Дете у нас и с коронавирус, и с грип

Проф. Христова: В проба открихме коинфекция
28 яну 2022 20:00, Александър Попов
74
Дете у нас и с коронавирус, и с грип
Снимка: БГНЕС

В България най-разпространен към момента е вариантът Омикрон. Той отдавна е в над 50% от пробите, доминира и с времето все повече се налага, обясни пред БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния ценър по заразни и паразитни болести.

За последната седмица около 85% от пробите са с Омикрон, а останалите 15% с Делта, допълни тя.

Сега е сезонът на грипа и зачестяват случаите на доказан такъв, коментира проф. Христова.

Днес бяха доказани нови 9 грипни вируса от типа H3N2, който е най-разпространен в Европа. И деветте проби са на деца от 11 до 18 години. В една от деветте проби се касае за коинфекция - и за коронавирус, и за грипен вирус. И двамата могат да заразяват едновременно организма, обясни проф. Христова.

Апелът ми е при пациенти с отрицателни тестове за ковид, да се тестват повторно за грип, допълни тя.

В последните дни се забавя темпът на заболеваемост, което вероятно означава, че до две седмици можем да достигнем пика на вълната, смята проф. Христова.

Според нея, децата стават все по-уязвима популация, а вирусът циркулира много интензивно.

Облекчаването на мерките в редица страни се равнява на нашите мерки, макар и затегнати. Великобритания доста преди нас навлезе в бурята Омикрон, сега данните показват намаляване на заболеваемостта. При нас също ще се разхлабят мерките, когато и ние достигнем намаляване на заболеваемостта - тези неща са свързани, подчерта проф. Христова.

Омикрон ще засегне много хора в относително кратък период от време, което ще подейства за засилване на имунитета и вероятно ще имаме няколко месеца на затишие, след което ще се пробват следващите вируси за нашия имунитет, смята тя.

Единственият начин да сме подготвени за Омикрон е като направим бустер и имаме активна имунна система, която бързо да го разпознае и да го елиминира, категорична е проф. Христова.

Заразяването с Омикрон протича по-леко в повечето случаи, но не трябва да се подценява, подчерта още проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 2 години
Глупости. Пълни глупости.
47
0
 
0
 
! Отговори
до 53 преди 2 години
Глупости. Разбира ти главата от PCR...
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как па установиха че е и с двата? Писиарите откриват само наличие на вирус, ама кой точно? Пиши го ковид, вземай парите и да влиза следващия ковид.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленият сертификат дава още един положителен резултат. Народът масово се тества при признаци за грип - ако тестът е положителен, човек си подсигурява тази тъ п ня и възможността да не се ваксинира. Не ваксинирайте децата! Доктори, които призовават за ваксинирането на деца, са престъпници!
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестовете за ковид отчитат и болните от грип за положителни от ковид.
43
0
 
12
 
! Отговори
Снежана преди 2 години
Значи точно преди 2 седмици писахте, че вирусите не се кръстосват. Че не може да си болен и от двата едновременно. Вие изобщо специалисти ли сте или си пишете просто така да се намирате на работа?
42
0
 
10
 
! Отговори
Гост преди 2 години
А да не се окаже, че е настинка най често срещаното заболяване у децата. Вие май не можете да откриете дали е грип или корона вирус тестовете ви нещо не са наред пък и съвременните доктори са некдърни до неузнаваемост
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 48,,не се лекувайте,не се тествайте,,Да,ама животът е мил и хората си имат инстинкт за самосъхранение. Така,че нямаш шанс със суеверието си за някакви чипове и конспирации.
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наш *** уж е всесилен, уж най-умен, пък гине мърцина от простотия и инат.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не спазвайте мерките, не си правете тестове. Няма пандемия, всичко е измама и изпускат нещата от контрол. За това отмениха мерките в Англия, когато стане напечено връщат назад, ако опасността не е голяма казват че са заразени и излизат в изолация да се скрият както нашите управляващи така и в Канада Трюдо направи същото, това са инструкции не се случват едни и същи неща по случайност.
38
1
 
13
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Така е, имунитет на нарковаксър е кратък и става все по-кратък и затова трябва да се боде постоянно докато се мумифицира!
37
4
 
17
 
! Отговори
Ковид стъкмистики преди 2 години
Коведарите са разобличени. За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Коведарите лъжат че заради ковид сега умирали уж дневно над 400 души. Какви лъжци са тия сами може да узнаете от един брояч на живо, в реално време показва броя на починалите за деня. Изпишете България население 2022 CountryMeters.info, проверявайте към 23 и 50 часа, отново починалите ще са 285 души, тоест умрелите са толкова колкото и преди ПлаНдемията пак ок. 285 а не 400 както лъжат коведарските ***
36
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След тази вълна ще има затишие, после лято и на есен пак отначало. Да няма пак изненадани! Имунитетът е кратък. Другите ще се ваксинират на есен, обаче нашите умници пак ще откажат. И после пак ще са им виновни Бил Гейтс, евреите, лекарите , марсианците, арменския поп....
35
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости е тая статия. Представете си че тая госпожа получава минимум 8000лв заплата. Бонусите от ваксите не се брои
34
4
 
16
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Омикрон ще засегне много хора в относително кратък период от време, което ще подейства за засилване на имунитета и вероятно ще имаме няколко месеца на затишие, след което ще се пробват следващите вируси за нашия имунитет, смята тя. Демек на есен пак същия цирк от ковид-комунистите. Вадете тоягите или се гответе за още тормоз от тези маотисти от ЕУ. Лгбт и соросоити *** също,а каква музика за ушите ми.
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трибуналът наближава.
32
2
 
15
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Има тотално медийно и политическо затъмнение за Измамата Ковид ваксината-убиец с такива кукловодки, като таяВ момента се провежда революция в Америка, Канада, Австралия, Великобритания, подготвя се и в Европа CONVOY TO FREEDOM
31
2
 
21
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Ковидният култ се разпадаРеволюция срещу геноцида и диктатуратаCONVOY TO FREEDOM USA, Canada, Australia, Europe
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бустер бустер кънти камбаната, бустер бустер повтаря ехото. Ама до 2 седмици щяло да има намалени на случаите, точно толкова му трябва на бустера да се активира .Нищо че през тия две седмици бустеританият ще е изключително застрашен, АМА БУСТЕРИРАЙТЕ СЕ БЕ!!!!
29
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента върлува грип както всяка година по това време но те го пишат курона. Клиничната пътечка е по скъпа за Куроната отколкото за грипа. Да ви преседнат милионите които източихте от здравните ни вноски да нямат време да ги похарчат.