Д-р Ненков: Рано е да се каже, че спада възрастта на починалите

Случаите в България са малко, а страната ни се справя добре
2 апр 2020 14:50, Нели Христова
6
Д-р Ненков: Рано е да се каже, че спада възрастта на починалите
Снимка: БГНЕС

Все повече спада възрастт на хората, които се заразяват с COVID-19, но значи ли това, че и все по-млади хора умират? Според бившият министър на здравеопазването Мирослав Ненков е прекалено рано да се каже.

"Много е прибързано да се казва, че пада възрастта на починалите. Досега са починали 10 души, заразени с коронавирус. Този малък брой хора няма никакво значение статистически", каза Ненков пред NOVA.

Той допълни, че до момента здравната система се справя много добре.

"Гледаме броя починали пациенти спрямо броя на населението. Ние сме доста назад, в сравнение с другите страни", поясни бившият министър.

"Изследването на този етап с PCR тест би изчерпало ресурс за пациенти, които постъпват със съмнителни симптоми", каза още Ненков.

По думите му от бързите тестове няма смисъл.

"Ако те наистина имат 30 % ефективност, защо да го правим, защо да се плащат пари? Тези хора, които имат фалшив отрицателен тест, ще се върнат на работа и ще заразят и други", поясни Мирослав Ненков.

Според него, няма как от сега да знаем дали реаниматорите в България ще са достатъчни. И допълни, че човек може да бъде интубиран за по-дълъг период от време, ако това се налага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Virusa lovi i prez internet
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добро интервю, кратко и ясно без каквито и да е прибързани заключения. Дори мога да кажа, че понеже е обективно прозвуча позитивно на фона на останалите социологически, журналистически и политически заключения..
4
3
 
12
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
В стила на д-р Ненков ще кажа, че ако мутра на 25 години загине в престрелка, но при аутопсията му открият вирус....На следващия ден мисирките ще се разкрещят, че вече и 25 годишни мъже в отлично здраве умират от КВ 19. Същото важи и ако 20 годишна анорексичка почине от полиорганна недостатъчност, но междувременно и открият КВ 19 ще гръмнат, че вече и 20 годишните жени не са в бзопасност...
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименУчителите също особено при най малките където дистанционното е малко трудно да се приложи.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И лекарите станаха излишни като вестникарите.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рано сутрин още не са чули какво са казали американците и западноевропейците. По-късно ще повторят папагалски, какво са казали.

Спонсорирани публикации