Доц. Кунчев: Разпространението на COVID-19 се следи внимателно

Засега положението не е опасно, коментира той
4 юли 2022 18:00, Петя Славова
56
Доц. Кунчев: Разпространението на COVID-19 се следи внимателно
Снимка: БГНЕС

"Разпространението на COVID-19 се следи внимателно, а засега положението не е опасно". Това коментира доц.д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор.

Министерството на здравеопазването има готовност да реагира, има и необходимите количества различни ваксини. Това каза доц. Кунчев днес в Габрово, където в една от градските здравни бази има професионален семинар на тема "Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите".

По отношение на мерките при разпространяване на ковид-инфекцията доц. Кунчев посочи, че в големите областни болници и в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната има разкрити кабинети, които работят безотказно и имат всички видове ваксини, с които може да се задоволи търсенето. По думите му тези кабинети работят и сега и дори да не е много високо търсенето, дори само няколко души да искат да се ваксинират, има възможност всеки да го направи.

COVID-зоните са били закрити, защото беше отменена извънредната ситуация, а при това положение здравната каса няма възможност да заплаща. Според доц. Кунчев повишение на инфекцията през последите 2-3 седмици има, но натиск върху болниците все още няма. Характеристиките на вируса, направени досега, се потвърждават, обясни той. По-лесно е заразяването, но вирусът е по-малко опасен. Системата ще реагира на базата на новата обстановка - ако започнат да се запълват отделенията и има натиск върху болниците, ще преминем към системата на допълнителни специализирани ковид-отделения, посочи главният здравен инспектор.

Още по темата

По думите му прогнозата на всички е била, че ще имаме спокойно лято и едва към октомври случаите могат да се увеличат, но вирусът за пореден път ни е опровергал. "Макар че, ако нещата вървят по този начин, това не е фатално. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крака или с лека температура за няколко дни, няма нищо фатално. С други думи, ако ковид вирусът продължава да се превръща в респираторен - като грипния и като много други, това е добре дошло. Дали ще е така обаче никой не може да каже, защото и промените в него продължават", каза още доц. Кунчев. Той посочи, че засега в София, Варна, Бургас заболеваемостта се увеличава и има ръст, въпросът е докъде ще се стигне ръстът.

Днес в заседателната зала на ДКЦ 1, база 2 в Габрово се състоя професионален семинар с дискусия за специалисти в доболничната помощ, служители на РЗИ-Габрово, студенти и преподаватели от медицинските университети. Семинарът беше открит от д-р Момчил Баев, председател на фондация "Астра Форум", която организира събитието .
Водещите специалисти, които разговаряха с лекарите, бяха доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор и клиничният психолог д-р Кирил Бозгунов.

Доц. Кунчев е представил проблемите на имунизационния календар на България в контекста на пандемията от COVID-19 и бежанската вълна от Украйна към България, както и имунизационния обхват на украинците, които търсят убежище у нас.  Д-р Бозгунов е представил сравнително новия за България метод на мотивационно интервюиране, който лекарите да използват в общуването си с пациенти за имунизации. Семинарът беше закрит за журналисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
1
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Като човек учил интензивно биология никога няма да се вържа и да повярвам на фалшивите новини и конспирациите, на чипирането и всички други глупости. Ваксиниран съм, съвсем скоро ще си слагам и трета доза, а вие продължавайте да слушате Копейкин и Мангъра.
37
6
 
1
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Не мога да разбера докога този народ няма да слуша експертите, а ще слуша такива като Костя Копейкин и Мангъра и ще чете сайтове с фалшиви новини. Ваксините били експериментални течности, водели до безплодие, до рак, имали граден и всякакви подобни щуротии. Аз като ученик учих в паралелка със засилено изучаване на биология, където учихме, че е нормално вирусите да мутират, да се появяват нови варианти и видове, както и че могат да се репликира, т.е. да се усвояват.
36
2
 
0
 
! Отговори
In short преди 1 година
The situation is like the yellow fevor in Brasil. But change the word inducing carrier with similar lifeform ... Similarities usually mutually destroy , but if the mosquito has good doctors ...
35
1
 
0
 
! Отговори
Evidence and proof преди 1 година
Environment with more moisture in atmosphere causes the virus to stop spreading - Spring, autumn, - withdraws - summer, winter shows up again! That shit is aircarriered but it's weakness is water. Water shuts it down!
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчо ти и преди ги следи и си отидоха над 30 000 Българи. Сега колко сте планирали да гушнат букета.
33
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
Днес по една от тв изпълзя едно влечуго,представящ се за фактор в МЗ,и изсъска,че още не са решили за ковид ограничения,но щели да ги наложатГосподи,откъде се пръкнахте такива зли,уродливи и жестоки хора,които са сложили едно"д-р" пред името си?Тово същество имаше вид на озлобен и психясал човек.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много от рано и лекичко ни почвате
31
1
 
0
 
! Отговори
That is преди 1 година
Why you have deleted the 3 reason - incest and artificial breeding are the inducing carrier.
30
2
 
8
 
! Отговори
adventurer преди 1 година
а кой ще следи психично болния ангел кунчев, който са го дръпнали от умирачка и зомбирали..
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами следете си го, нас защо ни занимавате с глупости, то доскоро ни спасявахте па накрая се оказа че спасени няма.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчев следи си сам разпространението и остави ни на мира вече..Не ни интересува твоето мнение!
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един и същ сценарий каквото става в България това и в Германия или обратно бройки, болници, ограничения едно и също по едно и също време.Толкова прозрачно и недодялано че и малките деца ви се смеят бавно гърмящи лимони.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следиш на баба ти широката ***. Личните пак започнаха да лекуват по телефона, ковид зони няма, за тестове си плащаш като поп и се редиш по опашки на рецепции. Сертификат ако си платиш и после си стой в къщи 10 дни с 2 дни симптоми каквито и да било.Чакате пак да осребрите чека нещастници
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още от началото повечето хора го прекарваха леко но не се акцентираше върху това.
24
2
 
14
 
! Отговори
Е как преди 1 година
Е нали Европците са на 1000% ваксани ?? Как се разболеват бе дъге хахахаха
23
2
 
12
 
! Отговори
Марионетки-циркаджии преди 1 година
Kуне, много ме интересува ковид ситуацията в Украйна. Бъди така добър, спусни малко инфо.
22
1
 
10
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Пак извадиха плашилата от нафталина.
21
1
 
9
 
! Отговори
Тъпанар с тъпанарете преди 1 година
Маймункe мръснa тииии....
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз чичак не спря, голем шизофреник е :)))
19
0
 
8
 
! Отговори
офф преди 1 година
Тоа пак ли го извадиа от нафталинта?