Маймунската шарка не е като COVID, няма нужда от масова ваксинация

СЗО очаква броя на заразените да продължи да нараства
27 май 2022 21:00, Анисия Иванова
73
Маймунската шарка не е като COVID, няма нужда от масова ваксинация
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се вземат различни мерки срещу маймунската шарка, но не смята, че има повод за безпокойство, предаде ДПА.

"Това не е заболяване, от което обществеността трябва да се страхува. Не е като ковид", каза на брифинг в Женева за страните членки на организацията Силви Бриан, експерт от СЗО.

По думите й не е необходимо да се правят масови ваксинации срещу маймунската шарка, който в момента засяга някои части на света.

Въпреки това държавите трябва своевременно да регистрират заразените и да изолират контактите. СЗО предполага, че повечето случаи на маймунска шарка ще бъдат леки. При бременните жени, децата и хората със слаба имунна система обаче има по-голям риск от тежко протичане на болестта.

"Разполагаме с добър времеви прозорец да спрем разпространението на заболяването още сега", каза Бриан. Тя добави, че въпреки това не е ясно какви са запасите на отделните страни от ваксини срещу едра шарка.

Все още няма специално разработена ваксина срещу маймунска шарка, но според СЗО съществуващите ваксини срещу едра шарка са на около 85 процента ефективни и срещу това заболяване.

Организацията очаква броят на случаите на заразени с маймунска шарка да продължи да нараства. Засега инфекции са установени в над 20 страни, уточни СЗО. Става дума за общо около 200 случая на заразяване, отбелязва Асошиейтед прес.

"Не знаем дали това, което наблюдаваме сега, е само върхът на айсберга или има и още много неустановени случаи", призна Бриан. Тя добави, че причините за сегашното развитие на ситуацията с разпространението на болестта все още не са изяснени категорично.

В Аржентина междувременно бе регистриран първият потвърден случай на маймунска шарка в Латинска Америка, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представител на властите.

Става въпрос за мъж, пътувал до Испания.добави служителят на СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
5
 
! Отговори
Неслучаен минувач преди 1 година
В Азия новите вируси се появяват когато бъде изядено неидентифицирано животно.В "цивилизованата" Европа - при полов контакт с неидентифицирано животно.
58
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Защо не пишат че заразяването става при многократни полови контакти с болни заразоносители? Рейв партита с маймунки и други животинки за любители на екзотиката.
57
0
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Болест подобна на Марбург е описана в пророчеството на Сара Хофман от 1979.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Astra Zeneka има маймунско ДНК. + LGBTQ = AZLGBTQ
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и за ковид нямаше, защото аз не съм ваксан и ми няма нищо. Никога не съм бил по-здрав
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още преди 3 месеца, имаше инфо за нова епидемия авързана с маймуни и болестта Марбург. " Елитните" вече дават нареждания ка точно ще се проведе следващия геноцид. И той ще е доста по насочен. Като чета ккви закони и закоета приемат и променят всеки ден се очертава " Прекрасен нов свят" Децата отглеждани от правителството в " градини" и " училища" Семейството абсолютно изтрито, като единица и всички деца ще изповядват ню ейдж сатанизъм. И ще минат под дъгата разбира се. Така че хора стягайте се
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масовата май мунизация се отлага за есента, когато оффцте се върнат в кошарата и няма бачкане нито училище без боц.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така!? Искам си ваксина! Даже ако може всекидневна, да съм сигурен за живота си.
51
0
 
11
 
! Отговори
Я да видим преди 1 година
то и любимата ви журналистическа болест не заслужава някой да се страхува от нея :) Просто ви беше доходна :) Хората измряха не от болестта, а от страха! ПЛАШИЛА!
50
0
 
9
 
! Отговори
samba преди 1 година
Споняте ли си генерал Годжи как говореше за ковид в началото? Нямало за какво да се притесняваме, било като грип ... А по някое време, след намеса на СЗО, смени плочата - идел вирус със страшна ярост. Та така и тука - само трябва напън от СЗО и веднага ще почне "факсинацията"!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Охо Бохо, човече а прочете ли точно как са се заразили тия много хора, а? На рейв парти за същества от под дъгата! Та, ако е много заразна тая шарка, задайте си въпроса дали пък не е по-удачно да забранят сбирките на дъгопоклонниците, а не да бодат нормални хора! От толкова извращения пак ще направят някоя простотия. Но тоя път ще има свалени и линчувани правителства по целия свят. Гарантирам.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък това остана. Масово да ни бодат зариди болест ходеща предимно по изтращеняци. Ако обаче това се прехвърли върху нормалните хора си мисля, че много изтращеняци ще го отнесат. На хората им писна от забрани, карантини и ваксини под строй. Тоя път ще има яки бунтове и бой по канчетата на много народ. Та, дано СЗО да не повтори старите грешки. И в тоя ред на мисли, кога СЗО ще обяви отпадане на световната епидемия, че да пътуват хората нормално? Крайно време е ковид да се свърши официално!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е проблем! Тая зараза е само за про-американски ***-пропагандатори, съответно десетина - педнадесет човека за цяла България !
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На маймуни ни обърнаха.Голямото лъгане на хората е ежедневно.
45
2
 
8
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Задължително ваксиниране с ваксина за тая маймунска шарка.Поне 5ваксини плюс една цистерна доза да си сложите.Бизнесът с тия субстанции трябва да върви.
44
0
 
15
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Ковида знаем - китаец е изял прилеп. Какво за бога е правил африканеца с ***? Не не, не бързайте. Оставете тази мисъл да отлежи в мислите ви.
43
4
 
7
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 1 година
Забрана на правенето на секс само така ще се опазим от тая маймуунска работа.
42
2
 
10
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 1 година
Имат информация за интимния живот на заразените с маймунска шарка, но не знаят дали всички, те са ваксинирани с Астара Зенека..
41
2
 
4
 
! Отговори
Засичам преди 1 година
Радиационен фон 55опасно ли е
40
1
 
1
 
! Отговори
Мани преди 1 година
Я тая куха ...тя може и да слезка от клона