Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?

В Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди
20 яну 2022 07:10, Петя Славова
280
Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията в Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди, евентуално свързани с ваксинацията срещу COVID-19. По данни на "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" до момента решение е взето само по 54 от тях.

Още по темата

От тях са потвърдени 18, а 30 са отхвърлени, 3 са предадени на друга инстанция, от чиято компетентност зависи решаването на случая, а един от случаите е приключен по други причини. За останалите два случая няма налична информация, предава "Дойче Веле". Не са известни и подробности за тежестта на уврежданията или размера на обезщетенията.

Абсолютният брой не дава пълноценна информация за риска от ваксините

Щети от ваксинация, според германския Закон за защита от инфекции, представляват „здравни и икономически последици от увреждания, които са настъпили в резултат на необичайно силни реакции от ваксините, надхвърлящи обичайните“. Към тях не спадат общоизвестните странични ефекти като главоболие, втрисане или висока температура.

Общият брой подобни молби за обезщетения не дава пълноценна информация за риска от ваксините. Той може да бъде изчислен само като съотношение към общия брой ваксинации. В Германия са поставени над 155 милиона дози от ваксините срещу коронавирус. Това значи, че на всеки 125 000 имунизации е подавано по едно заявление за обезщетение от неблагоприятни странични ефекти.

Оценката на риска трябва да се прави в съотношение с ползата от ваксините. Данните до момента сочат, че малцинството германци, които не са ваксинирани, съставляват мнозинството от пациентите в интензивните отделения. „Според досегашните данни, сериозните странични ефекти са много редки и не променят положителното съотношение между ползата и риска от ваксините“, се казва в последния доклад на института „Пол Ерлих“, който отговаря за безопасността на ваксините в Германия.  

Антиваксъри използват данните за насаждане на страх

Но всичко това бива напълно игнорирано, когато някои използват броя на страничните ефекти като средство за насаждане на страх. Подобно развитие наблюдавахме в Австрия миналата седмица. По данни на обществената медия ORF до края на 2021 година в Австрия 370 души са подали заявление за обезщетение след страничен ефект от ваксинация.

Сред изброените случаи има както безобидни реакции, така и по-сериозни медицински заболявания като миокардити и тромбози. Практиката показва, че около 10 до 15 процента от заявленията получават положителен отговор, заяви преди ORF инфекционистът Хервих Коларич.

Трябва да се има предвид, че при подадеди 350 заявления се пада по едно оплакване на всеки 50 000 ваксинации, подчерта експертът. Във всеки един от случаите трябва да се изискват медицински експертизи, за да се провери каква е вероятността уврежданията на здравето да са наистина от ваксината.

Но в социалните мрежи скептиците към ваксините използват абсолютния брой на тези заявления, за да предизвикат страх от странични реакции. С подвеждаща информация за предполагаеми смъртни случаи от ваксинация също се прави опит тя да бъде представена като опасна. Необходимо е обаче първо да се докаже причинно-следствената връзка между ваксината и уврежданията.

Съмнителни случаи се докладват като проверени

Случаи на некоректно използване на данните има в цял свят. В САЩ уебсайтът WorldNetDaily's съобщава броя на все още непроверените предполагаеми случаи на вреди, причинени от ваксинацията, и твърди, че всички те са потвърдени. Проверката на фактите класифицира това като невярно. Всички докладвани съмнителни случаи на въпросния сайт са изброени в базата данни - независимо дали са правдоподобни. Освен това противниците на ваксинацията призовават в различни платформи и канали да се съобщава за предполагаеми странични ефекти.

„Може да съм ваксиниран, а после да бъда блъснат от кола“, но това не означава, че смъртта е в резултат на ваксинирането, дава пример Даниел Салмън, директор на Института за безопасност на ваксините към университета „Джонс Хопкинс“.

Всеки докладван случай трябва да бъде проверен конкретно, за да се направи сериозна оценка на рисковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
0
 
! Отговори
Светла преди 2 години
Хората против ваксините никога не могат да извадят дори малко смислен довод защо са против. Всички доводи звучат налудничево. Истината не е нито при ваксърите, нито при анти-ваксърите а някъде по средата. А именно че който има 1001 придружаващи заболявания, е с наднормено тегло или е над 65г възраст има по-големи шансове да оцелее от ковид ако се ваксинира. Това е при положение че е изложен на контакт с хора. Но млади здрави прави хора според мен няма смисъл да се боцкат. Това е моето мнение. ;)
218
0
 
0
 
! Отговори
георги преди 2 години
"Ваксината" за КОВИД е в голямата си част безвредна и безопасна. Но винаги има процент хора при които могат да настанат усложнения. Това което мен ме притеснява е че при поставянето на ваксината не се прави аспирация за да се провери дали в спинцовката не е влезнала кръв от вена, защото инжекцията се бие мускулно. Когато обаче вкараш медикамента във вената, тогава той може да бъде смъртоносен. Питайте личните си лекари или хората които поставят ваксината да ви аспирират задължително.
217
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки със завършен четвърти клас, може сам да прецени какви са ползите и вредите от ваксините.
216
2
 
4
 
! Отговори
Док Алекс преди 2 години
А какво стана с пропагандната атака , да се ваксинират децата? Нещо стана много тихо след като децата започнаха да боледуват! Защо не казват колко от постъпилите в болница деца са ваксинирани??? Много гнило, много гнило.....
215
1
 
7
 
! Отговори
boza преди 2 години
Може да съм ваксиниран, а после да бъда блъснат от кола, но това не означава, че смъртта е в резултат на ваксинирането, дава пример Даниел Салмън, директор на Института за безопасност на ваксините към университета Джонс Хопкинс. Може да съм с рак, диабет и чернодробно заболване, но ще умра от ковид
214
0
 
13
 
! Отговори
ONE AMERICA преди 2 години
Застрахователната компания One America вече оповести 40% ръст на смъртните случаи от всякакви болести. Много лекари предупреьдаваха, че мРНК ваксините ще сринат имунната система. Базата данни на ООН показва 3 милиона сериозни увреждания, от които 48% в Европа и 38% в Америка. Сложете всичко това заедно и си направете извода сами.
213
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Който иска да стигне до истината от наши официални източници няма да я получи, от някои чужди сайтове-да , от наши интернет сайтове -да, например " The bulgarian times"(с много видео и статии) . Търсете и ще намерите !!! Това е най-важно сега и не мислете , че тези ,които са на обратно мнение на вашето ви мислят злото. Напротив.
212
6
 
7
 
! Отговори
Pfizer-bot-007 преди 2 години
Ваксините са безобасни и ефективни. Това е фалшива новина.
211
7
 
4
 
! Отговори
Оставка 1 преди 2 години
Хората ГЛАСУВАХА за партия"" Продължаваме Промяната"" за да МАХНАТ всякакви МАСКИ И Сертификати за българи... И да ИЗГОНЯТ всички китайци от БЪлгария и да ЗАТВОРЯТ и закрият Китайските Ресторанти и китайски Магазини, за да НЕ ни ЗАРАЗЯВАТ с Китайските Корона-вируси и техните мутации..
210
3
 
5
 
! Отговори
Оставка 2 преди 2 години
Чакаме да направят това нещо.... Ако някой в тая партия"" Продължваме Промяната"" си мисли че са ИЗЛЪГАЛИ хората и сега, 4 години ще КРАДАТ на мястото на Бокл.ук Борисов, тия просто ще ги изхвърлим, както махнахме Бокл.ук Б.Б...След като решат тоя ГЛАВЕН проблем, може да започнат да решават и други проблеми...
209
5
 
5
 
! Отговори
неутрален преди 2 години
В последният несец с очите си видях,че има преболедували които боледуват втори път,ваксинирани боледуват също.Та за себе си правя извода,че нищо не създава траен имунитет-нито ваксинирането,нито преболедуването.Ако нямаме нов тип ваксини,както и антибиотици срещу ковид-значи нямаме средства срещу ковид.Така може да я караме още век или два-докато има все още живи хора.
208
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да допълня малко към 225. Умрелите от ковид официално за 2021 са ни 0-19 10, 20-29 63, 30-39 260, 40-49 821, 50-59 2041, 60-695408, 70+14452, Общо23055. Имаме към 1.9 милиона хора над 60. Над 70 са 1 милион.Дали 0.5% от тях завишена смъртност от ковид точно във възраст?На 85 с 2 байпаса и настинка може да те убие, но е показател за смъртоносна епидемия?Яко ни излъгаха и лъжат колко е опасна болестта. В цял ЕС затова се рекордите по смърт в света- и там са масата държаните живи с 100 лекарства
207
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 220 Само един страничен въпрос. Колко от тия умрели са под 60? Защото умрелите всъщност са с хилядите там, но те така или иначе умират около 100000 на година от много време насам. По-младите не е да не умират. Цели 10 деца(0-19) писани от ковид, 1 от катастрофа било, обаче. Че 2019 са умрели 700 без епидемия! 2020 знаеш ли резултата спрямо 2019(няма ковид)? Давам само разлики заради мястото. 0-19 -99, 20-29 -35, 30-39 +62. 40-49 +517, 50-59 +1643, 60-69 +3031, 70+ +11533
206
3
 
8
 
! Отговори
До 220 преди 2 години
През декември 2021 умираха по 3000 човека на седмица. През ноември 2021 умираха по 4000 човека на седмица. За цялата 2021 година починаха на 148000 човека. Защо продължаваш с твоите 290 човека на ден, както беше преди епидемията и както е настроен брояча на онзи сайт?!
205
5
 
3
 
! Отговори
село преди 2 години
А у нас такова животно-НЕМА.
204
4
 
17
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Видяно вчера:, Официално автомобилния застрахователя ADAC е включил в новите си правила(договори) -Не се задължава да изплати щета, ако е станала по вина на задължителни ваксинации!!! Мислите за какво става въпрос...!?! Те знаят, колко вече катастрофи станаха след,, боцкането"...
203
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко. Сигналите за умрелите и увредените от ваксините ще ги дадат застрахователите. Това вече се случва в силно ваксинираните държави, където се водят дела. Жалко за повярвалите - нито са спасители на обществото, нито в бъдеще ще могат със собствен имунитет за защитят себе си. Банда човекомразци пожертваха хиляди и съсипаха жалките остатъци от доверие към докторите и управниците. Мангъров ще остане Човекът с главно Ч в тези чумави времена!
202
3
 
14
 
! Отговори
Коледари стъкмистика преди 2 години
За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Ковидарите лъжат че заради умрелите от ковид, цифрата нараснала и сега умирали дневно над 400 души. Какви лъжци са коведарите ще видите от един брояч на живо, в реално време показва броя на починалите на ден. Изпишете България население 2022 CountryMeters.info, проверявайте към 23 и 50 часа, отново починалите са ок. 285 души, тоест умрелите са точно толкова колкото и преди ПланДемията. Коведарите лъжат че умират над 400, умират 285
201
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
очаквам пост във Фейсбук: "Германия призна за 1200 смъртни случая". Написано, разбира се на жълт фон със сини пеперудки. Под поста коментари: "***", "Убийци", "Контролират ви с 5джи", "До това ни доведе РадеФ", "А Бойко, кога ще му вземете кюлчетата?"! Както и много биология разбира се...
200
0
 
5
 
! Отговори
ако нямаше преди 2 години
Ковид и СМ за кво щяхме да се дървим а? Ама ся га ва удари тока , ще ви се изяснят бая работи