Наши работници се върнаха, ще се включат ли в земеделието?

Експерт: Въпросът трябва да бъде решен законодателно
Обновена: 31 мар 2020 20:00 | 31 мар 2020 20:00, Веселина Йорданова
55
Наши работници се върнаха, ще се включат ли в земеделието?
Снимка: БГНЕС

Българските сезонни работници се върнаха у нас заради кризата.

Според последните данни от годишния доклад "Трудовата мобилност в Европейския съюз 2019" на Европейската комисия, България е една от основните страни, изпращаща работници в други европейски държави, отбеляза Атанаска Тодорова, главен ксперт в КНСБ пред БНР.

Още по темата
"България е една от петте държави донори на работна сила наред с Румъния, Полша, Италия, Португалия. Българите работят в сектор сезонна заетост – земеделие. Те работят в Испания, Италия, Германия, Англия, Гърция, Франция. Най-много - 350 000, са българите в Испания", обясни тя.

Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието, коментира, че рестриктивните мерки в районите със селскостопанска дейност силно повлияха върху работната ръка.

Отлив на сезонни работници от Източна и Югоизточна Европа и прибирането им в страните на произход може да постави под въпрос събирането на реколтата. По думите й има шанс тези българи да се включат в българското земеделие, но това е въпрос, който трябва да бъде решен организационно и законодателно.

Разпространението на коронавируса повиши риска в селскостопанския сектор от парализиране на работата на много ферми и в Европа, и у нас, което допълнително може да затрудни осигуряването на хранителни продукти на вътрешния и на външния пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдете сигурни, че до месец-два нашите гурбетчии ще се върнат отново в страните, където бяха наемани. Там получават по около 1500?, което в най-лошия случай означава 700-800 ? за издръжка и толкова спестени. В БГ заплащане по 500-600 лв и бедняшки живот. В.Върбанов грешно си е направил сметката.
45
0
 
4
 
! Отговори
Благоев преди 4 години
Явно сме ПОЛУДИВИТЕ КОНЕ на Европа! Навремето когато, свършела сезонната работа в планината са натирвали конете за да не ги хранят,точно срещу зимата! Когато им трябвал кон, слагали зоб отвън и оцелелите коне се събирали!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и така става
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в превод ми звучи така, един с калашников седи и робите копаят на полето, това имат предвид като казват "законово и организационно". те затова не разрешават разходки по планите, защото скоро няма да има какво да се яде, ако им се сбъдват прогнозите за колко е заразно и как хора на средна възраст ще умират, а богатите чичковци на не средна възраст трябва да ядат. :) готвят ви тояга, а и то ако има глад, и ако няма желаещи да работят на къра, какво друго, а? записвайте се смело в бюрата по труда.
42
0
 
2
 
! Отговори
Да живее Испания! преди 4 години
¡Viva España! Най-великата страна в светa!
41
2
 
4
 
! Отговори
финансов(о) Бос преди 4 години
Аз затова си жулкам на финасовата борса, като успея да припечелвам 4-500? на месец ще спра и да работя.
40
9
 
1
 
! Отговори
Хлебар преди 4 години
До *** А бе то много народ в началото на 2009 год. нямаше да работи за по-малко от 1500 лв., ама след 6 месеца работиха и за 600. Гладът какво ли не прави! Или, както го е каза народа, кучетоскача според тоягата!
39
0
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Наши работници се върнаха, ще се включат ли в земеделието""Е,малко подранихте,има още няколко часа до първи април.Те не са се върнали,за да работят,а по- скоро да полежат на хилавата ни социална система
38
1
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 години
Самото заглавие е подвеждащо! Това да си сезонен работник на запад,и береш зеленчуци или каквото и да било.Не те прави земеделец,механизатор или както искате го наречете! Нашите цени на труда,Нямат нищо общо с техните на запад! Тези от завърналите се. Ще си стоят гладни в къщи,Но няма да отидат на полето.За жълти български стотинки! Тези "политически напъни" на "управлява'ите" ни.Са приказки за наивници!!!-:) То те ГЕРБ са царе вече на приказките и "заповедите"!Ах изборииии,как ги очакваме само
37
0
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Може и да е по-евтино с термопомпа,ама съм вкарал доста пари в парната инсталация и тепърва да хвърлям пари за термопомпа не си струва разходите.
36
2
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Толкова си ***,че чак си вдлъбнат.Парното е на пелети.Ако не знаеш какво означава това ,го.потърси в Гугъл и виж дали се режат дърва .Егати и т..ъпака.И нито цигари пуша,нито алкохол пия.Не всички са пияндета като теб.
35
0
 
3
 
! Отговори
До Аз преди 4 години
Е колко плащаш на месец?То ако плащахте по 300 лв ,нямаше никой да се грее на парно,а на климатици.Докато в къща парното е за предпочитане пред климатика.
34
0
 
2
 
! Отговори
Генерала преди 4 години
Оо да за 2 льоа на час ...
33
6
 
3
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Абе селкак, не всички носят чували за локалната си топлофикация и да режат дърва за зимата, щото са големи тарикати. Нищо седи си на село с 1800лв заплата, голям баровец ше си там, имаш за цигари, алкохол и бензин на мерцедес комбито с газова...
32
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 32, с парнотоЕ софианци по 50 лв ли мислиш че плащаме парно? Да не живеем всички в панел боксониера?
31
0
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Топлофицирана ми е къщата,не селото.Не всички живеем във *** софийски панелки.Някои имаме и къщи с локално парно.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Топлофицирано село, евала!
29
3
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Прав си-живея в селото на баща си и вземам 1800 лв заплата.И плащам за парно по 300 лв на месец.Щото никой не ми го субсидира като на софиянци.
28
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 29,Прав си брато, ама бсп и герп троловете не могат да го проумеят...
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е заплата, а подплата - без ведомост. Градски легенди...

Спонсорирани публикации