Ендокринолог: Омикрон и при хората с диабет протича по-леко

COVID-19 може да предизвика възпаляване на щитовидната жлеза, каза д-р Асьов
21 яну 2022 08:55, Ния Христова
15

 

 "Пациентите със захарен диабет трябва да бъдат ваксинирани, защото са от 2 до 4 пъти по-уязвими от тежко протичане и влизане в болница. Антителата нямат съществено значение за предсказване на имунния отговор и за протичането на болестта", посочи ендокринологът д-р Явор Асьов в ефира на Bulgaria ON AIR

 "Омикрон дори при диабетиците протича сравнително по-леко, те по-рядко влизат в болница. Оказа се, че пациентите, постъпили в болница, са по-скоро с инцидентно установен Омикрон, тоест постъпили по друг повод", каза още специалистът. 
 
"Най-важен е контролът на кръвната захар и да не отлагат посещението при проследяващия ги ендокринолог. Основният проблем за достъпа до лечебни заведения на хората страдащи от диабет, беше съвсем в началото. Това беше период, в който кабинетите рязко се изпразниха и беше намален контролът на страдащите от захарен диабет, но сега в момента нещата се върнаха обратно към нормалното", допълни д-р Асьов. 
 
"Стресът е една широка тема, той създава проблеми, когато е декомпенсиран и може да доведе до болест. Един лек стрес, умерен, даже би могъл да бъде полезен. Има директен механизъм, по който стресът може да покачи кръвната захар. Същевременно стресът води до определени психически заболявания, които също по една или друга причина могат да влошат болестта", обясни гостът в студиото.
 
"Ковид-19 възпалява щитовидната жлеза. Най-често срещаните заболявания са йоддефицитните заболявания, след тях следват така наречените възли на щитовидната жлеза", заяви д-р Асьов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
o преди 2 години
В днешно време сигурно само около 20% и по-малко от хората нямат някаква форма на инсулинова резистентност или с други думи начални форми на диабет. И точно там е проблемът.Консумацията на захар, брашна и други бързи въглехидрати, липсата на мазнини в диетата, приемането на натурални сокове, изцедени плодове и тн причиняват хормонален дисбаланс в организма. Само се огледайте колко хора имат мазнини в областта на корема, това е основният симптом.
10
0
 
5
 
! Отговори
о преди 2 години
Интересното е, че диабетът може да бъде открит години преди да се появи основният симптом - високите нива на кръвната захар. Просто се приема 100 грама захар и след час се мерят нивата на инсулин в кръвта. Диабетът е абсолютно лечимо състояние, разбира се както появата му отнема години, така и лечението. Основното е възстановяване на хормоналния баланс в организма, чрез рязко намаляване на въглехидратите, честотата на ядене и редуване на 72 часови периоди на гладуване!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един рекламист... Ако стоката е прекалено добра, тя ще се продава без реклами... и може би ще се заплаща за нея!
8
0
 
3
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Ти не си компетентен само витанката "велиякия математик" е "компетентен". Той го е пресметнал преди вас лекарите. Предлагам кунчо, витанката, мутафчийски, бай шиле и другите след коронавируса да се канонизират. Великите ковид просветители. Всичко това е ирония, ама в България да не вземе да стане реалност, хаха.
7
1
 
2
 
! Отговори
Чакръкчия балто преди 2 години
И при навехването е така.
6
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяхте ваксинирани, нямаше сега цялата система да е ангажирана да ви спасява неваксинираните зад...ци. Няма пари, нито лекари, нито лаборатория, които да се занимават с профилактика.
5
2
 
10
 
! Отговори
Тоя Лекар преди 2 години
Подиграва се с хората !!! Точно високо развитите държави хората си правят профилактични изследвания. Какво сложно има в това за изследването на хормоните? Взема се венозно кръв само рано сутрин на гладно - това са условията. Да си скъса дипломата този доктор. Напълно нормално е хората да си правят профилактика изследвания преди да ходят на лекар.
4
0
 
7
 
! Отговори
Д 2 преди 2 години
Болен съм от диабет 2 ! Пия комбоглайзе! Пазя се ! Случайно го открих! Проверете си захарта ,не е трудно ,но по нищо не си личи че го имаш,ако не го премериш! Колкото по рано,толкова по добре !....
3
1
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Да, ама в Свстрия са поръчали дози и за 2023 година, та не зная какво да мисля.:.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо ве, буст, буст, буст!
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало мисирките в ЕС вече дават заден относно ваксините и сертификатите, а вие продължавате да ни пробутвата ерзац приказки.