразени.... Дали пак ще докарват болните за лечение в София със същите автобуси? Предполагам, организаторите на "протеста" ще им платят и транспорта, и лечението.... и кръвнината.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият план за справяне с ковида може с пълно основание да се нарече "Сухи съчки". В 90% то е подчинен на логиката на Мангъров за справяне със заразата. Предстоят няколко седмици на брутална зараза, запълване на болниците, изтощен медицински персонал и най-вече на много, много смърт. Ще се опитат всички сухи съчки да си хвърлят на кладата на заразата с надеждата това да е последната вълна. дали тази надежда ще се оправдае не е сигурно...