Какви са икономическите неизвестни след COVID -19?

Какво ни очаква след пандемията - икономистът Николай Ников
30 мар 2020 18:30, Александър Попов
38
Какви са икономическите неизвестни след COVID -19?
Снимка: БГНЕС
Очакват ни промени, много въпроси и малко отговори, но каквото и да се случи икономиките са по-устойчиви от всеки вирус. Те имат възможно най-силната защитна система поради своята непобедима адаптивност. По-опасното в момента е търсенето на категорични отговори и прекаленото фокусиране върху последствията.
 
Всяка икономическа среда е изградена върху неизменната връзка на основни субекти, а именно хора, бизнеси, държави, банки, общности, всякакви сдружения и т.н . Регламентирана, регулирана и рамкирана е от редица понятия като монетарна политика, данъчни и правни системи, международни конвенции, общности с различни правила за търговия и много други. Пандемията застрашава формираната съществуваща конфигурация в момента, като започва с директен удар върху индустриалния капитал.
 
Логичните заключения водят до това, че предизвикателство за всички ще бъде да съхрани "статуквото" при драстично забавени темпове. С други думи, няма да купуваме по един чифт панталони на всеки три месеца, а по един на година. Как обаче да стане това при положение, че в светът има много повече пари в обръщение, отколкото произвежда? Цената на един текстилен артикул, който следва да се ползва поне една година, ще инфлацира и достигне цената на четири броя. В случай, че се лишим или разредим почивките си, то стойността на другите неща, които потребяваме следва да се покачи. Веднага възниква въпросът с доходите, хората губят работните си места и заплатите се редуцират. В тази ситуация няма  как да продължават да имат същото потребление, макар и на по-малко стоки и услуги и/или по-скъпи такива.
 
Парите отново ще се групират в ръцете на по-малко хора, а те от своя срана ще търсят път на тях и обектите на инвестиция отново ще повишат своята стойност. Това от своя страна, ще доведе до намаляване на тяхното богатсво в реални ликвидни стойности. Как да се подкрепят умиращи бизнеси, в които никой няма да иска да инвестира? Знаем ли кои бизнеси ще имат бъдеще след тази пандемия? Сигурни ли сме, че дори и след COVID – 19, поведенческия подход на потребителите ще бъде същия?  Въпросите и отговорите пораждат нови и нови неизвестни, които създават една тревожна, комплицирана и грешна посока на анализиране и търсене на отговори.
 
Много е интересно как хората забравиха какво се случи само преди десет години. Дълговата криза 2007-2009 доведе водещи световни икономисти до крайно отчаяние. Имаше прогнози, че светът няма да оцелее, щели да рухнат финансовите системи по света, щяло да има войни, глад, кухни за бедни и т.н. Това обаче не се случи, основно заради скритите сили на демократичния капитализъм. 
 
Отделните икономически субекти имат нужда една от друга и именно това изгражда непрогнозируемите сили на демократичния капитализъм. Този, който има нужда да си купи хляб ще търси този, който го продава. Свободният пазар разбира се е възпрепядстван от правителствата основно от хуманни съображения. Например, в условия на свободен пазар една стока или услуга струва толкова, колкото някой е готов са заплати за нея. Е, няма как, в случай, че няма спирт на пазара, някой да продаде една бутилка за 1000 лева, защото ще бъде неправомерна спекула.
 
Светът  бързо забрави тези години  на рецесия и още повече забрави, че всъщност правителствата бяха изправени пред невъзможност да намерят решение и до голяма степен не направиха кой знае какво. Е, спасиха няколко международни гиганта, започнаха да печатат пари, за да провокират инфлация с цел стимулиране на пазара за недвижими имоти, затегнаха регулаторната рамка и наложиха по-рестриктивна финансова политика. Не, че това нямаше ефект, но основна роля имаха именно скритите, непрогнозируеми сили на демократичния капитализъм. Тези сили правят икономическите системи изключително устойчиви на всякакви кризи и на практика непобедими.
 
Основна роля имат политиците, а те имат всички механизми за въздействие на хода на развитие. В момента, в който посоката е дадена, взаимодействието на отделните участници в икономиката и пресечната точка на техните интереси ще свършат останалото. Основното  е да запазим  живота на хората. Икономиките по света ще оцелеят, ще намерят нови форми и структури, които ще начертаят новата карта на богатсвто и активност.
 
Автор: Николай Ников
 
Николай Ников е през 1977 г. Учил е „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград. 
След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сверата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.  В момента преподава: Стопанска история и Основи на управлението Микро и Макро икономика; Маркетинг; Банково дело; Застраховане; Управление на Риска; Политология; Социология; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и комуникация и Икономически и бизнес науки. Също така, развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
хохо преди 4 години
Като чета тука и виждам само специалисти и пророци и се чудя , защо не са станали велики управленци и мениджъри :))
30
0
 
3
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 4 години
Една хубава , оптимистична и положителна статия ... не е зле да има и малко оптимизъм ...
29
2
 
3
 
! Отговори
ПожарникаРО преди 4 години
НЕИЗВЕСТНО Е КОЛКО ЗАЕМИ И НА КАКВА СТОЙНОСТ ЩЕ ВЗЕМЕ ВЕЛИКИЯ УПРАВЛЕНЕЦОТ БАНКЯ И КОЛКО ОТ ТЯХ ЩЕ ОТКРАДНАТ ?
28
0
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
До Ники, номер 27. Съгласен съм с теб, младежо. Само правя едно допълнение в твоето предположение. Богатите пак ще си останат по-богати, а бедните - още по-бедни. Бъди здрав!
27
4
 
9
 
! Отговори
Николай преди 4 години
Ако трябва да направя предположение, мисля че богатите пак ще си останат богати а бедните - бедни.
26
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 4 години
До Пижо Много точно казано! Поздравления! Само забрави да споменеш ,че този целия цирк е началото на края на системна криза на капитала колко ще продължи и дали ще оцелее човечеството след нея -не знам.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, ако Лукоил фалира както намекна вицепрезидента Леонид Федун, дали някой ще купи Нефтохим и кой?
24
1
 
2
 
! Отговори
След COVID 19 преди 4 години
Във времето това означава край на вируса, отменяне на извънредното положение и свободно придвижване на хората от месец август нататък. Дано Господ се смили над нас...
23
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Какво ще стане ли? - За мъртвите нищо, мъртъв няма как да умре. Живите ще се радват, - те са 5% от бялата раса, - от цветните, мелесите и хибридите е 0%. Няма и как да пострадат живите от ниския стандарт, те и сега живеят на дъното. Имаше информация за това преди 2000г., но беше гъсто редактирана, а носителя й обявен за "свои" - изпитано средство през вековете, и Хитлер го писаха "свои".
22
4
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Икономическите неизвестни са доста добре известни - глад и фалити. Масова миграция. Държавен дълг 30 млрд.лв. Здравеопазване - фалит. НОИ - фалит. Пенсионно осигуряване - фалит. Борисов и шайка - в Барселона или ОАР. Останалите 2-3 млн. българи - в мизерия!
21
0
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Николай Ников е от Изгубеното Поколение - 1977 година е роден . Завършил Американското УНСС ,не му вярвайте - този човек е Ограничен в Мисълта си .
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хората ще почнат да прекарват повече време с близките и семейството което поражда търсене на други продукти и услуги."А защо примерно хората ще започнат да прекарват повече време с близките и семейството, да не би да са без работа? И примерно какво търсене на други услуги и продукти ще породят стоейки си в къщи със семействата без работа и без доходи?
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително *** статия. Бива ли толкова неграмотни работи да пишете. Ако хората до сега са купували по 4 чифта панталони на година, а сега започнат да купуват по 1 очевидно заетите и в производството, и в продаването на панталони могат да намалеят със 75%. Оттам и тези нови безработни ще започнат да купуват и по-малко хляб, хлебарите също ще имат намалени доходи и т.н. На това кейнсианците му викат "мултипликатор". Т.е. ако извадим един лев от икономиката, всъщност губим повече.
18
3
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Няма неизвестности,тотален крах!!!
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбрахме бе, всичко си остава по старому, само големите ще изкупят малките и ще работим на нови чорбаджии, по здраво и за по-малко пари. Демократичният капитализъм е най-добрата система.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименA щом тези са другите, кои са тогава едните които ще фалират?
15
0
 
6
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Едни ще изчезнат други ще се адаптират на улицата,даа много неизвестни няма що,и то в тая пропаднала държава.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДругите са примерно телекомуникациите, производители на стоки от първа необходимост, всякакви фирми произвеждащи мебели и уреди за дома. А западния свят може да печата пари до безкрай и да ги дава на безработните като социални помощи, защото кредиторите от последна инстанция предпочитат това вместо рухване на социалния и обществен ред, след което няма да има кой да им подрязва храстите в именията и да им сглобява Ролс-Ройсите.
13
4
 
15
 
! Отговори
do 8 преди 4 години
Как да няма бедност в Китай?! ТИ чуваш ли се какво говориш...Там има места забравени от Бога, тънещи в адска мизерия и глад. Недей да говориш глупости. Парите на Китай не отиват за китайците.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А възможно ли е света да се върне към златния стандарт и какво би значило това?

Спонсорирани публикации