Училищни директори алармират за близо 3 млн. неизползвани Ковид тестове

Причината са отсъстващите тогава деца и родителите, несъгласни с изследването
26 мар 2023 21:27, Йоана Цонева
36
Училищни директори алармират за близо 3 млн. неизползвани Ковид тестове
Снимка: БГНЕС

За проблем с неизползваните близо 3 милиона теста за коронавирус в училищата в страната ни, алармират директори пред bTV.

Неясноти има около съхранението и изхвърлянето, а срокът им на годност изтича тази година.

През ноември 2021 г. започна първото масово тестване за COVID-19 на ученици у нас и продължи пет месеца.

Година по-късно във варненското училище "Св. Климент Охридски" съхраняват над 5 300 теста, годни до 22 юли 2023 г.

"Когато изтече срокът, ако не получим някакви други указания какво да се прави с тях, ще пристъпим към бракуване, като ще проверя дали са за директно изхвърляне, или трябва да се извика специализирана лаборатория, която да ги вземе като биологичен отпадък", каза директорът на училището Петко Петков.

Подобна е ситуацията и в столичното 125-то училище. Там неизползваните тестове са близо 8 700.

Причина за многото останали тестове са отсъстващите тогава деца и родителите, несъгласни с изследването.

"В нашето училище тестовете са на стойност около 18 000 лева. Правете сметка за 2000 училища в България това колко пари на данъкоплатеца са. Както изхвърляхме ваксини, сега ще хвърляме тестове. И те са пластмасови, можем да говорим за замърсяване. Към този момент никой не ни е дал сигнал какво ще се случи с тези тестове", каза директорът на училището Венелина Николова.

От образователното министерство обаче казаха за bTV, че директорите са уведомени как да съхраняват тестовете. Здравните власти пък при необходимост ще сътрудничат. "МЗ ще окаже съдействие на Министерството на образованието и науката, като ще бъдат изпратени експерти от ИАЛ, които ще съдействат за унищожаването на тестовете с изтекъл срок на годност", казаха от здравното министерство.

Според МЗ тестовете, годни до края на годината, трябва да останат на съхранение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Ковида ще намалее значително когато има по аптеките противоковидни антибиотици.Засега няма.
20
1
 
0
 
! Отговори
лекар преди 1 година
Веднага ги раздайте на спешните центрове,болниците и приемните отделения към болниците.Така хората постъпващи в болница ще са сигурни,че лежащите до тях не са заразни.Когато ЦСМП ходят при болни с температура ще могат навреме да диагностицират Ковид.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 2 години премиерът с милиционерско образование от Магнаурската школа - Симеоново Бойко Борисов тичаше като разярен тигър из България да боде младите и старите хора със серуми на Пфайзер,които се оказаха такива на мъжа на Урсула фон дер Лайен. Интересът в БГ към тях намаля и управниците подариха голяма партида серуми в Африка. Но и африканците вече се отказаха и 2,5 млн.ваксина бракувахме. А Урсулата иска да купуваме още ваксини... Стига бе, байгън, фрау Урсула!
18
0
 
2
 
! Отговори
до Моше преди 1 година
Грипът който за пръв път е бил през 1918-та в първите няколко години е бил много опасен.Тогава са загинали от грип 50 милиона.След това вирусът се е променил,а преболедувалите са имали някакъв имунитет.Сега е същото.Путин няма нищо общо с това.За коронавирусни инфекции и пневмонии причинени от тях съм чел още в учебник издаден през 2006 година!И грпният вирус,както и коронавируса са РНК и малки промени в генома им могат да причинят разлини по тежест заболявания.Нищо ново.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека ги хвърлят,а ние в болниците да се чудим как и на кого да направим и на кого не! В спешна помощ като ходят на посещение да гледат на боб или кафе кой с какъв вирус е! Да ги раздадат на спешните приемни отделения,спешните центрове за да се използват. Ето това е решението.Така ще е ясно кой е с ковид и кой с друго.Няма да се зараят близките му или хората дето лежат в една стая в някоя болница.
16
0
 
3
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Путин - Спасителя на човечеството от ужасяващия КОВИД-19.... Започна войната в Украйна и вируса СПРЯ да убива по цял свят а мутациите мистериозно изчезнаха.... Адали това не СВЪРЗАНО с тринадесете биолаборатории в Украйна за които Американския сенат иска обяснение от Пентагона. Финансирани с по 4 милиона долара годишно и проучващи високо заразни вируси , включително и коронавирус .Интересно защо смъртноста беше най-висока сред ЕВРОПЕЙЦИТЕ и азиатци и НИКАКВА В аФРИКА ... Чудна работа . Мистерия.
15
0
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Да ги връщат на Урсула :)))
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че са платени, дали се ползват е без значение. Ето какво се получава като всеки си сваля гащите пред Щатите - карат те да си купуваш каквото не ти трябва - ваксини, айФони, оръжия. Това се нарича Булинг и никога не спира освен ако малтретирания не отвърне на удара.
13
0
 
29
 
! Отговори
Ъхъ преди 1 година
Три Милиона, по около 7-8 евро, грубо 15 лева, тоест, 45 Милиона лева на вятъра!!! За милионите ваксини на склад да не говорим.
12
1
 
23
 
! Отговори
Майната ви преди 1 година
Платени с НАШИТЕ ПАРИ! Тоя, който ги е купил да дава на децата си да плюят в тях по 100 пъти на ден!
11
1
 
27
 
! Отговори
Овча българия преди 1 година
И те бяха толкова точни колкото тестовете за алкохол и наркотици.Някои хора станаха милионери
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Само питам... Ами вероятно единственото обяснение е, че има покровителство на високо ниво. Щом и европрокуратурата си мълчи, значи неформално са се разбрали да няма разследвания. Не мис е вярва и в други 'западни' държави да има осъдени по тази тема - Австралия, ОК, Нова Зеландия, Канада, Япония. Виждаме нещата на повърхността, но въпросът е кои държави участват в тази наднационална организация и каква е крайната цел? Засега явно на участниците е обещан имунитет срещу разследване и съд.
9
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Директори трябва уволнени, че не са иследвали децата. Родители отиват в затвора ако пламне епидемии. Сега скарлатина и кой ще е виновен. Без тестова и изолация лечение струва милярди ако затворят цели училища.
8
2
 
46
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
АБЕ , КАКВО СТАНА С ТРУПОВЕТЕ В ЧУВАЛИ ? Нали заради тези "експерти" сключихме тези ненормални договори дето НИ ЗАДЪЛЖАВАТ да купуваме ваксини до 2025г. НЯКОЙ В ЗАТВОРА ИМА ЛИ? А наказани за измислиците с "високата смъртност" ... Нали УЖ щяхме да живеем с тоя вирус ГОДИНИ наред? Как така ИЗВЕДНАЖ спря да мутира и направо изчезна ? п.с А азко някой си направи труда да проявери статистиките , оказва се че смъртноста преди "пандемията" и в най "опасния и период Е ЕДНА И СЪЩА ... Как стана тъй?
7
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите за тези тестове в момента се перат в Украинската пералня във вид на оръжие на хартия.
6
4
 
27
 
! Отговори
Мутафчийски преди 1 година
Почвайте да тествате! Не ви ли е срам! Утре и за черните чували и хладилните камиони ще кажете че са за бракуване!
5
5
 
35
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
Тогава Родителите на децата знаеха че тези тестове се произвеждаха в Харков Украйна - те бяха умишлено заразени с Ковид 19 в Био Лаборатории собственост на Харис Байдън и САЩ .Поклон за Родителите предпазили Децата си от заразата .
4
2
 
31
 
! Отговори
мачкай, Вова! преди 1 година
А пък в готиния набоден Запад (в Канада) комисията по здравеопазване към парламента е приела закон всяка година трансджендърите бивши мъже да си правят тестове за рак на шийката на матkата. Без майтап.
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИЧИНАТА Е КУПУВАНЕТО НА МИЛИОНИ И МИЛИОНИ И МИЛИОНИ НЕНУЖНИ И НЕЖЕЛАНИ "ТЕСТОВЕ" И НА МИЛИОНИ И МИЛИОНИ И МИЛИОНИ И МИЛИОНИ НЕНУЖНИ, НЕРАБОТЕЩИ И НЕЖЕЛАНИ "ВАКСИНИ"! Комисионите на гроба да ви ги сложат!
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онзи главанак Боко да вземе да се тества сега на всеки час, заедно с шайката от НОЩ, за да оползотворят част от излишъците