Полезно: Как сами да си направите предпазна маска

Самоделната маска е ефективна между 2 и 4 часа
Обновена: 28 фев 2020 08:23 | 28 фев 2020 07:40, Нели Христова
21

Предпазните маски вече са дефицитна стока в аптеките не само у нас, но и по света. Те трудно се намират както в малките градове, така и в големите. За да се справим с проблема обаче, можем да си направим предпазна маска и сами. От Bulgaria ON AIR показват как.

Дефицитът за предпазни маски започна още в началото на февруари, когато в Европа бяха регистрирани първите случаи на коронавируса от Китай. Маски в аптеките - няма. Решаваме да си направим самоделна предпазна маска: Ще ни бъдат необходими - конец и ластик. Взимаме няколко пласта марля, или тензух с дължина 100 см. и ширина 50 см. В средата поставяме памук с дебелина 1-2 сантиметра. Горната и долната страна на пластовете марля се подгъват, докато се застъпят върху памука и се зашиват така, че памука да остане в средата.

Нашата самоделна маска е готова, превръзката се поставя така, че добре да закрие устата и носа.

Според експерти самоделната маска е ефективна между 2 и 4 часа. Междувременно аптекарите обявиха, че се очаква нов внос на предпазни маски. Той трябваше да се осъществи още преди две седмици, но все още маски не са доставени. Наред с поскъпналите в пъти маски в сайтовете за онлайн пазаруване вече се е предлагат и бутикови такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Блондинка преди 4 години
До СкроменАко калъфа ти е бил малък, прати си телефона!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И откъде ще ги внесат,маските?
18
2
 
11
 
! Отговори
м...да..идеи..идеи преди 4 години
Дрън ,дрън.. една дамска превръзка с ластик, върши къде по -хубава работа. При това става по-бързо. За по-страхливите -детски пелени или направо да нагодят памперс.Не забравяйте обаче да ходите навсякъде с ръкавици ,които вечер да изпирате.
17
0
 
5
 
! Отговори
знаех си преди 4 години
Значи ни трябват космически скафандри и капсули. Може би трябва да идем на Марс или Луната за кратко.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100х50см? Одеяло ли ще правите? По-скоро е 10/5см.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големината на вируса е около 100 нанометра - една десетхилядна от милиметъра. Аз не се сещам нищо от съвременните предпазни средства, което да е ефикасно срещу такава зараза. Просто можем да се опитаме да се предпазим, но без късмет едва ли ще е ефикасно. За това много хора живеят на принципа - яжте, пийте и си носете новите дрехи...
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще направя едно подобрение в конструкцията на филтъра - ще напоявам преди всяко излизане памука с ракия! Да му мисли коронавирусът! Стига да не се пръкне щам любители на ракийка!
13
1
 
10
 
! Отговори
. преди 4 години
Айде стига бе. Вие на маскарад го обърнахте!
12
1
 
19
 
! Отговори
Скромен преди 4 години
А бе не знам...аз веднъж се опитах да си направя сам презерватив от кaлъф за плажен чадър, но резултатът не беше задоволителен!
11
2
 
2
 
! Отговори
благодарности преди 4 години
Тая маска за еднократна употреба ли е, и по-специално памука?
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До месец ще сте забравили коронавируса и ще се чудите на акъла си. Само закупените маски по 2 лв парчето в чекмеджето ще ви напомнят колко глупаво сте се подвели по акъла на журналята.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите доставки от Китай ли са?Нашите търговци на едро си продадоха складовите наличности на китайците, а сега да чакаме същите маски на десеторни цени. Ха-ха-ха. Грипът обаче е към края си, така че ще им залежават по складовете и ще трупат загуби. Така се получава, когато си алчен.
8
2
 
19
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Само преди два дни един написа в същия сайт написа как да си направим самоделен противогаз.Няма да е лошо,да напишете как да си сковем ковчег предварително,че като пук,,нем да ни е готов,защото тук е Бг-я утре дефицит и спекула и на това може да има.
7
1
 
7
 
! Отговори
мдаааа преди 4 години
.... а на границата с Турция спряха кола внасяща 2000 маски... , което означава,че в 70 милионна Турция маски има...
6
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Най-сигурната маска се прави от употребявани ***, така коронавирусът ще бяга надалече!
5
3
 
15
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Смех! Докато направиш 20 такива маски ще пукнеш от старост. Един по-плътен шал е многократно по-ефективен. Ама нали е важно да се правим на интересни...
4
1
 
14
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
на база ситуацията в Иран, учените теоритично статистически смятат, че реално заразените в Иран може да са над 300 000! в Европа сигурно е същото, щото като Иран, ЕС не спря самолетите от Китай, както направиха САЩ веднага и след това има тъ па ци, дето пишат в САЩ нямало толкова заразени - значи те са го пуснали - не просто те имат акъл и затвориха границите за Китайци и самолети от Китай!
3
9
 
12
 
! Отговори
Няма Спасение преди 4 години
не пишете глупости, от тази Смъртоносна Пандемия с Маски Самоделки няма да се спасите - четете ли новините - Вице-Президента на Иран също заразен, не само зам-министъра им на Здравеопазването. Вируса вече заразява и кучета - 2 потвърдени случая в Хонконг. В Италия над 40 на изкуствено дишане и 20 мъртви при само 650 официално заразени. Събудете се, за реалността!!
2
3
 
16
 
! Отговори
Коронавирус преди 4 години
Толко съм малък, че през очите ще ти вляза. Може и през не суперплътноприлепващите процепи на тая смешна маска. Толкова съм полепнал навсякъде по теб, че докато я сваляш тая маска все ще намеря как да се промъкна.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А памука не е ли по-добре да е напръскан с ракия?

Спонсорирани публикации