Алкохолът стока от първа необходимост ли е при пандемията?

Може ли да има и полза от производството му?
2 апр 2020 20:16, Елка Василева
31
Алкохолът стока от първа необходимост ли е при пандемията?
Снимка: архив, БГНЕС

Дали алкохолът е продукт от първа необходимост във време на коронавируса? Някои страни го забраниха, други решиха да оставят отворени специализираните магазини. По икономически или санитарни причини, или защото "чаша вино може да помогне" за понасяне на изолацията, пише Франс прес.

Противно на Южна Африка, която забрани продажбата на алкохол, много европейски и северноамерикански страни разрешиха на специализираните магазини да останат отворени по същите причини, поради които останаха отворени и магазините за стоки от първа необходимост, като например супермаркетите и аптеките.

В Канада същият е случаят и с магазините за канабис, лека дрога, легализирана от края на 2018 г.

В Квебек премиерът Франсоа Лього оправда това решение - приветствано от потребителите, но разкритикувано от един синдикат, обезпокоен от рисковете от зараза - с това, че има риск да настъпи "хаос", ако бъдат затворени магазините за алкохол. Той допълни, че "понякога, една чаша вино може да помогне" за намаляване на стреса.

"Ако бяхме затворили магазините за алкохол, правителството щеше да загуби важни приходи", потвърждава пред Франс прес Катрин Паради, анализатор в Канадския център за зависимости и употреба на наркотични субстанции. Тя уточнява, че продажбата на алкохол носи всяка година на държавата по около 411 долара от всеки канадец.

Заради изолацията "всеки има донякъде усещането, че вечно сме петък или събота", констатира тя и отбелязва, че консумацията на алкохол се увеличава.

Доказателството, че става дума за един доходоносен бизнес, е и фактът, че Дружеството на търговците и производителите на алкохол в Квебек е внесло в държавната хазна през 2019 г. 1,146 милиарда канадски долара (738 милиона евро). Сега в Квебек магазините за алкохол са толкова посещавани, колкото "през седмиците преди Коледа", а онлайн поръчките са "съпоставими с тези от Черния петък".

От другата страна на границата губернаторът на Ню Йорк, епицентъра на епидемията в САЩ, също постави магазините за вино и спиртни напитки в списъка на търговските обекти, които трябва да останат отворени.

Асоциацията на магазините за алкохол в щата Ню Йорк потвърди, че продажбите са се увеличили значително. "В известен смисъл, подпомагаме икономиката", уверява председателят на нюйоркската асоциация Стефан Калогридис.

Още повече, че затварянето на магазините за алкохол може да доведе до увеличаване на тревожността и стреса при много потребители на алкохол, твърдят експерти.

В случай на принудителна абстиненция зависимите от алкохола могат да чувстват в продължение на няколко дни вторичен ефект от това: треперене, безсъние, гадене и др.

"Някой, който изведнъж не може да консумира алкохол, би могъл дори да получи сериозни усложнения, още повече ако става дума за човек в изолация у дома, което е много опасно", уверява пред Франс прес Ан-Елизабет Лапоант, директорка на Квебекския център за борба със зависимостите.

В период на епидемия от алкохола може да има и неочаквани ползи.

Във Франция, където избите останаха отворени, производителят Перно Рикар, втори в света в отрасъла, а после и Бакарди, бяха сред първите, които трансформираха част от производствения си процес в производство на хидроалкохолен гел.

Черният пазар също участва във войната срещу епидемията: в Полша близо половин милион литра контрабандна водка и чист спирт, произведени нелегално, се използват като дезинфектант в борбата с коронавируса, вместо да бъдат унищожени.

От другата страна на границата беларуският президент Александър Лукашенко дори препоръча по 100 грама водка след престой в сауната като чудодейно лекарство срещу коронавируса.

Русия, дълго смятана според Световната здравна организация за една от страните в света, в която се пие най-много, не въведе ограничения, нито обяви специални мерки за алкохола.

В Хонконг напротив ръководителката на изпълнителната власт Кари Лам разпореди всички ресторанти и барове да не сервират вече алкохол с мотива, че лесният достъп до алкохола може да навреди на препоръките за социално дистанциране.

"Понякога хората се сближават повече, когато са пияни, а това увеличава рисковете от зараза", каза тя.

"Най-тревожен е рискът от нарастване на домашното насилие и на насилието между партньорите", предупреждава Катрин Паради.

За да бъдат ограничени тези случаи, Гренландия временно забрани продажбата на алкохол в столицата си Нуук и района, тъй като домашното насилие се свързва до голяма степен с потреблението на алкохол и на наркотици.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: алкохолкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Напълно те подкрепям! И аз не употребявам никакъв алкохол и цигари(преди да, но много малко).Жена съм, на 42 г., разведена. Търся си съпруг със същите навици или просто приятелка. Ако желаеш, пиши ми на:koki77.1977***abv.bg.Цял живот гледам, как алкохолът унищожи живота на бившия ми мъж, на баща ми, не са се влачили по пода, но не са и успяли.Имат високо кръвно и инфаркт като странични ефекти, пушат също. Работих на кораб и бях може би сред 5% от персонала, които нито пият, нито пушат.
24
0
 
1
 
! Отговори
СС преди 4 години
До АнонименТи за Иван Славков-Батето, чувал ли си? :)
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Др. Радева е забранила да се пие вода!
22
0
 
9
 
! Отговори
Смях преди 4 години
До Анонимен 22Жалко, че не си се родил по-рано, че да го обясниш на Чърчил.
21
2
 
3
 
! Отговори
NZ преди 4 години
До анонимен, който ми обяснява как няма успели алкохолици... ама пишете поне някакви цифри, ако нямате имена. Та, замисли се дали има някой не успял алкохолик, например тези които те управляват. Там и един трезвеник няма.
20
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алкохолът е вреден. Отслабва имунитета, унищожава черният дроб и бъбреците, и също така води до изглупяване и в последствие до мързел, бедност, и провален живот.Затова няма здрави и успешни пияници. Всичките са зле и ако няма кой да се грижи за тях рано или късно стигат до дъното, загубват всичко и умират в мизерия. Алкохолът си е наркотик. А пияницата си най обикновен наркоман.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам фиксинга на валутите - или ние потъваме или алчните банкери дигат заради огромното търсене тия дни!А техната м...!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че е от първа необходимост. Без хляб може да се издържи седмици, айде да видим кой ще издържи седмици без ракия. Тия съвсем ще ни побъркат, не стига, че ме затвориха при жената, ами и пиенето ще спират. Ей така пада власт.
17
0
 
6
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Алкохолната подготовка е важна - примерно Ратмир Холмов едва се е държал на крака след запой и трудно е стигнал до дъската, но е победил Фишер.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разнообразните продукти в бурканите,закаченото сухото мезе от суджуци,бут и пастърми,зеленчиците за готвене,кацата с киселото зеле, виното,ракийката(за дезинфекция на къщата , вместо спирт),дървата и всичко на тъмно и хладно в хизбата,стара българска традиция.Ако ще и бомби да падат.
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости,алкохола е вреден,единсвеното което може да изпият е една малка бира!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз сьм в чужбина и сьм все още на работа и алкохола пак ми липсва, а камоли някои които са в карантина и непият алкохол!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като спряха спирта от аптеките, не знам. По магазините е скъпо, но все пак трябва да има.
12
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, от първа необходимост е! Защото при този затвор, ако няма и алкохол голяма част от българите ще са на тежки хапчета след няколко месеца, а психодиспансерите ще се пукат по шевовете. Нещо което разбира се на разбойниците и крадците управляващи изобщо не им пука!
11
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще психясаш, ако с дни си седиш вкъщи и не си попийваш. Правиш си салатка за ракийката, режеш си мезе за винцето, пийнеш, хапнеш, скараш се с жената, понабиеш я, после се сдобрявате, изтрезняваш и така лесно минава времето. Иначе си потенциален пациент на д-р Гълъбова.
10
3
 
18
 
! Отговори
ники преди 4 години
Питайте Доктор Радева!
9
4
 
25
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Ракията тва е душата на българина уа! Женъта му земи,ама ракията не барай!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аууу и това остава. В България си имате и домашнярки, няма да ви изненадат по долни ***, ама в другата Европа, тука най-голямо стълкновение в магазина в момента има на зеленчуците, рибата и вината. От човещинка сме в карантина, да не минем на див естествен подбор, но също така е човещинка да ни оставят алкохола поне! Малко ни е тегаво с тия новини нон стоп.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На алкхола се плаща, а дебелацитецядящи по 2-3 дузини яйца не .
6
0
 
26
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"Противно на Южна Африка, която забрани продажбата на алкохол" Защо публикувате фейкове? Не са го забранили, просто са затворили алкохолните магазини, спокойно може да се поръча онлайн. Заглавието ви и подзаглавието ви са честно казани малоyмни.

Спонсорирани публикации