След 2 години тежка битка: Дойде ли краят на ковид пандемията?

Прогнозите за лятото са добри, но ще има ли ново затягане на мерките следващата зима?
26 мар 2022 21:10, Красимир Ангелов
121
След 2 години тежка битка: Дойде ли краят на ковид пандемията?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След 2 години на тежки изпитания - вижда ли се краят на пандемията? Ще има ли ново затягане на мерките следващата зима заради коронавируса? Ще се наложи ли допълнителна ваксинация? В интервю за ARD водещият германски вирусолог Кристиан Дростен споделя своите прогнози.

Дростен предупреди да не се проявява безразсъдство в контекста на разхлабените ограничителни мерки срещу пандемията. Да, ситуацията е по-спокойна благодарение на варианта Омикрон и нарасналата имунизационна защита, но сериозността на положението не бива да се подценява, заяви Дростен. "Смятам, че сега е важно да не се забравя, че пандемията не е приключила и нещата трябва да се наблюдават внимателно. Вирусът не е станал напълно безобиден."

Според Дростен, цитиран от DW, разхлабването на ограничителните мерки в Германия по принцип е правилен ход. "Разбира се, че обстоятелствата са се променили и естествено има основания за разхлабването на мерките." Но от ситуацията в съседните на Германия държави се вижда, че въпреки имунизациите и въпреки варианта Омикрон разхлабването на мерките би могло отново да доведе до ръст на хоспитализациите. Дростен посочва като примери Великобритания и Дания. Затова е важно развитието на нещата да се наблюдава внимателно, изтъква Дростен. "И естествено трябва да се предприемат съответните действия при нужда."

По-възрастните ще трябва да се имунизират отново

Дростен отбелязва, че особено при по-възрастните хора рискът остава висок. "Виждаме, че по-възрастните хора над 65, 70 години се заразяват по-често. И именно на тях им се налага най-често да постъпват в болница, дори при Омикрон. Нивото на ваксинации в тази група все още не е достатъчно високо." През есента ще трябва отново да се започне най-напред с имунизацията на по-възрастното население, убеден е Дростен.

Водещият германски вирусолог не очаква спад на големия брой случаи, които се отчитат в момента. За момента най-голям брой инфекции се наблюдава при децата в училищна възраст, но той може да намалее по време на великденската ваканция.

"През зимата отново ще са нужни активни действия"

Когато през лятото температурите се повишат, положението ще се успокои, прогнозира Дростен, но разпространението няма да спре напълно, както през миналото лято, смята вирусологът. Той посочва, че правилните мерки ще позволят разпространението на заразата да остане под контрол - ако например в затворените пространства продължат да се носят маски.

Прогнозата му за идващата зима обаче е по-скоро песимистична: "Тогава отново ще се наложи по-сериозна намеса". Макар пациентите с Омикрон принципно да проявяват по-слаби симптоми, заради нарастващия брой на случаите може да се очакват значителни ограничения в обществения живот.

Категоричните прогнози са невъзможни

Дростен не крие, че по-нататъшното развитие на пандемията е трудно да се прогнозира. Вирусът ще продължи да се променя.

"В момента не знаем дали ще се появи наследник на Омикрон или друг вирус, произхождащ от първоначалния. А от това ще зависи как ще се развива по-нататък имунизацията. Има ваксини, съобразени с Омикрон, но в момента още не знаем точно какъв вариант на вируса ще циркулира следваща зима", казва експертът.

По думите на Дростен силно заразният вариант Омикрон е "разбъркал картите". Поради това от имунизациите повече не може да се очаква, че ще защитят хората от заразяване, особено през следващата зима. "Те все пак предпазват добре от тежко протичане на заболяването или от смърт. Но не защитават от зараза и не предотвратяват пренасянето на вируса." Затова е важно в случай на необходимост мерки като задължителното носене на маски да могат да бъдат наложени отново.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
6
 
! Отговори
DW=WC преди 2 години
Тоалетна лирика от гнойче Жмеле, естествено, че са планирали още вируси - дивия Бил Гей-тц многократно го каза, а пък оня марсиански извратеняк Мършск, със садистично удоволствие и капещи лиги разказваше как имплантиране на чиповете на живи хора, щяла да подобри значително живота им...Не ни чака нищо добро,войната е само за отвличане на вниманието,подготовка за следващия им ход , а думата конспирация придоби съвсем друго значение...
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"през лятото температурите се повишат, положението ще се успокои, но разпространението няма да спре напълно, както през миналото лято"... И каква е разликата сега? Че има твърде много ИНЖЕКТИРАНИ и със съсипана имунна система! Колкото повече инжектирани, толкова по-зле е положението с ковиднастинката!
95
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят на пландемията ще дойде когато хората се събудят и обединят срещу античовеците и техните слуги - pressтетутките от продажните медии!
94
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква тежка битка не е имало, ве платени пропагандаторчета! Всичко беше оркестрирано, измислено и изпълнено от шайка престъпници, начело с тоалетната чиния в Белия Дом и третополовата му свита от ЕС. НИЩО, пак повтарям, Н И Щ О не се е проименило от 2 години насам, нито маските работеха, нито спазването на дистанция промени нищо, нито затварянето на бизнеси промени нещо (освен да съспиа милиони семейства), нищо не се е променило от началото на тази измислена пЛандемия до сега!
93
2
 
5
 
! Отговори
Анкета преди 2 години
Пауза, починете си. Докато си почивате, пишете ни какъв искате да бъде следващиа Ъпдейт. Какво да оставим, какво да подобрим и да добавим. Искате ли да бъдете като Майкъл Джексън /с маска, ръкавици и шапка/. Този ни усете още тогава .... Имате ли нов кумир? Като как искате да изглеждате при новия .... Пишете, обсъждайте помежду си ... Каква музика да включим в лечението у дома, в болниците ... Какви други задължителни технологии искате да ви лекуваме ...Искате ли да ядете, докато боледувате ...
92
2
 
16
 
! Отговори
да да преди 2 години
Най накрая журналята имат нова тема!!!
91
1
 
22
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
""След 2 години тежка битка: Дойде ли краят на ковид пандемията?"" Първо е добре да се попита американската лаборатория,която е разработила вируса,а след това ще надаваме бравурни възгласи.Нищо чудно този вирус да е само "ордьовъра",а след това да следват другите "ястия"
90
0
 
18
 
! Отговори
Блейд рънър преди 2 години
До Тежки Изпитани Не ..драги !Сега ще излизат данни за това кои вируси са "развъждали" в лабораториите в Украйна. Такива едни..."бодливи"..вирусчета,дето само сатанински мозък може да измисли. Сега ..война..глад..и смърт. Четирите конника на Апокалипсиса.
89
1
 
21
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Един вид..."Починете си малко,че зимата...пак". Няма да стане!!! Сега войната е на мода. А "ония момчета",дето измислиха вирОса...си мислят,че са се отървали от възмездието,,защото сега друга е темата. Ами...нека си мислят. Как казваха евреите!? Нищо не е забравено..и никой не е забравен.
88
1
 
17
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 2 години
Няма бе, няма ковид вече! Нали си намерихте друга тема. Русия, Украйна, война, война, Украйна, Русия, Уроспия, война...
87
2
 
23
 
! Отговори
Handel преди 2 години
То епидемия имаше само в отчетите на политиците и на бялата мафия и се получи затворен кръг за радост на тарикатите. Политиците дадоха възможност да източват здравната каса (не само у нас, както и да се нарича там аналога на здравната каса), а бялата мафия си удесеторяваше доходите като записваше куцо и сакато за болно от ковид. и по този начин поддържаше политиците да създават психоза и да имитират дейсност за собсtвените си далавери.
86
3
 
18
 
! Отговори
Тежки Изпитани преди 2 години
Аз бях много притеснен през първата седмица от пандемията. След това ми мина. От втората седмица - нямам никакви притеснения, след като се разбра, че това е най-обикновено ОРИ, което си го караме регулярно, И пак ше го караме след 5-6 години. Както беше свинския грип, птичия, сарс и какво ли още не. Всичките са един дол дренки, само им измислят нови имена.
85
2
 
26
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
"След 2 години на тежки изпитания ..." Няма такова нещо. Не съм забелязъл да има някаква пандемия, освен в медиите.
84
10
 
3
 
! Отговори
Стига те бе! преди 2 години
Стига говорили лошо за Бойко Борисов. Човека спаси България, вие само го псувате.
83
0
 
14
 
! Отговори
7059 преди 2 години
По-възрастните да се ваксинират отново, викаш. В моя живот видях много кекави и подсмърчащи всеки зимен период на години много по-малко от по-възрастните. "Метилявото си е метиляво.", казваше народът.
82
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква беше тежката битка? Да ни лъжат и ни ограбват ли? Хората да умират пред стълбите на болниците, само защото са отрицателни и не носят пари и пътеки? Как е доктор Сибила, тв ревеше, че не можела да иде на кръчма с мъжа си, щото лекувала болни? А смешната песен Корона Чао що никой вече не я пее? СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ФАШИСТИ!
81
0
 
15
 
! Отговори
Narcos Bulgaria преди 2 години
Netflix ще правят нов сезон на сериала Наркос. Ще се казва Narcos GERB
80
2
 
15
 
! Отговори
Ханнибал Буци преди 2 години
Буци не трябва да бъде затварян в затвор, а в заведение за психично болни, но под строг режим, вързан с каиши. Да не забравяме, че същия яде хора на кренвирши, намазани на филия с мас. Той не е престъпник, а ментално болен - свиреп психопат с интелект на животно.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказа се, че повече от 2 години са изобразявали вируса Ковид-19 като съветска морска мина.
78
3
 
10
 
! Отговори
Открий разликите преди 2 години
Ковид 19 умря. Да живее Украинският грип.