БХК и "Отворено общество" с жалби в ЕКСП заради слабата ваксинация у нас

Исковете са насочени към действия и бездействия на предходните кабинети
25 яну 2022 15:20, Нели Христова
290
БХК и "Отворено общество" с жалби в ЕКСП заради слабата ваксинация у нас
Снимка: БГНЕС

Две жалби са заведени в Софийския районен съд и Европейския комитет за социални права /ЕКСП/, които ще търсят отговорност от държавата за "слабото ваксиниране на най-уязвимите граждани от COVID-19", съобщиха от Българския Хелзинкски комитет.

Жалбоподателите посочват, че хиляди български граждани с предлежащи заболявания или на възраст над 60 години са можели да избегнат тежко боледуване и смърт, ако са били ваксинирани навреме.

Исковете са насочени към действия и бездействия на предходните служебен и редовен кабинети, и отчитат позитивната промяна във ваксинационната политика в началото на 2022 г. Жалбите са били подготвени в партньорство между БХК и Инициатива за правосъдие на Отворено общество, с подкрепа от Фондации "Отворено общество".

В ЕКСП днес е била подадена колективна жалба заради "провала на българската държава да защити уязвимите групи от населението от тежко боледуване и смърт от COVID-19". Според жалбата, засегнати са били възрастните хора над 60 години и хората с предлежащи състояния като сърдечносъдови заболявания, диабет, хронични респираторни или нефрологични заболявания, или рак, при които има значително повишен риск от тежко боледуване и смърт, когато се заразят със SARS-CoV-2.

Жалбата визира основно начина, по който българските здравни власти са определили и реализирали петте фази на ваксинационния процес и различните приоритетни групи в тях, съобразно Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, приет от Министерския съвет на 7 декември 2020 г. Част от колективната жалба пред ЕКСП е и за "липсата на адекватна комуникация по отношение необходимостта от ваксинация".

Българският Хелзинкски комитет съобщава още, че е подал иск пред Софийския районен съд по Закона за защита от дискриминация, заради това, че Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 в България е поставил групата на възрастните хора и хората с придружаващи хронични заболявания в по-нисък приоритет от други групи по отношение на достъпа им до ваксиниране с първите доставени в страната дози от ваксините срещу COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля? БХК иска ромите да бъдат набодени задължително? Сериозно ли? И Отворено общество ще се жалва, че българите мразят нацизма и не искат да налагат нацистки методи в държавата? Я пак? Благодаря че ни показахте истинските си лица, дами и господа от БХК и Отворено общество. Данке шойн!
225
1
 
11
 
! Отговори
българина преди 2 години
къф е тоя експ? кой ги храни тия???
224
2
 
12
 
! Отговори
Vibibibibihig преди 2 години
Може ли някой да ми обясни какво е предлежащо състояние? И има ли такава дума в българския език?
223
1
 
17
 
! Отговори
С преди 2 години
ААА тез ги достраша да не би да останат незабелязани.Тихо ,че ми писна от загрижени .
222
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИРО ША ВИ ГО НАКИРИ.
221
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИДЕТЕ СЕ ОПЛАЧЕТЕ НА ПУТИН БЕ ПЕД* АЛИ!
220
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съд и затвор за такива! Нюрнберг 2.0!
219
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалбите са били подготвени в партньорство между БХК и Инициатива за правосъдие на Отворено общество, с подкрепа от Фондации "Отворено общество". . . . . . . . . . . . Всичко с подкрепата Харвадците! Някой правил ли им е одит на тези организации? От къде идват парите, къде отиват, по какви схеми и.т.н. Първото което трябва да се направи след изграждане на нова правна система е тези организации да бъдат забранени, участниците съдени и в затвора или изпратени там от където са се пръкнали! Предатели
218
2
 
24
 
! Отговори
Гадняр преди 2 години
Някой опълномощил ли е БХК и Отворено Общество за тази жалба? Ако получат финансова компенсация за какво ще изхарчат парите? Ако има финансова санкция(глоба) за държавата кой ще я плаща и защо? С какво "ваксините" срещу оКови-19 са доказали, че заслужават подобно внимание?
217
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОХОДЪТ НА СВОБОДАТА наближава Отава, като всичк лъчи трябва да се съберат на 29.01.2022!Очакват се 50 000 тира и няколко пъти по толкова по-малки камиони от цяла Канада и САЩ!!!Протестът е против ваксинационните паспорти!Бхк , ходете да спирате тировете в Канада, че да има на къде да бяга киро:)
216
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат убиец за да го пуснат от затвора и се мобилизират на платени теми.
215
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тези защо не си свършиха работата и не обясниха на братятя дето толкова подкрепят да точат социалната система, че в гетата е опасно и всички трябва да са набодени.
214
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези в качеството си на какви съдят държавата. Хипотетично да кажем,че печелят делото и какво става. Ще им присъдят някакви пари ли. Какво ще стане. И те каква страна са в този спор. Ако представляват роднини на починалите разбирам. Но никой не ги е упълномощил да говорят от името на хората.
213
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва и ние да заведем дело срещу тях - за това, че замърсяват медийното пространство с просто.т.и.иите си
212
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Адвантата пак пред съда, дойде това нещо и що золуми направи за 6-7 месеца
211
1
 
29
 
! Отговори
Та тези самозванци преди 2 години
търсят вина на държавата(много ясно,от нея могат да вземат пари).Но не виждат собствена рола в популяризиране на ваксинирането сред маргиналните групи,чиито "права"защитават.Не са проучили нагласите им,причините,поради които не желаят да се ваксинират,криенето зад етнически нагласи и особености.Еми ходете и ги убеждавайте,на вас като на собствени защитници би трябвало да вярват.Дали ще повярват?Надали,виждат,че вие търсите само шум,известност,признание и финансиране.Отврат.
210
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БХК вън от БГ.
209
1
 
33
 
! Отговори
Докога самозванците преди 2 години
от БХК ще търсят внимание?Междунар.Хелзинкска Федерация(МХФ)съществува от 1976 до 2008 г.със седалище Виена.На 27.11.2007 г тя е разпусната,а шефът и Таненбергер е вкаран в затвора за злоупотреби.Кои са тези от т.н.БХК? Не са Български,защото не са избрани от народа или назначени от държавата(бълг.тълковен речник).Не са Хелзинкски,защото вече казахме,че МХФ е разпусната.Вярното е комитет,но не БХ,а представящ чужди НПО-та комитет,работещ в България.И който се рекламира като божия институция.
208
1
 
34
 
! Отговори
Ей тия! преди 2 години
Те си знаят какво ги чака в приближаващия Ден на Страшния Съд!!!
207
1
 
24
 
! Отговори
555 преди 2 години
В сравнително четен ежеседмичник-в. Галерия от 19-25 януари се появи интервю с доайена на кардиолозите в България проф. д-р Младен Григоров. И той като много други учени твърди , че ковид19 е биологично оръжие създадено от човека , затова и силата му не намалява , както се получава при всички естествени природни вируси.От американски таен военен доклад са изтекли данни,че ковид 19 е програма създадена и финансирана от САЩ в Ухан.И това ли е конспиративна теория? Взимайте правилни решения!!!