Болници на ръба заради липса на лекари

"При нас вълната тепърва набира скорост", каза Неделчо Тотев
20 яну 2022 16:38, Ния Христова
72
 
Намираме се в разгара на петата COVID вълна. Има ли сериозен натиск върху общинските болници?
 
"В различните региони нещата са по различен начин. При нас вълната тепърва набира скорост, в други населени места има проблеми с легловата база. Чуваха се съобщения, че са връщали пациенти, за които колегите не съобщават. Но най-вероятно до седмица в цялата страна вълната ще бъде в разгара си. Има натиск, но засега се удържа положението", каза председателят на сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан Неделчо Тотев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Динамиката е голяма. Сега тепърва започват изследвания и прегледи при личните лекари. Към обяд хората, които са с позитивни тестове, прииждат като вълна. Следобед излизат PCR-ите, тогава също има вълна на пациенти, които са за преглед. Общият брой на леглата в болницата са 103, като 32 от тях са Ковид. По повод разширяването на легловата база - не е проблем, но персоналът е проблем", коментира Тотев.
 
"Години наред бяха проспани в неадекватна кадрова политика от страна на държавата. Младите лекари продължават да бягат от България, търсят по-добра реализация и по-добро заплащане. В извънболничната помощ нещата са различни и като заплащане, и като отговорност. В момента имам остра нужда от анестезиолози, защото нещата излизат извън контрол", добави Неделчо Тотев.
 
На въпрос относно положението в тяхната болница със сметките за ток, той отговори: 
 
"Не знам дали има болница, която може да се справи. В Северна България има инициатива на колеги, които решиха да напишат писмо към управляващите да се вземат мерки по отношение на безумно повишените цени на тока и газта. Това повлича след себе си и други скокове в цените, дефицит в някои лекарства и консумативи. Ние настояваме това, което е завишено, да бъде компенсирано. Няма да издържим. Всички са на прага на отчаянието."
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
има антиваксъри преди 2 години
влизат и си плащат лечението-друг вариант няма,ако не искат,,АУТМАХЕН,,
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На такъв наплив заразени антиваксъри никаква система не може да устои.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен63. Тия са платени тук. Иначе са ваксинирани. Като за по някой лев, че без акъл какво да работят, че да имат пари да си купят салам.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛЕКАР"До всички колеги в България!Не си губете времето с простаци,които ви плюят,обиждат,бият и убиват,ами си стъпвайте на краката и идвайте при нас на запад!..." Ами това ще направим. Освен, ако не отстранят ииддииотите като тези тук, дето ги лекува ракията и налитат на тези, които ги пазят да не се споминат от простотията си.
56
1
 
4
 
! Отговори
КОВИД 19 преди 2 години
Аз съм полезен! Заразявам ви и повече от НИЩО не боледувате до края на живота си! Правете КОВИД-партита!
55
0
 
4
 
! Отговори
Браво преди 2 години
До доктора Дано немският ти е по-добър от българския. Иначе само ще се излагаш.
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представям си пациент - антиваксър, некъпан, с КОВИД, рошав, крещящ (като тук) дивотии, обясняващ на всички, които не искат да го слушат, конспиративните си теории.... Или друг, с висше образование (например история на изкуствата), къпан, знаещ всичко за наночиповете, за Преизподнята, за Плоската Земя, за 5G мрежата, за HAARP, Кемтрейлс... как ни пръскат с вируси и литий... и даващ акъл как доктора да го лекува! Тоя доктор трябва да е изключително ошашавен, за да не го прати в Свети Наум!
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами лекарите ще откажат да се занимават с тжваксъри и биячи на доктори. На такива трябва да се забрани да припарват в болниците. А ако припарят - по цял ден да четат молитви за докторите (вярвайте, ще го правят!).
52
2
 
4
 
! Отговори
k преди 2 години
Ми нищо чудно!Ще се изненадате,ама лекарите също имат право да избират пациентите си.Не съвсем буквално,ами така,по-общо...Дали да са германци,французи или скандинавци да речем.Дали да са учтиви,платежоспособни или в голямата си част поне къпани.И някъде в този микс отпациенти са чирпанлиите/защото статията е за там/.Конкуренцията движи света.Успех!
51
0
 
9
 
! Отговори
минувач преди 2 години
С цялото ми уважение към Лекарите (които са идвали посред нощ да спасяват близък и не са поискали и стотинка) и "лекарите" които те поглеждат от два метра и ти предписват 'хранителни добавки' и витамини за 200 лева и после взимат 60 лева такса + допълнителен 'преглед' при колегата за още 60 лева... Тези на Запад няма да отидат - тук си им е много добре!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ъ? Тия сериозно ли това почнаха да говорят? Ще ни държат в затвор, че някой не си е вършил работата и не е задържал здравните работници? Не е ли тоя за затвор? Че утре ще останем с наполовина болници и ще ни затворят за 2ма на улицата минали с хрема....
49
4
 
0
 
! Отговори
доктора преди 2 години
Има и много провинций които ги въведоха и после отмениха таксите-Берлин, Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания, Бавария,Шлезвиг-Холщаин. Там семестриални такси няма. Подчертавам това са такси за редовни студенти, влезли с редовен изпит, студенти от Германия и страни от ЕС. В споменатите Провинций има само администр. такса 50-75 Евро на семестър
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко да каже защо няма лекари?МОЖЕ И АЗ ДА ТИ КАЖА :МОЙ ПРИЯТЕЛИ ТРЯБВАШЕ ДА СИ ПЛАЩАТ ЗА ДА ПРИДОБИЯТ СПЕЦИАЛНОСТ!ТРЯБВАШЕ ДА ДОЙДАТ ОТ ПРОВИНЦИЯТА И ДА ОСТАВЯТ МАЛКИ ДЕЦА НА НЯКОЙ ДА ГИ ГЛЕДА!ТОВА СЪВСЕМ НЕ БЕШЕ ЗА 1 МЕСЕЦ! ТОВА ЗАДОЧНО НЕ СЕ СЛУЧВА,ЗАЩОТО НЕ Е ВЪЗМОЖНО!ТОВА БЕШЕ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ! ЗАПЛАТИТЕ БЯХА УНИЗИТЕЛНИ!ПО ВРЕМЕ НА ББ ВЕЧЕ ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СПЕЦИАЛИЗИРАТ В ЦЯЛА ЕВРОПА!КОМУНИСТИТЕ ИЗГОНИХА БЪЛГАРИТЕ-ФАЛИРАЛИ БАНКИ, ЗАКРИТИ ЗАВОДИ,БОЛНИЦИ В ПЛАЧЕВНО ПОЛОЖЕНИЕ!
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям рев бе къде 5200-5300 са в болници, при положение че стегнахме 8000 предишната вълна и рева не стихва, от 3000 в болниците сте го почнали, ми не ми мъчно за вас
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига са се оплаквали. Важното е, че имат легла!
45
0
 
2
 
! Отговори
доктора преди 2 години
Има малки разлики от Провинция до Провинция, и разбира се това са такси за студенти от ЕС. За студенти извън ЕС 1500 евро/семестър така че колегата не е прав за 15000 евро в германия. Разбира се тук идват и около 250 евро общежитие и 500-600 евро храна
44
0
 
12
 
! Отговори
доктора преди 2 години
Лекар в Германия съм от 10 години тук взех и специалност. В България започнах с 320лв месечно с нощните дежурства, тук от първия ден 2400 евро чисто, общежитие 190 евро на месец за 2 стай със сметките и безплатна специализация. В момента съм доста по нагоре като заплащане. За таксите-държавна поръчка 500-650 евро на семестър още 100 евро за приемен изпит и около 75 евро администр. Такса документи. Саита е studis-online.de/studiengebühren. Това е истината. Иначе България ми липсва но няма назад
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
истината е че от българия всеки бяга эаради отношението...погледнете само коментарите...и си правете иэводите.. българите (или по скоро просто.людието) сами си го эаслужават
42
0
 
9
 
! Отговори
2007 г преди 2 години
Западните държави-които са много богати, предложиха на българските медицински работници да работят и се грижат за западните хора.
41
2
 
13
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 2 години
До всички колеги в България!Не си губете времето с простаци,които ви плюят,обиждат,бият и убиват,ами си стъпвайте на краката и идвайте при нас на запад!Само първия месец започваш с 2500 евро,а след това спокойно стигаш до 5000 евро заплата.Оставете говедата да се самоубиват и да м,рът!Не се унижавайте с трудът и потта си да се гаврят с вас!!Виждате ги и тук в сайта какви дебелооки дебелос,ерковци са!Какви *** и каква неблагодарност!!Чалгаря им обеща,че ще им доведе адът!Те си го избраха?!