Присъединяването ни към еврозоната забавено от COVID-19

Отлагане до 2021 г. няма да е фатално, заяви управителят на БНБ
30 мар 2020 21:30, Анисия Иванова
26
Присъединяването ни към еврозоната забавено от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Планът на България да се присъедини към еврозоната се сблъсква с поредното предизвикателство, след като управителят на Българска народна банка Димитър Радев заяви, че кризата около коронавируса прави целите за призъединяване през тази година "нереалистични“, съобщава Bloomberg.

Това е поредната пречка, която излиза на пътя на България за присъединяване към ERM-2, известен като чакалнята на еврозоната, както и към банковия съюз до юли.

Сегашната ситуация подчертава и предизвикателствата, пред които са изправени, както по-бедните страни членки на Европейския съюз, които се опитват да задълбочат интеграцията си със Запада, така и по-богатите страни, които се борят да реформират най-големия търговски блок в света на фона на почти непрекъснати икономически и политически смущения.

"Отлагане до 2021 г. няма да бъде фатално“, заяви управителят на Българска народна банка Димитър Радев пред Нова телевизия.

Правителството на премиера Бойко Борисов от 2016 г. работи по целта за влизане в еврозоната с цел да бъде повишен жизнения стандарт в страната, където БВП на глава от населението е около половината от средното за Европейския съюз.

Въпреки опасенията на по-богатите страни, че допускането на по-слабо развити държави може да отслаби валутния съюз, България от години управлява балансирани бюджети и има един от най-ниските нива на дълг.

Друга страна, която е напът да се присъедини към еврозоната, е Хърватия. Звонимир Савич, специален икономически съветник на министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович, каза по-рано този месец, че Загреб все още се стреми да се присъедини към ERM-2 през втората половина на годината.

Българските банки преминаха стрес тестовете на Европейската централна банка, а две работят за отстраняване на пропуските в капитала. Този напредък сега също се изправя пред предизвикателство, докато ЕС се подготвя за рецесия, предизвикана от вируса.

„Това не означава, че работата в тази посока трябва да спре“, каза Радев и добави, че оставането извън еврозоната ограничава възможностите на България да реагира на кризата. Според него вероятно това ще бъде почувствано по-силно, докато кризата се разгръща, но и след това, когато последствията трябва да бъдат преодолени.

В България въведеният валутен борд през 1997 г. ограничава възможностите за паричен отговор на кризата. Миналата седмица централната банка призова финансовите институции да капитализират всички печалби от миналата година и да намалят външната си експозиция.

Правителството ще предложи преразглеждане на бюджета тази седмица, за да позволи на държавата да вземе „милиарди“ нов дълг, заяви финансовият министър Владислав Горанов в неделя. Страната планира да изплати на работодателите 60% от заплатите на работниците, които иначе биха били съкратени -  мярка, която се оценява на 1 милиард лева.

Министерството на финансите не е отговорило на въпроси, изпратени от Bloomberg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До TolioЩе отидем там, къдета са Норвегия и Швейцария.
24
1
 
2
 
! Отговори
Като преди 4 години
умрат 1 милион, БВП на глава от населението може да достигне 3/4 от средното за ЕС. Тогава със сигурност ще ни приемат в чакалнята за влака, който отдавна е заминал за Утопия, страната на нереализираните социални проекти.
23
2
 
2
 
! Отговори
Tolio преди 4 години
До SSАбе ss от време на време чета твоите коментари и все все болшевишки брътвежи.Като се разпадне ЕС каде ще отидем самостоятелно и изолирани като Северна Корея или там кадето ти се иска на теб (националния предател) в СССР.Както съм коментирал и в други случаи,про сто тията не ходи по гората а по хората.
22
4
 
2
 
! Отговори
SS преди 4 години
Дано по скоро ЕС се разпадне.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хора, не разбрахте ли че върви пълна интеграция на всички европейски държави. Англетата заради това избягаха ... тази криза беше планирана, само незнам дали интеграцията включва САЩ.
20
6
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Много скоро няма да има Еврозона .Covid-19 е само първата плочка на доминото .Европа няма как да бъде единна .Не го и заслужава .Ес е като разграден двор .Въобще не можем да се държим като една държава!
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Отлагане до 2021 г. няма да бъде фатално - фаталното ще стане когато вкарате еврото *** ,но не за вас а за стадото наречено народ което въобще не може да осмисли какво му се готви !
18
3
 
11
 
! Отговори
Да преди 4 години
Нещо хубаво да излезе от този грип...
17
2
 
3
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Чудеха се как да ни откажат, та най-сетне се намери причина !
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да го отложат с още 2021 години, не само с една. Няма да направят зле
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато влезем в чакалнята, влакът ще е заминал.
14
5
 
2
 
! Отговори
Condios преди 4 години
I don't get how this topic can be right now.Oil crisis, industries failing, people dying.But no ... hey, that euro, THAT will not be fatal for us.Bunch of idiots.
13
3
 
23
 
! Отговори
SS преди 4 години
След пандемията света няма да е същия!Дано хората си вземат поука!Никога повече либерастия,мултикултуризъм и прочие изкривенни понятия.
12
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврозоната е във фалит след короната. Долара също. Остават лева и швейцарския франк и македонският динар.
11
3
 
24
 
! Отговори
мхм преди 4 години
Само референдум, този коронавирус е за добро, никой не иска еврозоната, особено сега
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво хубаво ще се случи след влизане на България в еврозоната ? Ще им плащаме дълговете и на Испания и на Италия и Португалия и всички които се сетите... Абе що не направят един референдум за тая простотия.Тия имат нужда от донори.ЕЦБ няма кеш.Или ще печатат нови или ще вземат отнякъде скътано.70 трилиона евро били подготвили заеми...На пари които тепърва ще изпечатат и определени хора ще откраднат.Държавите взели кредити ще са длъжници ЗАВИНАГИ.
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде без заеми. То тия дето ще усвоят парите нищо няма да дадат на държавата и пак работещите българи ще го отнесат. Намалете разходите на държавната администрация, която в момента не работи?
8
3
 
18
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Значи все пак има и положителни страни тоя вирус
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От утре да сме в еврозоната иначе оставка и глоба 5 000 евро.
6
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей пак пълно с руска ***,отврат.Няма да гледат срива на нефта и на рублата а се занимават с неща които не разбират като еврото и ЕС.В еврозоната и Шенген не ни пускат заради българските олигарси,корупцията о мафията покровителствани от гербавите и БСП..

Спонсорирани публикации