Денков: Амбицията ни е да завършим присъствено учебния срок

София е трябвало да бъде вече затворена, ако не бе новият подход
15 яну 2022 10:20, Петя Славова
102
Денков: Амбицията ни е да завършим присъствено учебния срок
Снимка: БГНЕС

Скок на новозаразените с коронавирус, показват данните на Единния информационен портал в страната. Предполага се, че може отново да се стигне до онлайн обучение при децата.

Амбицията на образователното министерство е учебният срок да завърши присъствено, обясни пред БНТ министър Николай Денков.

Още по темата

Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъствения учебен процес единствено там, където това наистина е необходимо.

 "Логиката е, че ако има проблем с паралелка, с училище, се затваря локално, а не в цялата страна както преди. Имаше случаи на директори на училища, които казват: "При нас не е имало нито един заразен ученик или учител, а пък си седим затворени."

Очакванията са, че Омикрон ще доведе до повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно, защото процентът заболели деца се увеличи леко и при навлизането на Делта, заяви Николай Денков. Новото, според него, е че трябва да сме готови за много бързо нарастване на новозаразените.

Той коментира, че ако не беше предприет нов подход за справяне с пандемията, основан на възможностите за интензивно лечение, а не на броя на случаите, София трябваше вече да бъде затворена. При положение, че все още има легла и възможност за лечение на пациентите сега, няма защо да затваряме града, каза Денков.

Балтов: Планът за справяне с пандемията е прах в очите на хората

Той отново напомни, че родителите разполагат с възможност да задържат детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения, свързани с вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
7
 
! Отговори
S преди 2 години
30 % вече са онлайн карантинирани. Учителите, особено ваксинираните, са болни от Ковид. Този какво чака? Миналата година до 30 юни бяха онлайн без болни, а сега се инати.
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков не виждаш ли образователната система е напълно "куха". Учителите, учебните програми, учебниците са напълно неадекватни както за онлайн така и за присъствено обучение. Хубаво е да си с титла "академик" с пожизнена заплатка от 3к, много връзки нали? Ама то кухото си е кухо!
82
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хък мък, какъв е този инат бре. Пълно е с болни в училищата- и деца и учители и родители. Вместо да пусне децата в грипна ваканция или онлайн от понеделник, променя темата и вниманието на хората от важните неща с подхвърляне на 3-4 дни междусрочна, пълна пародия.
81
0
 
12
 
! Отговори
Мъхъ преди 2 години
Трябва някоя даскалица да се гърне от Ковид, за да пуснат децата във ваканция, иначе зубрене до пуквсне.Всяка година имаше по 2 седмици грипна ваканция иматериалът Св вземаше, а сега ще удължават учебната година, за да пълнят гушите на хотелиерите с организирани ученически екскурзии и лагери, но това не е достатъчно, затова искат новата учебна година да започва от 01.09 и ако срещу това не излезем на протест, значи сме овце!Общо 1 месец удължаване на учебната година.
80
0
 
9
 
! Отговори
Възмутена преди 2 години
Какво друго трябва да очакваме от един академичен плъх, освен да продължи да товари децата в училище? Хванал ли се е да разгледа какъв материал от гимназиалния етап е прехвърлен в 5,6,7 клас? Наясно ли е колко са претоварени децата? Може ли изобщо да осъзнае, че проблемът на съвременните ученици не са компютрите и липсата на четене на книги, а поголовните тестови изпитвания. Децата много малко говорят в час и не умеят да се изразяват, не се пишат съчинения на свободни теми, не се учат да мислят.
79
0
 
17
 
! Отговори
Плана е скапан преди 2 години
По ценно от човешкия живот няма! Всичко останало е прах в очите!!!ДА ви *** *** скапаната икономика!!!Плана ви е стакмистика!
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес Балтов пред БНТ говори,че тестовете за учениците не са достоверни и не може да се разчита на тях, което беше видно,но сега го заяви и лекар. Денков пък се оправда, че ще заявят нов вид по-прецизни тестове. Училището в момента не е безопасно място, а напратив!! Броя заразени расте стремглаво,пуснете децата онлайн или в грипна ваканция от понеделник, до получаване на "новия вид тестове", а не ни будалкайте с някакви 3 дни+ междусрочна ваканция, това няма да реши проблема от зараза с ковид!!!
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам с нетърпение да видя как ще им продължи безценното присъствено обучение след като им се изпонатръшкат даскалята., че и учителите по физическо почнаха да окапват и няма кой да замества по математика, езици, биология, може би с последен напън и замествания от чистачките ще успее да осъществи амбицията си..Седя и гледам мача....
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя още ли не е завършил срока, кой тогава му е дал право да стане министър ?!?
75
1
 
15
 
! Отговори
Dedo преди 2 години
Това ли е промяната!Денков защо българските деца ходят с нежелание в училище а Финландските с огромно желание? Испанските с огромно желание? Нидерландските с огромно желание?Проблема е там, че като не можете да измислите нещо с което да подобрите нещата в образованието правите някоя глупост да усложните още и още повече нещата. Това се нарича некадърност.
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В МОН е анархия. Едни броят заразени и карантинирани ученици, други затворени училища, трети смятат как да се наваксва материал и с колко да се увеличи учебната година. Един не мисли за образование. Ефекта ще се види след няколко години, когато училите онлайн завършат училище/университет и започнат работа.
73
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно можете да забравите. Децата вече нямат шанс да се научат поне да пишат.. Представяте ли си първокласници да се учат да пишат по интернет? Ами да смятат? Може да се окажат по-големи капацитети по вируси, отколкото по елементарни неща. Не че досега е било различно, де. Вижте и дървения английски на Сталинка, която уж дълги години е прекарала в чужбина.
72
0
 
3
 
! Отговори
#75 преди 2 години
Ти кажи за какво, явно си запознат, за какво протестира?
71
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна, тотална загуба на милиони левове за тия тестове. Преди обяд правим тестовете на целия випуск - всичко отрицателно. Следобед целият випуск е карантиниран, защото са имали предишния ден контакт с положителен на Ковид учител - същият е надлежно ВАКСНАТ с всичките му дам дози. Обяснете какъв е смисълът с тестовете, със зелените сертификати и с цялата хамалогия? Сега идват по-евтините тестове, дето учителите ще са наистина като лаборанти.
70
3
 
20
 
! Отговори
кажи преди 2 години
колко милиона открадна с тестовете за децата,заедно с кацата
69
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът Денков е артист от класа. Школовка от едно друго работно място. ПРекрасно се легендира като кротък благ мрънкащ добропорядъчен чичко.ТОЙ е безскруполен!Нито повече, нито по-малко!
68
1
 
8
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
И как разбра, че е омикрон? Колко проби от положителните секвертира? Може да са с Делта.
67
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков пак прелива от пусто в празно, докато децата разпространяват вируса. И защо началото на учебната година да е на 5 , като 6 е официален празник? Някакъв смисъл и логика и а ли?
66
0
 
9
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
Ама като ти качат 2-3 39 температура и се питаш кво да правиш - в детска градина това.
65
0
 
27
 
! Отговори
Картинката в края преди 2 години
Директора (един от двамата останали здрави в училището с педагогически профил ) мрачно бършеше дъската и гневно скърцаше - "И с всичкото си нахалство - тия родители от Vд не се предават - мъкнат ми всеки ден първолаците с рецепта за сироп и бонбонки за гърло -- а последния ми наличен математик - леля Гана-чистачката почти няма спомен, как се умножават реципрочни дроби!" Добре, че утре свършва карантината на бат`Васко физкултурника - ще има кой да провери класното по литература.