Въпреки лятото и топлото време сме пред пореден пик от коронавирус

Експертите призовават за по-сериозна ваксинация
7 юли 2022 07:10, Петя Славова
96

Ръст на заболелите от коронавирус в страната и в чужбина. На много места връщат маските в затворени пространства, а специалисти у нас прогнозират, че през август ще сме в пика на новата вълна.

Процентът на положителните проби не спира да расте. Заразените достигнаха 17% от направените тестове в цялата страна, предава Bulgaria ON AIR.

Повишаването на броя на заболелите се дължи на новите подварианти на Омикрон, казват здравните експерти. В България те са внесени от Гърция, където само за последното денонощие са отчетени над 25 хиляди новозаразени.

Въпреки че новите подварианти на Омикрон са по-заразни и успяват да заобиколят имунитета, заболяването протича по-леко. Все пак експертите казват, че засега най-добрият начин за предпазване от заразата е ваксинация.

Още по темата

Противно на очакванията, че ще прекараме лято без Ковид, България вече навлиза в нова вълна. Експертите обаче се надяват, че тя ще премине по-леко и няма да се стига до препълване на болниците.

"Радвам се като лекар, че този вариант е по-щадящ и протича по-леко при повечето инфектирани, но това не означава нулев риск", твърди вирусологът Любомира Николаева-Гломб.

"Клиничното протичане на случаите е сравнително леко. Не, че не се налага отделни хора да влизат в болница, но техният процент е доста нисък. Засега повишената заболеваемост не се отразява сериозно като натиск върху лечебните заведения", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Болниците в София вече са предали информация с колко Ковид легла разполагат и готовността им да посрещнат новата вълна.

"Готови са. Особено тези, които изнесоха трудността и в предните вълни, имат много повече опит, много повече средства. Понаучиха се и за диагностиката, и за лечението, и за поведението", добави той.

До по-сериозни COVID ограничения на този етап едва ли ще се стигне, но здравните власти препоръчват носенето на маски на някои места на закрито.

"При струпване на повече хора в градски транспорт, в лечебни заведения. И да не е разпоредено, на всички ни е ясно, че това е една ефективна мярка, както хигиената и спазването на дистанция. А ваксинацията остава най-добрата защита от вируса", заяви Кунчев.

Д-р Вяра Георгиева от Столичната регионална здравна инспекция забелязва, че в последно време хората отново започват да се имунизират.

"Особено след като започна да се прилага и втората бустерна доза, се наблюдава силен интерес към имунизациите. Това, което чувам като коментари от хората, е, че са притеснени от повишаване на заболеваемостта както у нас, така и в съседните страни. Днес доста хора споделиха, че ще пътуват до Гърция и това е поводът да дойдат да се имунизират", каза д-р Георгиева.

Намалял е обаче броят на тестването за COVID-19.

Доц. Гломб споделя, че твърде малко проби пристигат в Центъра по заразни и паразитни болести за секвениране, тъй като по-голяма част от хората се изследват с бързи антигенни тестове, а не с ПСР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Кефи ме преди 1 година
Нахалството на ***...пледират срещу ваксини,а те самите да ваксинирани ,защото Имат Семейство...
76
0
 
0
 
! Отговори
Рискове от ваксини преди 1 година
Публикувано в Nature проучване: "Възрастово- и половоспецифични рискове от миокардит и перикардит след ваксини Covid-19 иРНК", https://doi.org/10.1038/s41467-022-31401-5 показващо колко неточно е твърдението за всеобща полза. Проучването установява повишен риск от миоперикардит през седем дни след ваксинацията с мРНК както при мъжете, така и при жените, който е особено висок при мъжете на възраст 18-24 години. Хоспитализация със сърдечни заболявание е по-рискова от хоспитализацията с Ковид19.
75
0
 
2
 
! Отговори
АС преди 1 година
До Анонимен В САЩ ЖИВЕЯТ БЛИЗО 400 ооо ооо ДУШИ , А В ЕВРОПА ПОВЕЧЕ ОТ 500 ооо ооо ! НЯМАШ НИКАКВА БАЗА ЗА СРАВНЕНИЕ ! БЕЗ ВАКСИНА СИ ЗА СИБИР ИЛИ СИ АУТ !
74
0
 
2
 
! Отговори
иво преди 1 година
АНТИВАКСИТЕ СЕ УПЛАШИХА И ЗАПОЧНАХА МАСОВО ДА СЕ БОДАТ ! ИНАЧЕ - УМИРАЧКА !
73
2
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Ако не слушаме на Мангъра глупостите ще сме много по-добре.
72
2
 
7
 
! Отговори
Доктор преди 1 година
Безсмислени мерки, които нанасят много повече вреди, отколкото ползи. Абсолютно нерелевантни на опасността. Именно чрез тях през последните години блокираха здравеопазването и увеличиха смъртността. Това е пародия на превенция и има съвсем други цели.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е защо има ръст в Западнала Европа, нали е набодена на 90 %? Или пък точно за това
70
7
 
3
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Наесен ще има още една вълна след лятната. Ковид е вирус, а не глупост. Наесен най-вероятно учениците и студентите отново ще учим онлайн, но за мен като студент това не е проблем, защото вече три години сме свикнали да учим онлайн, даже е по-лесно и удобно, защото няма да пътуваме, и оценяването и изпитването става по-бързо.
69
1
 
12
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Ей терористи такива, на хората им писна, не само на българите, по цял свят вече където не е комунизъм на власт всичко е наред. iSick-TIR с тия глупости!
68
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
КОВИД НЕ Е ВИРУС ТОВА Е РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ПАРИ В ЦЕЛИЯТ СВЯТ
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма вална понеже няма дефиниция за ковид вълна.
66
0
 
10
 
! Отговори
Време е преди 1 година
Да очистим тези изчадия...какво, парите от първия транш се свършиха и сега пак плашене? Живи да изгорите!
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А ваксинацията остава най-добрата защита от вируса" Кой вирус? Ваксите произвеждат шипа на началния вариант от 2019 г. Ако ядете сурови ухански прилепи могат и да помогнат. Иначе са МОРАЛНО остарели дори 5 бустера да си сложите, ще работят само срещу вас.
64
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпреки лятото и топлото време сме пред поредната отвратителна лъжа и манипулация с цел сплашване и контрол на населението.
63
3
 
25
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Този път ,номерата няма да ви минават!!Върнете ли ненормалните мерки,ще ви гледат хората,как висите по диреците!!!
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези велики специалисти не работят в болници. Те са по бюрата в БАН или министерства.Имат представа за тези заболявания от книжките, които са чели. Но следват директивата отвън да подклаждаме огъня и да тормозом народа психически. Съветвам ги да си почетат ако могат данните от ефекта на така наречените ваксини. Данните от сериозни усложнения и смъртни случаи са много и упорито се крият, но все пак могат да се намерят, ако старателно се потърсят.
61
2
 
26
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Къртете пейките,вадете чувалите и палете камионите. Спортните зали ще станат болници,а детските площатки екарисажи. Страшна работа за 30 човека в интензивното ще затварят държавата. Страшен вирус починали възрастни с по торба болести. Тояги за медицинските комунисти трябва. Трета година ни занимават с глупости.
60
0
 
18
 
! Отговори
До 63 преди 1 година
Е някой трябва да бачка.. не може всички да си даваме дупитата, да еничарстваме и да грантаджиийстваме по НПОтата хахахаха
59
8
 
3
 
! Отговори
до 60 преди 1 година
Е на тебе ти е изписано на челото, че си бачкатор с таван 3к заплата на чистачка, работеща в 2 офиса в София. Мерси.
58
1
 
11
 
! Отговори
на всеки 61 дози преди 1 година
https://tkp.at/2022/06/29/kbv-korrigiert-zahlen-der-nebenwirkungen-ein-arztbesuch-pro-61-covid-spritzen/ Броят странични ефекти е довел до: едно посещение на лекар на всеки 61 дози. Под натиска на заместник в Бундестага са представени нови цифри за платените посещения на лекар, причинени от кампанията за ваксиниране. Цифрите са драматични. Covid ваксинацията е предизвикала почти 2,5 милиона посещения на лекари за 153 750 725 наложени дози.