Самоизолация заради коронавирус – какви са стъпките?

Мерките се взимат, за да предпазим възрастните и уязвими хора
27 фев 2020 12:06, Нели Христова
30
Самоизолация заради коронавирус – какви са стъпките?
Снимки: БГНЕС

Съветът, който всички получават след като се върнат от Китай, Италия или друга държава, в която има много случаи на заболели от коронавирус, е да се поставят под доброволна карантина.

Но какво значи самоизолацията? За да е ефективен 14-дневният ни период под карантина, трябва да спазваме няколко стъпки.

Да си останем вкъщи

Ако ни кажат, че трябва сами да се изолираме от външния свят, това означава да си останем вкъщи – без да ходим на работа, училище или други публични места, дори и носейки маска. Никой не трябва да ни идва на гости.

Да се обадим на лекар

Ако развием симптоми, като висока температура и кашлица, трябва да потърсим медицинска помощ по телефона, а не да отидем на крак в болницата.

Да се отделим от семейството си

Ако живеем с други хора, трябва да се отделим в друга, добре проветрена стая, а вратата към останалата част от дома ни постоянно да е затворена. Ако се наложи да споделяме една и съща баня с останалата част от семейството ни, то трябва да я използваме след всички останали. Не трябва да споделяме кърпи или тоалетни принадлежности.

Още по темата
Съхраняване на отпадъците

Боклукът трябва да е поставен в две торби. В някои държави, ако дадете положителна проба за коронавирус, той се събира и разгражда отделно.

Поръчвайте си храна

Ако живеете сами, то можете да си поръчате покупки и храна по интернет, по телефона или просто да помолите приятел за помощ. Задължително е торбите с продуктите да бъдат оставени пред вратата, а най-добре е да заплатите всичко с карта.

Защо е важно?

Коронавирусът преминава леко за четири от пет човека. Самоизолацията помага да предпазим по-възрастните хора и тези, които вече имат съществуващи здравословни проблеми, от това да се заразят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
Бети преди 4 години
Да..., мъдро...! Това се измисли накрая.... който може да се спасява- ИЗОЛИРАЙ се, "Ако ни кажат, че трябва сами да се изолираме от външния свят", "трябва да потърсим медицинска помощ по телефона, а не да отидем на крак в болницата. " Това звучи ли му правдоподобно на някой въобще...... не търси помощ, няма кой да те лекува ....!!! Защото е много скъпо да се пръска на обществени места с дезинфектант. По други засегнати страни се мият и улиците, освен градският транспорт и т.н...
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да замина за Германия,болен член на семейството,но не от този грип,сега като се прибера нямам дори 1бисквита в къщата ми,как ще пазарувам,как ще ходя по институции имам ангажименти към администрацията,как ще стоя14дни в къщи на вода от чешмата?
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: "...да си останем вкъщи - без да ходим на работа..." И да бъдем умрем от глад, а не от вируса, тъй като ще бъдем заменени на работа и в следствие на това - УВОЛНЕНИ !!!Браво за статията, Браво за мерките !!!
24
1
 
20
 
! Отговори
Спасението преди 4 години
Трябва силово още от границите идващите от държави с вирус с полиция и в болница за 14 дни,ако няма болен после да са свободни.Какви летища ми плямпат като ц***ганите на тумби с колите идват от Италия и после са навсякъде по улици,паркове,магазини.Пълна анархия.
23
2
 
27
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
До оня ден всяка вечер у дома гледахме "Черешката на тортата" ама сега вече минахме на другото риалити "Коронката на вируса" Ами то по-интересно бе и голям майтап пада, като гледаш бойковите *** как са пенат и една връз друга питат, пък докторите-професори, са наредили кат първокласници и им декламират.Слушам ги и си викам-Еееее хубаво, че професор не съм станал, та да *** развяват сутрин рано по талевизията, да уча *** на медицина.Ми ти му отговаряш, то пак същото пита-мисирка бе!
22
1
 
5
 
! Отговори
Крал на Лапландия преди 4 години
Къде ми е короната?
21
1
 
23
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Вируса вреди ли на потентността понеже ако има карантина и да работи кабелната мисля да се отдам на сладострастни злобарки.
20
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взел съм си 50 бих мак менюта и 500 Чилтън нъгета - срок на годност 10000 години, или колкото беше там на пластмасата ...
19
1
 
22
 
! Отговори
селянин преди 4 години
стъпка 1заключвам се в избата там сичко си има след 5-6 месеца излизамстъпка 2 нема такава
18
3
 
4
 
! Отговори
до И аз от Търговец преди 4 години
Купувай, за теб на промоция килограм брашно -35 лева килото.Ела да си напазаруваш!
17
2
 
25
 
! Отговори
Амин преди 4 години
Като се има предвид нивото на нашето здравеопазване,трябва много да се молим да няма епидемия у нас.
16
4
 
20
 
! Отговори
И аз преди 4 години
мисля да напазарувам консерви, брашно и леща, че нашите управляващи болничен може и да не дават, обаче до всеки могат да сложат по един полицай да го държи в домашен арест или да ни сложат глоби от по 1000 лв. "защото сме недисциплинирани и ходим" както вчера се изказа премиера
15
1
 
13
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
"В Надежда, Китайците който се завърнаха след техните празници вместо да стоят по домовете си 14 дни,ги виждаме в магазина и в Илиянци,с маски само някой!!!няма контрол пълен хаос е!!!""Такава е реалността.Жалка работа.Когато бях малък имаше толкова голяма епидемия от грип,че тогава /това го научих по-късно/ ,бяха открити Малашевките гробища.Беше свирепа студена зима,а ние децата по цял ден на улиците въпреки строгите нареждания на родителите да не излизаме навън и да не се събираме с приятелч
14
7
 
16
 
! Отговори
Информиран преди 4 години
Току що потвърдиха, че са регистрирани първите случаи на корона вирус в София и Пловдив.Честито!
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво значи самоизолация? Домашен арест ли? На какво основание ще ми ограничавате свободата?
12
1
 
16
 
! Отговори
Трагедия преди 4 години
В Надежда, Китайците който се завърнаха след техните празници вместо да стоят по домовете си 14 дни,ги виждаме в магазина и в Илиянци,с маски само някой!!!няма контрол пълен хаос е!!!
11
1
 
16
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Като дойде ще стане Кайметь. Одеве отидох за хляб и продавача беше пред магазина и пушеше. Изсекна си носа и се избърса на подпорната. После в панталона. Влезна и ми подаде хляб.
10
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7:Напълно си прав. Бедния, обезверен народ се манипулира лесно с нон стоп новини за вируси а да неговорим че пенсионерите са изпаднали в паника след 24/7 промивка на мозъците като гледат новини по телевизията.Моя съседка, пенсионерка и много мила жена ми каза вчера: баби, отивам да се запасявам с храна че идва вируса, така казаха по новините. Искаш ли да ти купя и на теб леща ... без коментар
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли да кажете какво да пили излекувалите се? Или това е поредната облъчваща световна мания за промиване на мозъците?!
8
2
 
29
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Ключовото в статията е "поръчвайте си храна " , хитрите предприемачи знаят как да правят пари от страха на хората

Спонсорирани публикации