Бизнесът у нас е с песиместични очаквания за бъдещето

Най-засегнати са туризъм, ресторантьорство и услуги
30 мар 2020 19:10, Анисия Иванова
37
Бизнесът у нас е с песиместични очаквания за бъдещето
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германо-българската индустриално-търговска камара проведе блиц анкета сред 75 свои членове (български дружества, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия, както и инвеститори от Германия) относно отражението на коронавирусната криза върху дейността им. Повече за проучването разказа д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Над една трета от допитаните компании очакват значителен спад в приходите и продажбите си, като една пета очакват спад от над 50%", посочи Василев. Той добави, че съвсем малка част от дружествата не очакват спад до края на извънредното положение.

"Нагласите са по-скоро песимистични”, посочи Василев.

"Риск от фалити на дружества има, сред най-засегнатите сектори са туристическия, ресторантьорския и част от услугите", каза още той.

По думите на Василев е важно какви мерки ще предприемат самите предприятия.

Той посочи, че 31% от допитаните компании заявяват, че служителите им ще бъдат пуснати в платен или неплатен отпуск; 19% казват, че ще съкратят част от персонала си; близо 18% намаляват производствените си капацитети. “Други обмислят възможността за работа от вкъщи, пренасочват дейности”, добави Василев.

Експертът посочи, че като допълнителни мерки от страна на държавата дружествата предлагат намаляване на бюрокрацията и опростяване на процесите; създаването на план за икономическо възстановяване; финансови помощни средства; данъчни облекчения; създаване на "зелени коридори" за износ и др.

"Очаква се държавата да помага с каквото е възможно", изрази надежда гостът.

Според Василев също толкова важно е и как компаниите могат да помогнат на държавата.

“30% от допитаните дружества са готови да разработят и формулират конкретни мерки, да ги предоставят на компетентните органи”, отбеляза той, като добави, че 20% от компаниите са готови да предадат безвъзмездно свои продукти и услуги.

“Мисли се и в посока подпомагане на възрастни хора”, каза още Василев.

Целият разговор вижте тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
ПроПрограмист преди 4 години
Храня се с Ц решетка. Работа и пари бол, ям само по заведенията. Ква криза ?
32
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
Все още си вземам 4к заплата в IT сектора. Псувайте ме на воля :) Храня се с дотнет :)
31
0
 
1
 
! Отговори
Атина преди 4 години
Алоооо, песимИстични се пише!!
30
2
 
14
 
! Отговори
11 преди 4 години
За всички тук от IT сектора.Надявам се да се наложи да се нахраните, облечете, обуете с това което произвеждате,И като останете гладни и голи да разберете чий труд е важен и как светът и без вас го е имало и то в по добър вариант.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе злобльо, ти хората със заплати от 5-10к/месечно не ги мисли, все ще имат някой лев за хляб.
28
0
 
12
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 4 години
Кой бизнес? Тия които продаваха кебапче за 2,50лв, тия които продаваха риза за 30лв., тия които вземаха по 100лв. на нощувка на морето, тия които вземаха по 1000-2000лв. за да не осъдят престъпник .... Хайде холам! Тия които работеха в заводите, на строежите, на полето и сега си работят и ще работят защото те създават ПРОДУКТ!!!
27
0
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
Бизнеса, заслужава да реве. Ама яко да реве. При всяко покачване на цените на бензина, гладните уж бизнесменчета реват че всичко било транспорт и вдигат цените. Цената на горивото, рязко падна, ама тия гладните, що не смъкват цените? Нали уж се влияят от цената на горивата? Сега горивото е с 30% надолу, защо и техните цени в магазините не са с 30% надолу? Питам??? Сега ще чакат пак да стане нафтата 2.30 и пак с оправдание че цената на горивото се е покачила, ще качат и те цените.Да рИвът. Точка
26
0
 
6
 
! Отговори
Нещастник преди 4 години
Не е истина хора! Още е добре и всички знаем, че доста хора имат някакви спестявания и си мислят "аз ще издържа 2,3 месеца ама после ко праим/за другите нещастници с ипотеките не ми се мисли/И ако банките ни спретнат една" малка" инфлация.....?!
25
5
 
2
 
! Отговори
до Елемаг преди 4 години
прав си тука стана лошо - хващай пътя за Ломбардия и Мадрид, че там е парата сега хахахахахахаха
24
0
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
22 ахам,стой да ги молиш ,да се върнат,може и да те чуят :)И говорим само за днес,а предстоят още толкова дни на ГЕРБ-ерска простотия :)
23
1
 
5
 
! Отговори
хаха преди 4 години
ба се майка му на наркоразпространението това лято
22
5
 
3
 
! Отговори
да преди 4 години
Язаки не напуска България, а затвори мощностите си заради ситуацията - другия път чети по-малко глупости
21
0
 
9
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Само не знам как на дебеловрати момчета , им казват бизнесмени ,и как спечелиха милиони за да построят хотелите ! А между другото ,магистрат на високо ниво няма два хотела ,му казват ,че е социално слаб !
20
0
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
18 *** в грешка си.Язаки заявиха,че си затварят всичките 21 завода по света.Търси и прочети :)
19
3
 
3
 
! Отговори
да преди 4 години
IT сектор викам нa IT сектора в България, който расте с всяка година, пък папагали като теб могат да си приказват каквото искат
18
0
 
5
 
! Отговори
до Елемаг преди 4 години
да си чул Арсенал и Язаки да реват като въшливите хотелиери и ресторантьори - няма и да чуеш, защото са реален бизнес с производство и ще продължават работа след кризата
17
0
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
16 ти на Иниграм IT сектор ли викаш? :D
16
4
 
4
 
! Отговори
да преди 4 години
то се вижда кой бизнес е истински и кой не - IT сектора безвъзмездно ще изработи здравна карта у нас и след тая криза ще излезе още по-силен, а тия измислени бизнесменчета да фалират - п'аразити
15
0
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Е само в понеделник 2000 Арсенал 4400 от Язаки...Какви хотели ви гонят?Ще видите производството какво ще стане.Те и спедиторските приключиха мача още миналата...Не знаете какво ви чака направо...
14
2
 
10
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
евах го в кухия бизнес щом след по-малко от месец е вече "пред фалит"...перачи на париа и най-важното за летния туризъм - къде ще се пласира всичката дрога.. това е проблема!

Спонсорирани публикации