Доц. Антон Тонев: Само около 5% от починалите с COVID-19 пациенти са ваксинирани

Все още сме далеч от прилагането на по-строги мерки
20 яну 2022 22:20, Нели Христова
134

Обсъждаме ново приложение, при което от линейката ще може да се запазва легло в болница в рамките на 15-20 минути. Няма да може друг пациент да го заеме през това време. В момента софтуерът се разработва и предава в Министерството на здравеопазването. Скоро ще бъде включен на терен.

Това обяви в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

Хирургът посочи, че от чисто механичното преброяване на заразените, фокусът е изместен към броя на интензивните легла. Акцент е поставен върху достоверната информация за различията между вариантите и кое е характерно за Омикрон.

Първата стъпка е сравнението с другите държави в броя на ваксинираните и неваксинираните. Като втора стъпка той очерта сравняването на ефективността на ваксините.

"Засега устойчиво се запазва информацията, че Омикрон е доста по-заразен, но минава малко по-леко. Имаме вариант, който ще протече по-леко. Но няма да е толкова леко както при Великобритания. Търсим пресечната точка между неповишаване на негативните резултати, като тежкото боледуване и смъртността, и незатваряне на икономиката", обясни доц. Тонев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че все още сме далеч от нивата, които ще наложат прилагането на по-строги мерки. Прогнозата е за започващо плато. А планът за ваксинация щял да проработи чрез различни мерки. Една от тях са предстоящи срещи с журналисти, на които властта ще дава нагледни примери.

"Само около 5% от починалите с Ковид-19 пациенти са ваксинирани. 25% е разликата между нивото на ваксинация в България и това на загиналите пациенти. Ваксинацията спасява 25% от тежко боледуващите", подчерта депутатът от "Продължаваме промяната".

Върху плещите на медицинската общност лежи проблемът да възстанови доверието у пациентите. Както имат доверие на лекарите за всички останали диагнози, така пациентите трябва да имат доверие и за Ковид-19, убеден е доц. Тонев.

"Спрян е плановият прием за заболявания, при които това забавяне на променя прогнозата и не влошава състоянието на пациентите. Сегашният модел за болниците е най-близко до добрите резултати", каза още той.

"Преди два месеца хит бяха лекарствата срещу Ковид. Резултатите леко се отдръпнаха назад. Моментът с новата ваксина е голяма надежда, но предстоят изпитания колко ще бъде ефективна и дали ще превъзхожда наличните ваксини", заяви доц. Тонев.

За финал той посочи, че "зеленият сертификат" е част от мерките и мярка, с която властта се опитва да контролира кризата.

"Засега нямаме план сертификатът за антитела да отпадне", съобщи председателят на Комисията по здравеопазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
3
 
! Отговори
Тей ли...? преди 2 години
А днешната статистика показва 10%!. А никога не е падала под 7%, някой лъже, или си съчинява.
89
3
 
11
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 години
Обаче 100% от починалите са пили вода. Следователно причината са смъртта е употребата на вода. Незабавно да се забрани пиенето на вода или всички да се ваксинират срещу воден плеврит.
88
2
 
5
 
! Отговори
Недора преди 2 години
Според информацията от днес за вчера неваксинирани са 100% от постъпилите в интензивното (36 от 36).
87
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се, че сертификатите не работят - ваксинираните разнасят свободно заразатаКаде е смисала на сертификата той не пази от нищо - по добре е да се наблегне на превенцията и мерките които даваха резултат
86
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеята е, не да преболедувате по леко, а да се спестят едни пари от здравната каса и да се разпределят други от ес чрез ваксинацията.
85
1
 
2
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Според информацията от днес ваксинирани са 10,34% от починалите (9 от 87).
84
3
 
13
 
! Отговори
А бе :) преди 2 години
Какво стана с ваксинирането на децата? Полигавихте се с 10 заблудени майки и спряхте да говорите по темата. Я дайте малко акруална информация :) Нямате, нали? Щот вече никой не ви се връзва на тъпите акъли! Може пък българинът да се окаже най-интелигентния в този просташки ЕС :)
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 114 ВАКСЪРИТЕ още повече!!!И защо админа не е махнал коментара като обиден!!! Ха де?
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато го внедряд - няма да трябва! Или ще е остарял! Вече!
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 119 Не. От данните и у нас, и от УК. На бас, че са същите и за другите страни. Ако шансът дете да заболее тежко и умре е 1:130000, като в бройката има и хванато от катастрофа умряло писано, а за миокардит е примерно 1:100000, то излиза, че за тази група ваксината е по-опасна от болестта. Та *** според теб е някой, който при практически 0 риск от ковид за детето си не иска да го подлага на риск от сърдечен или друг проблем от ваксината?
80
9
 
2
 
! Отговори
Идиот кръгъл преди 2 години
"децата за какво да се ваксинират.......това "заключение" от външната тоалетна ли го помириса....
79
6
 
2
 
! Отговори
по малко антиИдиоти преди 2 години
по чиста България.
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
The Guardian - What do we know about the 175,000 people who died with Covid in the UK? Само 2% от починалите от ковид за цялата епидемия са под 44 годишни. Над 75 са между 3/4(алфа) до към 59%(делта) от починалите. В България за 2021- 333 умрели под 40 години- 10 0-19, 63 20-29, 260 30-39. Над 4800 60-69, над 14000 70+. Болест, която засяга тежко на 99% стари или с тежки хронични заболявания или и двете и ни тормозят до откат наред. Особено децата за какво да се ваксинират? 10:1300000 риск?
77
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костадинов........, гледайте си работата и се наредете за 5ти бустер, за да докажете интелигентността си!
76
3
 
8
 
! Отговори
Г. Б. преди 2 години
Пак ще говорим, след 10 години....
75
12
 
8
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 2 години
Земята е плоска, ваксините са бъркочи на илюминатите, а следващата седмица ще щурмуваме лудницата за да освободим нашите братя.
74
3
 
20
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Свършиха вече заблудените, които да се хващат на въдицата ви. Тотален бойкот и незабавно прекратяваме участието си в експеримента с отровните ви токсични дози
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наща болница е празна. Няма никой! Явно ги уморяват веднага.
72
2
 
15
 
! Отговори
Б. Джо преди 2 години
Сертификатите и ваксините се провалиха. Отменям ги на острова.
71
4
 
19
 
! Отговори
гост преди 2 години
БОЛНИЦИТЕ СА ПЪЛНИ ОТ ВАКСИНИРАНИ . А ВИЕ СИ ЛЪЖЕТЕ , НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА . ИМАТЕ ИНТЕРЕС , ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ДА БЪДЕ ВЕЧНО . ПООХРАНИХТЕ СЕ НА ГЪРБА НА НАРОДА И СИ СПРЕТНАХТЕ АПАРТАМЕНТИ И НОВИ КОЛИ . ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВЪРНЕМ И ДА ПОМЕТЕМ *** ..... БЕЛИ .... ДА СИ ВЪРНЕМ ЖИВОТА ТАКЪВ КАКЪВТО БЕШЕ .